Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Filipinuose gyvenęs „LRT Opus“ laidų vedėjas Richardas Jonaitis nesėkmingai bando susisiekti su ten likusiais draugais

„LRT Opus“ radijo laidų vedėjas ir laidos „Labas rytas“ žurnalistas Richardas Jonaitis (30) Filipinuose gyveno pusantrų metų, 2012-2013 metais jis čia dirbo gidu. Sekdamas naujienas apie kraštą ir jo žmones nusiaubusį taifūną Haiyan Richardas neslepia emocijų – jam sunku suvokti praūžusios stichijos mastą, žurnalistas vis dar laukia žinių iš Filipinuose gyvenančių draugų.
Filipinai Richardo Jonaičio akimis
Filipinai Richardo Jonaičio akimis / Dano Macijausko nuotr.

Supertaifūnu vadinama stichija Filipinuose siautė praėjusios savaitės pabaigoje, pirmadienį ji pasuko Vietnamo link. Skaičiuojama, kad vien Filipinuose Haiyan nusinešė daugiau nei 12 tūkst. gyvybių, šis skaičius nuolat auga. Vietname sekmadienį artėjant taifūnui buvo evakuota per 600 tūkst. žmonių.

Iš Filipinų į Lietuvą R.Jonaitis grįžo prieš beveik pusę metų. Dirbdamas egzotiškame krašte jis gyveno Palawan saloje, dalį laiko buvo apsistojęs Auroros provincijoje esančiame Balero mieste, Šiaurės Filipinuose.

„Mano žiniomis, ten audros itin nesijautė – tiesiog buvo labiau vėjuota ir lietinga nei įprastai“, – portalui Žmonės.lt sakė R.Jonaitis.

Richardas į Filipinus išvyko 2012-ųjų kovą. Dar pora mėnesių čia jis viešėjo anksčiau.

Į Lietuvą radijo laidų vedėjas grįžo šių metų gegužę išsiilgęs artimųjų ir tėvynės. „Iš viso Pietryčių Azijoje praleidau 3,5 metų, todėl buvau pasiilgęs savo giminaičių. O ir buvo įdomu pasitikrinti save dirbant televizijoje ir radijuje, pasižiūrėti, ko esu vertas. Taip pat mane labai žavi kultūrinis Lietuvos gyvenimas – teatrai, filmai, muzika“, – sakė R.Jonaitis.

Per pusantrų metų Filipinuose R.Jonaitis tikina nesusidūręs su rimtesnėmis stichijomis. „Nesu patyręs nieko panašaus ir man labai gaila matyti, kas įvyko. Gyvenant Filipinuose buvo keli žemės drebėjimai, taifūniniai lietūs, tačiau tai ne tokio masto stichijos“, – portalui Žmonės.lt sakė žurnalistas.

Dano Macijausko nuotr./Filipinai Richardo Jonaičio akimis
Dano Macijausko nuotr./Filipinai Richardo Jonaičio akimis

Richardas seka naujausias žinias iš sau artimo krašto. „Žinau, kad žuvusiųjų skaičius intensyviai keičiasi, ši stichija – milžiniška. Filipinuose yra itin didelė žmonių populiacija (daugiau nei 90 mln. gyventojų), ypatingai – sostinėje. Daug žmonių gyvena pakankamai nedidelėse teritorijose, juos sunku evakuoti – aplink salynai, net nežinia, kur juos vežti. Todėl tokios stichijos – itin pavojingos“, – svarstė R.Jonaitis.

Anot jo, Filipinų sostinėje – Maniloje – gyvena tiek daug žmonių (daugiau nei 10 mln.), kad jų populiacija įgauna nesuvokiamą mastą: „Manila yra milžiniškas miestas su daugybe žmonių. Ten labai didelės automobilių spūstys – kartais darbo dienomis jos prasideda jau 2 val. nakties. Sunku įsivaizduoti, kas turi dėtis mieste, prasidėjus stichijai.“

Dano Macijausko nuotr./Filipinai Richardo Jonaičio akimis
Dano Macijausko nuotr./Filipinai Richardo Jonaičio akimis

Labiausiai stichijos paliestoje vietovėje – Taclobane, Samar saloje – R.Jonaitis nėra buvęs. „Tos vietos mažiau turistinės, didžioji dalis keliautojų ten neužsuka. Filipinuose yra 7107 salos – visų jų aplankyti neįmanoma“, – sakė jis.

Richardas įsitikinęs: dėl praūžusios stichijos jo aplankyti kraštai dabar – visai kitokie. „Dirbdamas gidu su turistais keliaudavau po skirtingas vietas. Jau dabar žinau, kad Boholyje, kur važiuodavome, yra sugriautos bažnyčios. Ši sala jau bus pasikeitusi“, – sakė R.Jonaitis.

Dano Macijausko nuotr./Filipinai Richardo Jonaičio akimis
Dano Macijausko nuotr./Filipinai Richardo Jonaičio akimis

Žurnalistas bandė susisiekti su Filipinuose gyvenančiais vietiniais draugais, tačiau atsakymų bent kol kas laukia bergždžiai: „Turiu ten draugų – yra vienas kitas bičiulis. Parašiau savo draugui Louise‘ui, kol kas negaunu iš jo jokio atsakymo – nežinau, kaip jam sekasi. Neatsakė ir kiti. Tikiuosi, kad jiems viskas gerai.“

R.Jonaičiui itin apmaudu dėl filipiniečius ištikusios katastrofos: „Gaila, kad Filipinams smogė tokia pražūtinga gamtos stichija. Filipiniečiai garsėja savo nuoširdumu ir svetingumu. Nors dažniausiai jie yra gan neturtingi žmonės, svečiams atiduoda geriausius kąsnius nuo savo stalo ir stengiasi, kad svečias išvyktų laimingas.“

Dano Macijausko nuotr./Filipinai Richardo Jonaičio akimis
Dano Macijausko nuotr./Filipinai Richardo Jonaičio akimis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius