Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išėjęs Gintautas Abarius širdyse paliko muziką

„Tegu kiti neįsižeidžia, tačiau Lietuvoje nebuvo, nėra, aišku, duok Dieve, kad būtų tokių virtuozų-pianistų kaip Gintautas. Juolab jis turėjo fantastišką oratoriaus talentą, o visi jo koncertai skambėdavo iš širdies į širdį“, – tokias žodžiai apie užgesusį savo bičiulį Gintautą Abarių atsiliepė smuikininkė Ingrida Giunter.
Gintauto Abariaus muzikinis palikimas itin įvairus – džiazo, pramoginė, kamerinė instrumentinė, teatro, TV spektaklių, kino muzika, giesmės, dainos vaikams.
Gintauto Abariaus muzikinis palikimas itin įvairus – džiazo, pramoginė, kamerinė instrumentinė, teatro, TV spektaklių, kino muzika, giesmės, dainos vaikams. / „Scanpix“ nuotr.

Vieno ryškiausių šių dienų lietuvių kompozitorių Gintauto Abariaus gyvybė užgeso Jungtinėse Amerikos Valstijose, trečiadienio naktį Lietuvos laiku. Dešimtmetį už Atlanto gyvenęs 51-erių menininkas ilgą laiką kovojo su negailestingu vėžiu.

Pasak draugų ir kolegų, G.Abarius iki paskutiniųjų neprarado vilties, nesiskundė ir troško parvažiuoti į Lietuvą. Kompozitorius ir pianistas kol galėjo rašė naujus muzikos kūrinius. Naujausias G.Abariaus albumas – „Vėlyvojo lietaus psalmės“. Kaip „15min“ sakė džiazo grando bičiulė ir kolegė I.Giunter, solinis G.Abariaus muzikos albumas, kurio muzika skirta meditaciniam apmąstymui, turėtų pasirodyti netrukus, tačiau vis dar trūksta lėšų. Galbūt jų bus mėginama surinkti specialaus atsisveikinimo koncerto metu. Kaip bebūtų, I.Giunter neabejojo, kad koncertas pagerbti iškilų kompozitorių būtinai įvyks, tačiau kada ir kaip, paaiškės tik nuslinkus laidotuvių rūpesčiams.

Ta šviesa buvo iš vidaus, jis buvo labai teigiamas ir jautrus. Neturėjo sau lygių

Prisipažinusi, kad kalbėti apie neseniai pasaulį palikusį bičiulį itin sunku, I.Giunter, kuri prieš 1,5 metų rengė maestro gimtadienio koncertą Vilniuje, negailėjo jautrių, meilės kupinų žodžių. „Tai buvo nepaprastai šviesus žmogus. Ta šviesa buvo iš vidaus, jis buvo labai teigiamas ir jautrus. Galbūt kam nors nežinant jis galėjo pasirodyti grubus, bet visuomet dėl to išgyvendavo...“, – prisiminė smuikininkė. Jos teigimu, G.Abarius neatsiejamas nuo tautiškumo ir Lietuvos. „Jis savyje turėjo tiek meilės tautai, tiek dainų, kurios po sovietinio laikotarpio buvo priimtinos jaunimui. Jas dainavo visi... Už Lietuvą. Jei tik kiekvienas dabar turėtų tiek meilės šaliai...“, – su ilgesiu svarstė I.Giunter. Ji pridūrė, kad net G.Abariaus vardas – Gintautas ragino ginti tautą, tokia jo reikšmė, tą jis ir darė.

G.Abariaus bičiulė neslėpė, kad kompozitorius buvo itin tvirtos valios žmogus iki paskutinės minutės. „Jis nerašė mums, kad jam blogai, kad kūnas jį palieka. Jis visą laiką norėjo grįžti...“, – bičiulio žodžius prisiminė I.Giunter.

Laidotuvių data dar nežinoma

G.Abariaus sesuo Daina Abariūtė „15min“ sakė, kad tiksli laidotuvių data kol kas nenumatyta. Velionio palaikai bus kremuoti JAV, o po to atgabenti į Lietuvą, veikiausiai kitą savaitę. Šį sekmadienį atsisveikinimas su G.Abariumi numatytas Amerikoje. Iškilų menininką ketinama palaidoti Vilniuje, Antakalnio kapinėse esančiame Menininkų kalnelyje. Čia atgulė daugybė garsių šalies kultūros žmonių, tarp jų ir legenda tapęs Vytautas Kernagis, kurį kovoti su liga kadaise drąsino pats G.Abarius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius