Gritė Maruškevičiūtė: „Žmogaus laimė nepriklauso nuo jo svorio“ (papildyta gruodžio 17 d.)

„Išgirdę žodį „estetika“, žmonės dažniausiai jį sieja su išoriniu grožiu. Tačiau iš tiesų šis žodis reiškia kur kas daugiau. Man estetika – išorinio grožio, elgesio ir bendravimo harmonija, – žurnalui „Privatu!“ sako estetinio lavinimo mokyklos įkūrėja „Mis Lietuva 2010“ titulo laimėtoja G. Maruškevičiūtė (22). – Man pats gražiausias yra kultūringas, sveiką gyvenimo būdą propaguojantis ir pozityviai mąstantis žmogus.“
Gritė Maruškevičiūtė
Gritė Maruškevičiūtė / Ž. Baryso nuotr.

„Kai man buvo šešiolika, viena modelių agentūra pakvietė mane jaunesnėms mergaitėms vesti grakščios eisenos ir taisyklingos laikysenos pamokas. Pamažu mokinėms ėmiau pasakoti ir apie plaukų, odos, nagų priežiūrą. Dirbau ten pusantrų metų, o baigusi mokyklą vis dažniau pamąstydavau apie galimybę merginas ir moteris mokyti ne tik išorinio grožio priežiūros paslapčių. Kaip juokauja iš užsienio atvykę žmonės: „Lietuva – modelių, šokėjų ir fotografų šalis.“ Man labai liūdna, kai jaunos merginos galvoja, kad tik grožis padeda užkariauti pasaulį.

Kadangi teko dirbti modeliu, susidūriau su iškreiptu paauglių mąstymu. Viena labai aukšta ir liekna mergina, nuolat išbalusi, matyt, dėl dažno badavimo, dieną naktį verkdavo, kad jos liemens apimtis ne 60, o 61 centimetras. Labai stengiuosi merginas atitolinti nuo tokių minčių ir nesveikų fantazijų, todėl į savo mokyklą kviečiu tas, kurios nesvajoja tapti modeliais, puošti žurnalų viršelius, o kurios trokšta išmokti džiaugtis gyvenimu. Beje, visa tai prasideda nuo meilės sau.

Mano mokykloje merginoms ir moterims perduodamos makiažo, stiliaus, sveikos mitybos, bendravimo, gražios eisenos, etiketo žinios. Manau, kad labiausiai tarp žmonių jaučiamos etiketo spragos. Pavyzdžiui, šįryt mane itin nemaloniai nustebino vienos kaimynės elgesys. Gyvenu daugiabutyje, išeidama uždariau laukujes duris, bet jų neužrakinau. Ji, užuot pasisveikinusi su manimi ir mandagiai davusi pastabą kitą kartą nepamiršti užrakinti durų, ėmė ant manęs rėkti. Tuomet pagalvojau, iš kur mergaitės gali žinoti mandagaus elgesio ir etiketo taisykles, jei mato, kaip nekultūringai elgiasi jų mamos, kaimynės, draugės. Mano didžiausia svajonė – išauginti estetiškas, kultūringas, sveikai mąstančias merginas.

Prieš atidarydama estetinio lavinimo mokyklą, nuomonės paklausiau savo dėstytojo. Jis labai taikliai atsakė: „Man labai liūdna, kad tų žinių, kurias planuoji perduoti mergaitėms, jos negauna savo šeimoje.“ O štai užsienyje net į pradinės mokyklos programą yra įtraukti estetikos pagrindai. Be to, esu įsitikinusi, kad tėvai turėtų pasirūpinti, jog mergaitės užaugtų kultūringos, mokėtų rūpintis savo išvaizda ir higiena, paisytų etiketo. Pamenu, vieną vakarą po renginio laukiau taksi automobilio. Pamačiusi, kad jis jau atvažiavo, priėjau, jau ruošiausi daryti duris, kai staiga prie manęs pripuolusi mergina ėmė šaukti: „Ko tu čia lendi? Taigi čia mano taksas!!!“ Ką galima pasakyti apie tokią merginą? Nieko gera.

Daug kas įsivaizduoja, kad jei valgys daržoves ir vaisius, bus sveikas. Tai toli gražu neapima sąvokos „sveika mityba“. Kiekvienai merginai rekomenduoju vos nubudus padaryti tempimo pratimų kompleksą. Tai ne tik spartina medžiagų apykaitą, bet ir visai dienai suteikia energijos. Ryte išgerkite stiklinę vandens, o per visą dieną – ne mažiau kaip 2 litrus. Tik nepamirškite, kad sultys, kava ir kiti „sunkūs“ gėrimai nesiskaito. Būtinai pusryčiaukite! Rytais rinkitės vaisius, daržoves ar grūdinius patiekalus. Pati didžiausia klaida – nespėti pavalgyti diena, bet prisikirsti vėlai vakare. Reikia stengtis valgyti kas tris valandas mažomis porcijomis. Jei dirbate daug ir sunkiai, gerkite vitaminus, nes kitaip organizmui trūks būtinų medžiagų. Rekomenduoju riboti riebius ir sunkiai virškinamus produktus, venkite konservantais pagardintų patiekalų, o prekybos centruose gaminamas mišraines apeikite iš tolo. Žiemą reikia valgyti kuo daugiau šilto maisto, ypač sriubų, atsisakyti greitų ir kaloringų užkandžių.

Nuolat kartoju ir kartosiu, kad net ir apkūnios moterys gali atrodyti nuostabiai, o žmogaus laimė ir gera savijauta tikrai nepriklauso nuo svorio. Galiu papasakoti, kaip, mano nuomone, turėtų prasidėti kiekvieno žmogaus rytas. Mes, gerai išsimiegoję, skaniai papusryčiaujame ir padarome mankštą. Tuomet keliaujame į darbą ir, jei susiduriame su sunkumais, kaipmat su jais susidorojame, nes esame išsiugdę kantrybę. Man tokia diena atrodo tobula. Ji visiškai nepriklauso nuo to, kiek sveri ir kaip atrodai. Jeigu žmogus save priima tokiu, koks jis yra, tuomet kiekvieną dieną jis jaučiasi puikiai. Jei sverčiau 10 kilogramų daugiau, mano gyvenimas nuo to nepasikeistų. Nejausčiau jokio diskomforto. Turiu draugių, kurias galėčiau pavadinti apkūniomis, bet jos išspinduliuoja tiek daug geros energijos, kad su jomis nepaprastai gera bendrauti.

Vyrai moters grožį dažnai vertina kiek kitaip. Sakyčiau – klaidingai. Juos sužavi išorinis grožis. Jei graži mergina, vadinasi, seksuali. Tačiau jei ir tobulų kūno formų mergina rūko, keikiasi, kalba pakeltu tonu, ji niekada neatrodys patraukli. Man tūkstantį kartų žavesnė apkūni moteris, kuri bus tinkamai apsirengusi – pabrėžusi savo privalumus ir paslėpusi trūkumus, veidą pagražinusi saikingu makiažu, maloniai bendraujanti ir spinduliuojanti gera energija.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius