Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gerai Gerai & Miss Sheep: „Nemanome, kad Lietuva – runkelių kraštas“

Debiutinį albumą „Own religion“ Lietuvos publikai pristatantis duetas Gerai Gerai & Miss Sheep džiaugiasi savuoju „kūdikiu“. Vilius Tamošaitis – Gerai Gerai ir Dovilė Filmanavičiūtė – Miss Sheep nėslėpė, kad naujagimį Lietuvos klausytojai geriausiai pasveikinti gali ateidami į koncertus ir pasidžiaugdami kartu. Duetas tylomis pasidalijo svajone – abu jie nori 2011-aisiais atrasti laiko pakeliauti.
Gerai Gerai & Miss Sheep
Gerai Gerai & Miss Sheep / A.Vasiliausko/area.lt nuotr.

– Kaip praėjo albumo „gimdymas“?

Miss Sheep: Ohoho (juokiasi). Turbūt Viliui labiausiai skaudėjo (juokiasi). Paskutinėm dienom, gruodžio pradžioje, mane praktiškai jau pykino. Kaip pabaigėm albumą, vienu metu net galvojau, kad per koncertą nebenorėsiu dainuoti tų dainų. Viskas buvo taip „nudrožta“, kad net nesmagu. Bet normalu, kad beveik po dvejų metų taip buvo... Tai yra pirmieji mūsų kūriniai, kuriuos ir norėjome sudėti į „Own religion“. Jie mums sėdi giliai. Albumu pabaigėme mūsų senąjį etapą, o naujasis bus labiau subrandintas ir profesionalesnis. Daug ko išmokome per tuos pirmuosius metus. Juk mus įmetė į balą ir liepė plaukti, nė nežinojome pradžioje, ką sakyti užlipus ant scenos.

Gerai Gerai: Mane triskart labiau pykino. Turime daug kūrinių, turėjome iš ko rinktis. Sudėjome senuosius ir daug kas liko už borto. Be tų albume, kokius dar penkis parodome koncertuose. Pasistengėm surinkti tuos „pirmuosius žingsnius“. Aišku, nauja kūryba geresnė, bet... (šypsosi). Dabar pasikėlėme kartelę ir žengsime toliau.

– Įrašinėjant albumą buvo kilęs noras keisti kūrinius – juk dabar žiūrėdami atgal matote paliktų klaidelių, o gal ir požiūris į kai kuriuos dalykus pasikeitė?

Gerai Gerai: Buvo, nors nelabai daug keitėme. Stengiausi nenukrypti į šoną. Žinau, koks tai slidus reikalas – kai sėdi prie vienos dainos mėnesį, du, po dviejų mėnesių išeina naujas „gabalas“. Stengiausi to nedaryti, kad ir kaip norėjosi. Vieną dainą „Let be me“ pakeitėme, bet nesmarkiai. Padarėme ją turtingesnę.

Miss Sheep: Visas albumas gavosi turtingesnis, kūriniai patobulėję nuo savo pirmųjų dienų.

Norime būti tokie, kokie norim, o ne tokie, kaip reikalaujama.– Gerai Gerai, tu atsakingas už muziką. Ar nebaisu, kad klausantis kitų atlikėjų ar grupių nesąmoningai pavyks „nusirašyti“? O gal tu muzikos neklausai?

Gerai Gerai: Turiu prisipažinti, kad išties praktiškai nesiklausau muzikos. Paskutiniai albumai „Underworld“ ir „Daft Punk“, kuriuos klausiau. Nauji pavadinimai manęs nedomina. O kaip pasitikrinti, kad nesikartoja? Ieškoti internete? Yra motyvai, frazės girdėtos, tada stengiuosi nuo jų bėgti. Kartais norisi groti vieną melodiją, bet jaučiu, kad kažkur ji yra nuskambėjusi, tada mėginu viską apsukti kitaip. Kita vertus, netikiu, kad trukdo kitos muzikos klausymas. Atvirkščiai, tai padeda apsispręsti – tinka tau vienas ar kitas instrumentas ar ne. Pavyzdžiui, yra nemažai lietuvių kūrėjų, kurių dainas galima išardyti gabalais ir bus vieni šablonai. Norisi kurti taip, kad mus kopijuotų, o ne mes.

– Debiutinį albumą išleisti nesunku, tą sako daugelis atlikėjų, sunkiau žengti toliau. Kokie jūsų planai?

Gerai Gerai: Kaip bus, taip bus. Neturime konkrečių planų, nors pavienių nuotrupų labai daug. Tai kūryba – nauja programa, naujos dainos, naujas albumas neišsikepa per mėnesį, du. Dirbame daug metų. Juk dabar iš karto antro nekursime. Kažkas atsisijos, dar daug ties kuo turime dirbti – patirtis ant scenos, įvaizdis. Albumą parduosim, kiti darbai ateis, koncertai, gimtadienis ir taip viskas vystosi.

Miss Sheep: Galbūt kitų Lietuvos atlikėjų atžvilgiu galima pasakyti, kad „taip, ant bangos užšokti yra lengva, o išsilaikyti sunku“. Bet mūsų atveju... Viską vertiname blaiviai. Dėl mūsų minios kol kas nesipeša. Pilnas albumas buvo išleistas kaip archyvas, tikrai neturime tikslo „padaryti pardavimų“, užsidirbti daug pinigų... Abu su Viliumi turime pragyvenimo šaltinius (Dovilė dirba reklamos agentūroje, o Vilius – garso režisierius, – aut. past.), turime muziką ir džiaugiamės galėdami per daug nesiplėšyti ir nežaisti konkurencinių karų. Yra visokių planų. Nenorime žiūrėti į muziką paviršutiniškai ar apsimetinėti. Norime būti tokie, kokie norim, o ne tokie, kaip reikalaujama.

– Turite ir tam tikrą kolektyvo „papildymą“, ar ne?

Miss Sheep: Pradėjome dirbti su Justu Čekuoliu (žurnalisto Algimanto Čekuolio sūnus, buvęs grupių „Empti“, „Skamp“ ir kitų vadybininkas, – aut. past.). Labai tuo džiaugiamės, nes atsirado struktūra, vizija. Jis galvoja apie ateities planus. Tikrai nemanom, kaip kai kurie atlikėjai, kad Lietuva – runkelių kraštas ir čia nėra kam groti, kol kas mūsų nelaukia Japonijos ir Australijos. Pirmiausia „paimsime“ Lietuvos publiką. Žinoma, apie užsienį pasvajojame. Vilius iš mūsų labiau romantikas, o aš kategoriška. Manau, gimėme per anksti – neturėjome galimybių mokytis, matyti pasaulį, keliauti. Tebūnie, tai subjektyvi nuomonė, bet sunku patikėti, kad aš būsiu Beyonce, o Vilius – Jay-Z (juokiasi). Užsienyje smagu, nes ten daug daugiau klausytojų, bet visų pirma turime praeiti mokyklą čia. Nemanau, kad pūsimės ir būsime garbėtroškos.

Kai esi Lietuvoje ir turi stengtis išgyventi iš muzikos – esi priverstas pasakoti, kiek kartų pasididinai krūtinę ir draugauti su žmonėmis, kurių nemėgsti.Atrodo, kad muzikinė laisvė tiesiogiai priklausoma nuo finansinės laisvės. Ar tai, kad abu turite pajamų ne iš muzikos padeda būti geresniais muzikantais?

Miss Sheep: Ką mums duotų tai, kad visą laiką atiduotume muzikai? Daugiau laiko? Bet visur – darbe, muzikoje, meilėje – kuo daugiau laiko turi, tuo mažiau nuveiki. Aišku, būtų fainiau, jei Vilius galėtų visą laiką kurti, o aš eičiau mokintis šokių, anglų kalbos tarties, vokalo paslapčių... Faina būtų ir jei turėtume milijoną eurų. Tada nereikėtų išleidus albumą galvoti, kad kurį laiką negalėsiu nusipirkti brangesnių batų ar važiuoti atostogų... Tačiau iš tiesų, manau, kad blogiau, kai esi Lietuvoje ir turi stengtis išgyventi iš muzikos – esi priverstas pasakoti, kiek kartų pasididinai krūtinę ir draugauti su žmonėmis, kurių nemėgsti.

Gerai Gerai: Tų žmonių nepavadinčiau net muzikantais. Jie – aktoriai, lėlės. Jie nieko nedaro – muzikantai jiems kuria muziką, stilistai stilių, o jie tik priemonė tai parodyti. Kai privalai iš muzikos gyventi, viskas nuolat keičiasi – turi vis kurti, negali sustoti, palaukti, pasižiūrėti į savo klaidas, apžvelgti padėtį. O mes galime savaitę atitrūkti ir po savaitęs grįžę įvertinti iš naujo.Miss Sheep: Kiekvienas renkasi savo kelią, mes su Viliumi turime savo vertybes.

– Sakot, kad nebūsit garbėtroškos, bet juk išgarsėti norisi?

Miss Sheep: Nenorime vaidinti, kad esame daugiau nei iš tiesų. Vertiname save blaiviai. Susikūrėme prieš pusantrų metų – aš dar nemoku labai daug. Vilius kai kur irgi jaučiasi silpnas. Būtų kvaila sakyti, kad nenorime būti garsūs. Aišku, kad norime. Kuriančiam žmogui labai svarbu, kai stovi ant scenos ar užkulisiuose ir kas nors priėjęs sako „Kaip jūs pavarėt“, „Nerealiai!“ ir panašiai. Tai pats geriausias įvertinimas.

Gerai Gerai: Tai energijos dozė. Ją gavęs supranti, kad nori stovėti ant scenos ir muzikuoti. Norime daryti gerus darbus ir gauti emocinį įvertinimą. Nė nekalbu apie finansus.

– Iš jūsų žodžių akivaizdu, kad viską darote ne dėl pinigų. Dėl ko?

Miss Sheep: Ką čia uždirbsi... (juokiasi) Aišku, gal ir uždirbsi pasiekęs lietuviškosios scenos olimpą... Kai gaunu gerų emocijų ir turiu ką valgyti, neliūdžiu, kad neužsidirbame iš koncertų.

Gerai Gerai: Smagu, kai uždirbame – galime sumokėti būgnininkui ir kitiems. Gali nusipirkti daugiau aparatūros, pakeliauti. Jei uždirbtume 10 tūkst. Lt., žinotume, kur juos panaudot, bet be jų irgi nenuleidžiame rankų. Aišku, kažkiek pinigų būtina – garsui, šviesai, aprangai, muzikantams... Albumą leidome savo lėšomis, koncertus rengiame savo lėšomis ir kiekvieną kartą galvojame „kas bus?“, bet norisi parodyti, ką sukūrėme, žmonėms.

Miss Sheep: Dėl to ir nesmagu, kai klausytojui gaila sumokėti 10 Lt už bilietą ar kas nors nusipirkęs albumą iš karto įmeta jį į „Linkomaniją“. Ne todėl, kad muzikantai egoistai ir nenori dalintis, o tik nori pardavinėti. Tiesiog leisti albumą ar rengti koncertą kainuoja pinigus.

Gerai Gerai: Galime koncertuoti nemokamai, bet du tokie koncertai ir dueto Gerai Gerai & Miss Sheep nebėra, kaip būna ir kitiems muzikantams. Mes nei milijonų, nei rėmėjų neturim.

A.Vasiliausko/area.lt nuotr./Gerai Gerai & Miss Sheep
Gerai Gerai & Miss Sheep prieš albumo gimdymą.

– Išeina, kad klausytojas ne visada yra linkęs vertinti muzikantų triūsą...

Miss Sheep: Kažkada Lietuvoje yra padaryta didelė klaida. Galbūt tai tik klubinėje, alternatyvios muzikos kultūroje, bet kažkas kažkuriuo metu užsuko aparatą, kai visi priprato eiti į koncertus su pakvietimais, sąrašuose. Iš kažkur visi išlepo – supranta, kas yra geras vokalas, kur gera muzika, kuri atlikėja stora, o kuri plona... Pasakiau grubiai, bet su tokia nuomone visi ir toliau klausys atlikėjų pagal fonogramą.

Gerai Gerai: Čia išsilavinimo stygius. Eidami į „fonogramų dievų“ koncertą, žmonės moka šimtus litų, o į gyvus koncertus gaili dešimt kartų mažesnės sumos.

Miss Sheep: Ir arogancijos daug.

– Vadinasi, kokybiškų klausytojų mažai?

Miss Sheep: Ne, bet kartai mes juos nuvertiname. Kai pradėjome groti, atrodė, kad mūsų klauso faini Vilniuje gyvenantys žmonės. Kai nuvažiavome groti į Šakius, kur, atrodė, visi turėtų eiti į kokios „Yvos“ koncertą... Buvo nerealu! Jiems patiko gera muzika ir jie viską supranta. Su jais nuoširdžiai– jie nuoširdžiai atsako.

Gerai Gerai: Vilnius – mados vieta. Čia viskas eina pagal madą – apranga, muzika, vietos, kavinės.

Miss Sheep: Lietuva yra didesnė nei tik Vilnius. Mūsų tikslas – pasiekti visos šalies klausytojus.

– Kaip atrodys jūsų pristatymo koncertai?

Miss Sheep: Bus avis ir piemuo. Ir mūsų būgnininkas Sieras, ir bosistas. Apie įvaizdį dar sunku kalbėti, viskas kūrimo stadijoje...

– O bus kokių netikėtų siurprizų?

Miss Sheep: Vilius dainuos!

Gerai Gerai: Va va va, atrakcija! (juokiasi) Visą dainą „Who You Are“ dainuosiu. Būdavau Dovilės pritariantysis vokalistas per koncertus vienoje dainoje... O dabar bus gal 5 dainos, kuriose pritarsiu.

Miss Sheep: Tai pirmas tikras Gerai Gerai vokalinis debiutas! (juokiasi)

Į albumą „Own religion“, kurį papuošė dailininkės Erikos Tumienės akvarelė, Gerai Gerai & Miss Sheep sudėjo12 pirmųjų jų muzikinį kelią lydėjusių kūrinių. Taip pat tris kiek netikėtas savo dainų versijas, kurias duetui sukūrė tokie atlikėjai kaip Andrius Alien, Andy Lau ir V.Soul.

Pirmasis Gerai Gerai & Miss Sheep debiutinio albumo pristatymo koncertas sausio 14-ąją vyks Vilniaus klube „Tarantino“. Kauniečiams ir klaipėdiečiams Gerai Gerai & Miss Sheep apie savo pasirodymus ketina pranešti artimiausiomis dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius