Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

K.Savickytė moko tėvus būti spektakliu vaikams: „Liūdna, kad nuvertina savo kūrybiškumą“

Aktorė Kristina Savickytė jau ne vienerius metus kalba apie tėvų ir vaikų santykius bei auklėjimo be smurto būdus. Šįkart ji pristato savo projektą – teatrą kūdikiams. Į šiuos užsiėmimus kartu su 5-12 mėnesių mažyliais Kristina kviečia mamas, tėčius ar aukles.
Kristina Savickytė
Kristina Savickytė / Asmeninio archyvo nuotr.

Trijų vaikų - dvynių Justinos ir Gabijos bei Motiejaus - mama, aktorė Kristina Savickytė yra „Žinių radijo“ laidos „Tėvystės įkvėpimai“ kūrėja, „Šilkaus pupos“ įkūrėja, autorinės „Teatro kūdikiams“ programos sumanytoja ir vedėja.

Be „Šilkaus pupos“ veiklų, Kristina bibliotekose, darželiuose, mokyklose veda įvairaus amžiaus vaikams veda edukacinius užsiėmimus apie skaitymą, vaizduotę, kūrybiškumą. Apie naujausią teatrinį projektą kūdikiams Kristina sutiko papasakoti ir portalui 15min.

„Vaikai, kuriems virš vienerių, jau po truputį vaikšto ir įsitraukia į veiklą, o mažyliai viską atlieka stebėdami. Būtent iš to fakto, kad jie stebi, man ir gimė mintis teatrinių priemonių pagalba su jais užmegzti ryšį“, – interviu portalui 15min pasakojo K.Savickytė.

Asmeninio albumo nuotr./Kristina Savickytė
Asmeninio albumo nuotr./Kristina Savickytė

Minėtos teatrinės priemonės yra paprastesnės, nei gali pasirodyti. Pavyzdžiui, Kristina vaikams ką nors parodo, pakeičia balsą, juda platesniu nei gyvenime judesiu, žaidžia pirštukų žaidimą. Vienas iš šių edukacijų tikslų, kaip jau sakė, ryšys, o kitas – kad tėvai, kurie ateina kartu, suprastų, jog su vaiku, net ir su labai mažu, galima bendrauti kūrybiškai. Juk, anot aktorės, dažnai reikia atkreipti mažylio dėmesį, jei jis supyko, nuliūdo, nuobodžiauja kelionėje automobiliu ar panašiai.

Veiklos, vedančios prie vieno tikslo – atrasti ryšį

Ką Kristina ir užsiėmimų dalyviai veikia? Pradeda nuo literatūrinių, lietuvių liaudies formų, dvieilių, ketureilių, pirštukų žaidimų, vėliau keliauja prie dainelių, ratelių. Jei vaikas dar nevaikšto, būna ant mamos rankų.

„Sekdama pasakas, naudoju įvairius objektus, tai būna savotiškas lėlių teatras. Arba pasitelkiu į pagalbą kokį nors vieną daiktą. Viskas dėl to, nes mažylis paprastai sekamos pasakos neišklauso ilgai.

Kartais atsinešu kojinę, užsidedu ant rankos ir vaidinu kokį nors personažą. Vėliau visi ima ją matuotis, bet mažuliukai protingi, nenori kojinės mautis ant rankos, ir vietoje to maunasi ant kojos. Tiesiog noriu, kad jie kažkiek minučių būtų toje veikloje su daiktais, o per tą laiką aš jiems galiu ką nors papasakoti“, – portalui 15min sakė K.Savickytė.

Asmeninio archyvo nuotr./Kristina Savickytė
Asmeninio archyvo nuotr./Kristina Savickytė

Su didesne grupe jie vaidina spektaklius. Viskas vyksta taip – Kristina seka pasaką apie įvairius personažus, o mažyliai turi juos mėgdžioti. Pavyzdžiui, kai ji skaito apie katę, kažkuris turi miaukti, vaidinti šį gyvūną.

Tiesa, visos šios idėjos aktorei gimė pačiai auginant savo vaikus. Daugumą veiklų ji pasitelkė į pagalbą pati asmeniškai.

„Kai prieš septynerius metus įkūriau savo studiją, joje buvo labai daug manęs ir pačios vaikų. Tuo metu, kai auginau saviškius, man atrodė, kad visi tėvai taip daro, kad viskas yra savaime suprantama. Galvojau, kad mano žaidimuose nėra nieko ypatingo. Bet, kai ėmiau savo kūrybiškais išsisukimais dalintis su kitais, ėmiau iš jų girdėti nuostabas. Tada pasidarė aišku, kad ne viskas yra savaime suprantama.

Kai susiduriu su tėvais, man pasidaro liūdna, kad jie nuvertina savo kūrybiškumą ir spontaniškumą. Džiaugiuosi, kad po užsiėmimų jie savimi patiki.

Vėliau daugelis dalykų atsirado iš patirties su mažyliais, kurie tikrai specifiškai į daug ką reaguoja“, - pasakojo K.Savickytė.

Kai susiduriu su tėvais, pasidaro liūdna, kad jie nuvertina savo kūrybiškumą ir spontaniškumą. Džiaugiuosi, kad po užsiėmimų jie savimi patiki.

Pašnekovė neslepia – buvo ir iššūkių: „Ateidavau su idėja, kuria labai tikiu, bet pamatydavau, kad vaikams tai nėra įdomu. Tada reikėdavo greitai ką nors suimprovizuoti. Galiausiai paaiškėdavo, kad improvizacija suveikė dar geriau, nei pirminė idėja.“

Asmeninio archyvo nuotr./Kristina Savickytė
Asmeninio archyvo nuotr./Kristina Savickytė

Užsiėmimų trukmė yra 50 minučių, kurias sudaro 30 minučių aktyvaus užsiėmimo, įtraukiant vaikus, ir 20 minučių diskusijų ir įžvalgų ankstyvojo ugdymo, kūrybiškumo, skaitymo skatinimo temomis – su laisvu vaikų žaidimu. Veiklos vyksta kartą per savaitę. Dažniausiai, kaip sakė aktorė, ateina vaikai, kurie dar neina į darželį, tad tai būna savotiškas pasiruošimas jam, apsipratimas būti su kitais.

Mano tikslas – kad teatras persikeltų į jų namus. Kad teatru taptų mama ir tėtis, ir būtų mažu spektakliu savo vaikui, žiūrinčiu didelėmis akimis

„Tėvai ateina vedami įvairių tikslų. Būna mamų, kurios nori prasiblaškyti arba kurios jau išnaudojo visą savo žaidimų ir veiklų rezervuarą ir ateina išmokti ko nors naujo. Kitos ateina, nes mato, kad vaikams reikia kitų vaikų draugijos. Dar kiti iš tikrųjų nori vaikus ugdyti, suteikti jiems įvairios patirties“, – portalui 15min dėstė Kristina.

K.Savickytė pabrėžė: „Mano tikslas - kad teatras persikeltų į jų namus. Kad teatru taptų mama ir tėtis, ir būtų mažu spektakliu savo vaikui, žiūrinčiu didelėmis akimis.“

Vaikai – puikūs bendradarbiai

Nors šiuo metu Kristina veda edukacijas viena, tačiau paklausta, ar kada nors ateityje norėtų įtraukti ir savo dukras, dvynes Justiną ir Gabiją, kurios, beje, irgi pasirinko teatro kelią, aktorė nusišypsojo.

„Dukros jau trejus metus gyvena ne Lietuvoje, tai jas būtų sunkiau įtraukti, bet, be viso to, aš labai noriu, kad jos pačios susirastų ir įsitrauktų, o ne aš ką nors joms primesčiau.

Kad vaikai gali būti bendrakūrėjais, jau įrodo tas, kad mes kartu su Motiejumi parašėme knygą. Net neabejoju, kad smagu ką nors kurti drauge, jos (dukros - aut. past.) yra man padėjusios ir ankstesniuose projektuose. Bet vis dėlto mieliau su jomis susitikčiau kokiame nors vaidybiniame, ne edukaciniame, projekte. Norėčiau lygiavertiškos partnerystės“, – portalui 15min sakė Kristina.

Kristina Savickytė su dukromis / Gretos Skaraitienės nuotr.
Kristina Savickytė su dukromis / Gretos Skaraitienės nuotr.

Iš darbo su vaikais K.Savickytei gimė dvi knygos - „Kuriame pasaką“ ir „Kaip Tilis džiaugsmo ieškojo“, parašyta kartu su sūnumi Motiejumi. Knygų dėka aktorė lanko dar daugiau įvairių bibliotekų. Tiesa, anksčiau į jas irgi buvo kviečiama dėl ankstyvojo skaitymo temų. Kadangi dėl kuriamų edukacijų turi kultūros pasą, gali keliauti į mokyklas ir kalbėti su vaikais, kaip kurti istoriją.

„Esu sugalvojusi tokį žanrą – pasaka su uodega. Tai yra, kai turi pasaką arba istoriją, o vėliau pagalvoji, ką su ja gali padaryti. Apie tai ir yra ta uodega. Pradžioje būdavo mintis pasakos pagalba kurti lėlių teatrą. O vėliau pagalvojau, kad uodega gali būti ne tik teatrinė: tai – ir pokalbis su vaiku kokiomis nors temomis, kurias kelia pasaka, atviruko piešimas ar panašiai. Manau, kad iš kiekvienos knygos ir istorijos mes galime rasti kokią nors veiklą“, - įsitikinusi pašnekovė.

Kristina Savickytė-Damanskienė su sūnumi Motiejumi / Asmeninio albumo nuotr.
Kristina Savickytė-Damanskienė su sūnumi Motiejumi / Asmeninio albumo nuotr.

Iš noro kurti ryšį ir padėti jį kurti kitiems, Kristinai išaugo ir mokymų darželių auklėtojoms organizavimas. Aktorė joms taip pat pasakoja apie teatro naudojimą ugdyme.

Be viso to, K.Savickytė yra ir aktorė. Greitu metu, sausio mėnesį, ją galėsime išvysti „Dansu“ ir LRT kuriamame seriale „Trolių ferma“.

„Ši veikla man yra pati lengviausia. Nors ir nėra lengva, bet, matyt, paprasčiausia širdžiai“, - patikino moteris.

Tiesa, paklausta, ar ateityje žada savo idėjomis dalintis ne tik švietimo įstaigose, bet ir tarp politikų, Kristina teigė kol kas savęs ten nematanti.

„Renkuosi sau patogius kelius, padedančius pasiekti tam tikrus dalykus. Negaliu nugalėti visų kovų, bet gal galiu pakeisti vieno žmogaus gyvenimą, tai tuo ir džiaugiuosi. Kalbant apie pilietiškumą, aktyviai reiškiuosi smurto temoje, pasakodama, kaip fizinės bausmės paveikė mane kaip žmogų, kaip mamą, kaip moterį. Atsiverti nėra lengva, nors kai kam tai ir atrodo kaip būdas pasireklamuoti.

Stengiuosi pasiekti platesnes auditorijas taip, kaip liepia širdis. Jei ji sakytų, kad dabar laikas pasibelsti į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją, gal taip ir padaryčiau, bet kol kas man labiau patinka išnaudoti savo stipriąją, kūrybiškumo, pusę, edukuojant tėvus bei ugdytojus, kad jie atsipalaiduotų ir megztų ryšį“, – portalui 15min teigė K.Savickytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius