Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip su agresija kovoja žinomi Lietuvos vyrai?

Viena iš aktualiausių visuomenės problemų – smurtas. Ši nūdienos gyvenimo rykštė neaplenkia nei vieno – smurtaujama prieš moteris, vaikus, vyrus, įvairias socialines mažumas. Nors neretai galvojama, kad smurtas – tai tyčinis fizinės jėgos panaudojimas, tačiau ši sąvoka apima taip pat psichologinius, ekonominius, seksualinius veiksmus prieš silpnesnį. Lietuvoje ši problema yra aktuali ne mažiau nei kitose šalyse, tačiau garsiai kalbėti apie smurtą vis dar išlieka visuomenės tabu. Apie antipatiją smurtui bei būdus kaip to išvengti kalba garūs Lietuvos vyrai.
Česlovas Gabalis
Česlovas Gabalis / „Scanpix“ nuotr.

A.Mickevičius:  kumščių mosavimą siūlau keisti į naudingesnę veiklą

„Aš apskritai esu prieš smurtą – smurtas aplenkti turi ne tik moteris, bet taip pat vaikus ir netgi vyrus“, – pasipiktinimą smurtaujančia visuomene išreiškė aktorius Aistis Mickevičius. Anot aktoriaus ir radijo laidų vedėjo, visa ko esmė yra tinkamas auklėjimas ir švietimas, tačiau visų pirma turi pasikeisti ir žmonių mentalitetas.

Živilės Miklytės nuotr./Aistis Mickevičius
Aistis Mickevičius

„Būdų, kaip keisti požiūrį yra visokių. Kad ir kelionės, juk jų dėka žmonės pamato, kaip gyvena kiti, praplečia akiratį – tai priverčia susimąstyti“, – svarstė pensininką Vydą daugelyje televizijos laidų įkūnijantis aktorius. Paklaustas, kokia veikla aktorius pats užsiima, kad nuvytų piktas mintis šalin ir galėtų save realizuoti, A.Mickevičius pasakojo apie itin subtilų savo hobį – kvepalų gamybą.

„Kvapai negydo, bet tikrai įkvepia gydyti. Tai labai gražus procesas. Beveik visi sukurti kvapai padeda moteriai pasijusti gerai. Skaniai kvepianti moteris gali pasijusti labiau nepriklausoma, savarankiškesnė“, – apie kvapų galią pasakojo A.Mickevičius.

L.Samėnas: net ir gardus kąsnelis nesuminkštins šaltakraujų žmonių širdžių

Lietuvių simpatijas pelnęs virtuvės šefas Linas Samėnas prisipažino, kad tiek jis, tiek jo tėvai ir seneliai buvo auklėjami taip, kad suprastų, ką reiškia beržinė košė.

„Nesu iš tų, kurie visose situacijose nusileis, atleis, nekreips dėmesio į vaikų netinkamą elgesį, tad griežtesnis žodis auklėjant atžalas turi būti priimtinas“, – atviravo garsus Lietuvos kulinaras. Pasak L.Samėno, svarbiausia yra visuomet jausti ribas ir stengtis jų neperžengti.

„Vaikai nuolat kopijuoja suaugusius, jei mato, kad tėvas negerai elgiasi su mama, nenuostabu, jei ir jis po kurio laiko taip pat elgsis – juk priims tai kaip standartą. Tad deramo pavyzdžio rodymas yra pirminis būdas užkirsti kelią smurto plitimui“, – teigė jis. Anot L.Samėno, šiandien su smurtu kovoti yra ne tik itin sunku, bet beveik neįmanoma.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Garsūs Lietuvos žmonės dalijosi patirtimi, kaip taupyti buityje, o „auksinis šefas“ Linas Samėnas virė sriubą naudodamas mažiau elektros energijos.
Linas Samėnas

„Normalus žmogus niekada nesiims tokių drastiškų priemonių kaip smurtas. Bet jei žmogus turi problemų ir ima kelti ranką, tai jis akivaizdžiai turi psichikos sutrikimų. Mūsų valstybėje nemažėja vagysčių ar nusikaltimų, nors prasikaltę ir yra kalinami, lygiai taip pat ir su smurtu – kalbėk ką nori, smurtaujantis laikysis savo“, – svarstė L.Samėnas. Pasak vyro, tokiems žmonėms, kurie yra pasiekę kritinę ribą ir imasi smurto, sunku surasti alternatyvą.

„Nežinau, čia ir mano kulinarija praranda galią – joks gardus kąsnelis nesuminkština šaltakraujo žmogaus širdies. Palaukim penkiasdešimt metų, gal užaugs mūsų vaikai ir pakeis visuomenę į gera“, – viltingai kalbėjo kulinarijos meistras L.Samėnas.

Č.Gabalis: niekuomet nekėliau prieš moterį rankos, užtat visada mielai ištiesdavau

„Manau, kad pagaliau atėjo laikas Seimui priimti įstatymą, kuris užtikrintų apsaugą nuo smurto privačioje erdvėje. Nors tai dažniausiai asmeninė žmogaus problema, bet didelė dalis atsakomybės tenka valstybei“, – mintimis dalijosi Česlovas Gabalis. Pasak garsaus Lietuvos populiariosios ir roko muzikinės scenos atstovo, žema yra kelti ranką prieš silpnesnius, ypač prieš dailiosios lyties atstoves.

„Niekuomet nekėliau prieš moterį rankos, užtat visada mielai ištiesdavau. Tai yra garbingo ir gerai išauklėto vyro pareiga“, – sakė žmoną ir dukrą turintis dainininkas Č.Gabalis. Paklaustas, kur slypi problema, skatinanti žmones imtis smurto, atlikėjas susimąstė: „Žinot, daug kas priklauso nuo auklėjimo, tačiau suaugusius žmones juk tiesiog suėda alkoholis.“

Pasak grupės „Pelenai“ vokalisto Č.Gabalio, yra daugybė būdų, kaip keisti žmogaus požiūrį į nedorus veiksmus ir daina yra vienas iš jų. „Dainavimas – tai taip pat tam tikra kova prieš smurtą. Juk su daina vis tiek įeini į žmonių širdis – galbūt ne į visų, bet jei jau vieno kito klausytojo ausį pasiekia gražūs ir prasmingi žodžiai, jei jis supranta potekstę, manau, tai yra didis laimėjimas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius