Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsios moterys ragina patyrus vyrų smurtą duoti atkirtį

Pirmąją gruodžio dieną Vilniaus Ūkio banko Teatro arenoje buvo pristatyta fotografijų paroda „Moterys prieš smurtą“.
Daiva Tamošiūnaitė-Budrė
Daiva Tamošiūnaitė-Budrė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Ši paroda man asmeniškai labai svarbi, turbūt daugelis žino kodėl“, – renginio metu kalbėjo parodos idėjos autorė  – „Mes galim! – pasakykime smurtui NE!“ iniciatorė Giedrė Balutytė. Ji jau anksčiau viešai yra pasakojusi, kad patyrė sutuoktinio smurtą.

„Džiaugiuosi, kad idėja, kurią sumaniau pavasarį virto realybe. Šią parodą skiriu savo mamai, tėčiui ir dviem dukrom, nes, jei ne jie, aš ne čia stovėčiau, aš greičiausiai būčiau tokia moteris, kaip ta nuotraukoje. Aš tikiu, kad šios nuotraukos ne vienai moteriai, kuri patiria smurtą, negali išeiti iš to rato, bijo prisipažinti, bus nors mažas paskatinimas pasakyti „Aš toliau taip negyvensiu“, – jausmingai kalbėjo G.Balutytė.

Renginio metu pasisakę svečiai akcentavo, kad viešumas ir garsiai išreikštas pasmerkimas smurtautojams – viena pagrindinių priemonių, galinčių padėti išsivaduoti smurtą kenčiančioms moterims ir joms ryžtis duoti atkirtį. Norima, kad jokia moteris nepateisintų vyro, prieš ją pakėlusio rankos, nes teiginys „Muša, vadinasi, myli“ tik dar vienas pretekstas dangstyti nusikaltusius.

Parodos rengėjų teigimu, fotografijų parodos „Moterys prieš smurtą“ tikslas – parodyti visuomenei smurto pasekmes ir pasakyti, kad smurtas nesirenka moters pagal jos amžių, profesiją, užimamas pareigas.

Nusifotografuoti su „smurto žymėmis“ ryžosi šešiolika žinomų moterų: televizijos laidų vedėjos Violeta Baublienė, Asta Stašaitytė-Masalskienė, Lavija Šurnaitė-Kairienė, Daiva Tamošiūnaitė-Budrė, Rūta Janutienė, Rūta Mikelkevičiūtė, atlikėjos Erica Jennings, Šorena, Evelina Anusauskaitė, Giedrė Balutytė, aktorės Ineta Stasiulytė, Larisa Kalpokaitė, Virginija Kochanskytė, Rimantė Valiukaitė, sportininkė Rita Pivoriūnaitė, „Mis Lietuva“ Gabrielė Martirosianaitė. Šiomis nuotraukomis siekta parodyti, kad būtent taip atrodo smurtą patyrusi, įbauginta ir pagalbos laukianti moteris. Makiažas modeliais tapusioms garsiom moterims buvo kuriamas naudojantis tikromis ekspertizių ar abdukcijų nuotraukomis.

Renginyje apsilankė ne tik profesionalų komandos smurto aukomis paverstos moterys L.Šurnaitė-Kairienė, D.Tamošiūnaitė-Budrė, Šorena, E.Anusauskaitė, G.Balutytė, L.Kalpokaitė, V.Kochanskytė, G.Martirosianaitė, bet ir vyrai, tvirtai sakantys „ne“ smurtaujantiems prieš silpnąją lytį. Parodą apžiūrėjo baleto šokėjas Nerijus Juška, aktoriai Aistis Mickevičius ir Eimutis Kvoščiauskas, choreografas Šarūnas Kirdeikis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius