-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Į Italiją meilės atviliota Eglė Kupšytė atrado sau netikėtą hobį: Tetulė Eglė virtuvėje drąsiai derina lietuvių ir italų kulinarines tradicijas

Iš Panevėžio kilusi Eglė Kupšytė (30), prieš septynerius metus Vilniaus universitete baigusi lietuvių filologijos ir italų kalbos studijas, išvyko gyventi į Italiją. Ją ten nuviliojo meilė.
Eglės Kupšytės sukurtas virtuvės personažas Tetulė Eglė
Eglės Kupšytės sukurtas virtuvės personažas Tetulė Eglė / Asmeninio albumo nuotr.

E.Kupšytė juokėsi, kad bendrai apie šią šalį kalbėti nėra tikslo, nes kiekvienas šios šalies regionas ir miestelis yra skirtingas, turi savo tradicijas ir dialektą. Skiriasi gyventojų mentalitetas ir gyvenimo būdas.

Italijos virtuvėje – Viduržemio jūros tradicija

„Aš gyvenu šiaurės Italijos Veneto regione, netoli kalnų. Mums arčiau Austrija ar Slovėnija, o ne Florencija ar Roma, todėl gyvenimo stilius, virtuvė yra panašesni į šiaurietiškos Europos tradiciją. Žinoma, Italijos virtuvės istorija nuo pat šiaurės iki pietų priklauso Viduržemio jūros kulinarinei tradicijai, o tai reiškia maisto kokybę, šviežumą, skonį, autentiškumą“, – apie gyvenimą Italijoje portalui Žmonės.lt pasakojo Eglė.

Esminiai gyvenimo pokyčiai

Šių metų pradžioje E.Kupšytė nusprendė radikaliai pakeisti savo gyvenimą: išėjo iš darbo, kuriame dirbo ne vienerius metus, o visą laiką nutarė skirti tam, kas jai iš tikro yra miela. Jau kelerius metus panevėžietė užsiima italų literatūros vertimu. Eglė džiaugėsi, kad praėjusiais metais Lietuvoje buvo išleista jos versta Andrea Bizzocchi knyga „Nekabinkit makaronų arba kas yra BVP?“.

„Esu išvertusi ir keletą pjesių, o dabar nusprendžiau rimtai pasinerti į vertimų pasaulį, tad skiriu tam didelę laiko dalį. Gyvendama Italijoje supratau, jog turiu aistrą kulinarijai. Susidūrusi akis į akį su šios šalies virtuve, sužinojau, kas ir su kuo valgoma, todėl pradėjau kurti savo receptus. Gimiau ir užaugau menininkų šeimoje, todėl niekada nenorėjau apleisti kūrybos. Vieną dieną pamaniau, kad ir receptai galėtų būti tam tikra kūrybos išraiška“, – pasakojo Eglė. Tuomet ir gimė merginos idėja pradėti rašyti savo tinklaraštį.

Asmeninio albumo nuotr./Eglė Kupšytė
Asmeninio albumo nuotr./Eglė Kupšytė

Tinklaraštis – būdas sujungti Lietuvą su Italija

Kalbėdama apie tinklaraščio idėją E.Kupšytė atvirauja, kad daugelis emigrantų gyvendami užsienyje visada ieško būdų, kaip neprarasti ryšio su tėvyne. „Paradoksalu, nes naujieji namai niekada nebus tavo, bet ir senųjų jau nebeturi – viena koja čia, kita ten. Taip ir jautiesi tampomas į abi puses.  Vieną dieną pamaniau, kad būtų įdomu sujungti šiuos du pasaulius, juk aš jau priklausau abiem kultūroms: tiek italų, tiek lietuvių“, – pasakojo Eglė.

Mergina džiaugėsi, kad jos sesuo dvynė taip pat yra įsikūrusi Italijoje ir rado būdą, kaip suartinti šią šalį ir tėvynę. Ji praėjusių metų pabaigoje atidarė gintaro parduotuvę pačiame Basano del Grapa miesto senamiestyje: lietuvė perka gintaro dirbinius iš Lietuvos gamintojų ir taip Italijoje garsina savo gimtinės vardą.

Asmeninio albumo nuotr./Lietuvė Eglė ir italė Francesca
Asmeninio albumo nuotr./Lietuvė Eglė ir italė Frančeska

Lietuvės Eglės ir italės Frančeskos ginčai virtuvėje

„Pamaniau, kad būtų smagu sujungti dvi skirtingas kulinarines tradicijas – lietuvių ir italų – ir išgauti naujų, greitai paruošiamų ir sveikų receptų. Įvairiuose žurnaluose galime rasti milijoną pačių įvairiausių receptų, skirtų tiek gurmanams, tiek paprastoms namų šeimininkėms, tačiau visi jie pateikiami ta pačia forma. Mano tikslas ne tik išrasti ką nors naujo ir įdomaus, bet svarbiausia – pasilinksminti sukiojantis virtuvėje. Lietuvė Eglė ir italė Frančeska dažnai ginčijasi, netgi konkuruoja, bet puikiai žino, kad dviejų tautų bendradarbiavimas gali duoti puikiausių rezultatų. Taip gimė videoreceptai“, – pasakojo E.Kupšytė.

Eglė prisipažįsta, kad kulinarija ir sukiojimasis virtuvėje yra didžiulė aistra, kuri gimė gana vėlai. Gyvendama Lietuvoje ji net negalvojo, kad galėtų ką nors tokio daryti. Mergina juokėsi, kad turbūt gyvendama tarp italų, kurie nuolat kalba apie maistą, pati nejučiomis paniro į smagų gastronomijos pasaulį.

Asmeninio albumo nuotr./Eglės Kupšytės sukurtas virtuvės personažas Tetulė Eglė
Eglės Kupšytės sukurtas virtuvės personažas Tetulė Eglė

Lietuvė prisipažino, kad virtuvėje ji yra drąsi: mėgsta eksperimentuoti ir rizikuoti. Anot jos, taip ir gimsta nauji receptai.

Paprasti dalykai gali būti itin skanūs

„Mėgstu aplankyti įvairias Italijos vietas ir paragauti naujų įdomių patiekalų. Nemėgstu terliotis virtuvėje, todėl patiekalai turi būti greitai paruošiami ir nekelti didelių problemų. Neįtikėtina, kaip paprasti dalykai gali būti tokie skanūs. Ar bandėte smulkiai supjaustyti morkas ir pakepinti keptuvėje su sezamo sėklomis ir druska? Labai skanu“, – pasakoja Eglė.

Neseniai gimė ir smagių nuotraukų idėja – italų virtuvės žinovė Tetulė Eglė lyg skruzdėlė darbuojasi milžinių pasaulyje.

Merginos tinklaraštyje receptai nėra pristatomi paprastai: Eglė juos pateikia pagal save ir visada nuotaikingai. Kiek laiko trunka paruošti vieną receptą skaitytojams?

Tetulė Eglė lyg skruzdėlė darbuojasi milžinių pasaulyje

„Jeigu ruošiu videoreceptą, filmavimas, gaminimas, montavimas trunka visą dieną. Tai nėra lengvas darbas, nes viską darau viena, o be to, ne viskas gerai pavyksta iš pirmo karto, todėl dažnai tenka perfilmuoti scenas. Neseniai gimė ir smagių nuotraukų idėja – italų virtuvės žinovė Tetulė Eglė lyg skruzdėlė darbuojasi milžinių pasaulyje. Visi daiktai yra daug didesni už ją pačią: kad pamaišytų sriubą, jai tenka užlipti ant puodo ir abiem rankom laikyti samtį, o salotų lėkštė jai atrodo didžiulis žaliuojantis kalnas. Prie tokio recepto irgi tenka ilgai padirbėti, juk ir idėjos gimsta ne visada iš karto. Italijoje jau atsirado leidykla, rimtai susidomėjusi išleisti mano receptų knygelę, tikiuosi, ir Lietuvoje anksčiau ar vėliau pavyks tai padaryti“, – pasakojo E.Kupšytė.

Asmeninio albumo nuotr./Lietuvė Eglė ir italė Francesca
Asmeninio albumo nuotr./Lietuvė Eglė ir italė Frančeska

Mergina atviravo, kad skaitytojų atsiliepimai yra nuostabūs, o daug kam jos receptai pakelia ūpą. Eglė juokėsi, kad jei bent vienas žmogus, pažiūrėjęs jos receptą, nusišypso, ji žino, kad jos tikslas pasiektas.

Paklausta apie mėgstamiausią patiekalą, E.Kupšytė prisipažino, kad nevalgo mėsos, tačiau dievina jūros gėrybes. „Italijoje didžiulis žuvies pasirinkimas, todėl įsigijus šviežios žuvies, nesunku greitai paruošti skanų patiekalą. Savo tautiečiams galiu pasiūlyti gardžią perlinių kruopų mišrainę“, – savo mėgstamo patiekalo receptu dalijasi Eglė.

Jums reikės:

  • 300 gramų perlinių kruopų,
  • 250 gramų mažų pomidorų,
  • 50 gramų itališkos rukolos salotų,
  • 150 gramų rūkyto sūrio,
  • 2 raudonųjų svogūnų,
  • 2 kiaušinių,
  • alyvuogių aliejaus, druskos, maltų pipirų, mairūno, balzaminio acto.

Išvirkime perlines kruopas, supjaustykime ir pakepinkime svogūnus, kietai išvirkime kiaušinius, supjaustykime pomidorus, sūrį, kiaušinius, įberkime druskos, pipirų, mairūno, įpilkime aliejaus, viską sumaišykime. Patiekime apšlakstę balzaminiu actu. Skanaus!

Asmeninio albumo nuotr./Salotos
Asmeninio albumo nuotr./Salotos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius