-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip tapti superheroje, arba spalvingas COSPLAY pasaulis

Dvidešimtmetė Marta Nowak iš kaimyninės Lenkijos būtų eilinė mergina, jei ne keistas hobis, stebinantis aplinkinius ir sulaukiantis smalsių žvilgsnių. Nuo pat mažens Marta dievino kompiuterinius žaidimus ir filmus, svajodama apie spalvingus pasaulius ir juose gyvenančius herojus.
„nowJapan“ festivalio herojės
„nowJapan“ festivalio herojės / „nowJapan“ nuotr.
Temos: 2 Pasaulis Japonija

Būdama 17 metų ji pirmą kartą išgirdo apie COSPLAY ir nuo tada stačia galva nėrė į paslaptingą kostiumuotų personažų realybę su sceniniu vardu Calypsen.

Po COSPLAY (kostiuminis pasirodymas (angl. – costume ir play) burtažodžiu slepiasi originaliais kostiumais pasidabinę fantastikos mėgėjai, kurie stengiasi kuo tiksliau įkūnyti pasirinktą garsių kompiuterinių žaidimų, kino industrijos, japoniškos animacijos ANIME ar komiksų MANGA personažą. Tikriausiai, ne vienas yra pasvajojęs, kaip būtų smagu bent vienai dienai tapti superherojumi ar karaliene iš pasakos. COSPLAY pasaulyje viskas įmanoma.

„nowJapan“ nuotr./Calypsen
„nowJapan“ nuotr./Calypsen

Marta bus viena iš rugsėjo 10–11 d. Vilniuje vyksiančio COSPLAY konkurso teisėjų. Šis konkursas yra neatskiriama jau 8 metus gyvuojančio neįprastos Japonijos kultūros festivalio „nowJapan“ dalis. Tai kaip gi atrodo tas COSPLAY pasaulis ir kaip į jį pateko Marta?

Pradžių pradžia

„Netikėtai atradusi, kad žmonės patys kuria savo mėgstamų herojų kostiumus, nusprendžiau pabandyti ir pati. Per tris dienas pagaminau savo pirmąjį kostiumą. Tai buvo Nidalee iš žaidimo „League of Legends“. Dabar net nebežinau, ar tą bandymą išvis galima vadinti kostiumu – jį sudarė tik gabalas kartono, šiek tiek medžiagos ir medinė lazda. Visgi su juo sudalyvavau savo pirmajame COSPLAY renginyje ir įklimpau ilgam“, – juokavo Calypsen slapyvardžiu žinoma mergina.

Per trejetą metų, kuriuos praleido sukdamasi COSPLAY pasaulyje, Marta pagamino jau 25 kostiumus. Toks pavydėtinas produktyvumas leido jai pakliūti į Europos cosplay‘erių elitą, o socialiniame tinkle Facebook Calypsen puslapį, kuriame ji dalinasi COSPLAY kasdienybe, seka 32 tūkst. žmonių.

„nowJapan“ nuotr./Calypsen
„nowJapan“ nuotr./Calypsen

„Džiaugiuosi, kad žmonėms patinka tai, ką darau. Sulaukiu didelio palaikymo iš savo gerbėjų ir draugų. Paprastai, nieko apie COSPLAY nežinantys žmonės galvoja, kad tai tiesiog dar vienas keistas ir egzotiškas hobis. Visgi dauguma supranta ir palaiko. Didžiausi gerbėjai yra mano seneliai. Jie visada aktyviai domisi kaip man sekasi“, – apie aplinkinių požiūrį į netradicinį užsiėmimą pasakojo lenkė.

Idealiai atvaizduoti kompiuteriniame žaidime ar komiksuose matytą herojų nemenkas iššūkis, nes tenka kurti kostiumus, kurie buvo nupiešti, bet niekada iš tikrųjų nepasiūti. Reikia viską apgalvoti nuo smulkmenų: kokią medžiagą geriausiai pasirinkti, kaip sukurti kuo tikslesnį grimą, kaip padaryti, kad ginklų muliažas atrodytų kuo tikroviškiau, o šarvai leistų judėti scenoje.

Nuo fėjos iki superherojės

Marta pasakoja, kad COSPLAY galima vadinti 3D menu, sutraukiančiu žmones mėgstančius kūrybą ir dizainą. Žiupsnelis kūrybinių kančių, šaukštas meilės spalvingiems herojams ir sauja kruopštumo – štai ir turime COSPLAY.

„Žaviuosi žmonėmis, kurie kuria filmus ir žaidimus, vysto veikėjus bei jų charakterius. Turi būti velniškai talentingas, kad galėtum daryti tokius dalykus. Dievinu fantastikos pasaulį, nes jame galiu būti kuo tik noriu. Nuo elfų karalienės iki galingos superherojės. Žmonės dažnai prašo su manimi nusifotografuoti ir tai man suteikia daug gerų emocijų. Vaikai visada prajuokina, šaukdami mane karaliene, karžyge ar fėja. Tokios akimirkos tikrai sujaudina“, – sako Calypsen.

„nowJapan“ nuotr./Calypsen
„nowJapan“ nuotr./Calypsen

Vienas svarbiausių dalykų, anot Martos, motyvuojantis užsiimti COSPLAY – bendruomenės jausmas. Cosplay‘eriai vieni kitus labai palaiko, diskutuoja apie kostiumo kūrimo subtilybes ir verčia tobulėti. Nors COSPLAY, pirmiausia, yra varžytuvės, kuriose siekiama išsiaiškinti, kieno kostiumas ar pasirodymas įspūdingesnis, visgi konkursuose tvyro šilta atmosfera. Martos manymu, jaustis bendruomenės dalimi yra labai svarbu.

„Šiais laikais yra daugybė nelaimingų žmonių, kurie gyvena beprasmybėje. Mes turime internetą ir visas technologijas, kurios turėtų palengvinti mūsų gyvenimą, bet daugybė jaunimo yra depresuoti ir tiesiog egzistuoja, nežinodami kuo užsiimti. Buvimas COSPLAY bendruomenės dalimi yra mano pabėgimas nuo kasdienybės, leidžiantis kurti ir realizuoti save. COSPLAY tiesiog daro mane laiminga“, – pozityvaus gyvenimo receptu dalinosi pašnekovė.

Spalvinga komisija ir nepamirštami dalyviai

Rudenį vyksiančio netikėtos Japonijos kultūros festivalio „nowJapan“ COSPLAY konkursas sutraukia būrius spalvingų dalyvių iš viso pasaulio, stebinančių mados pojūčiu, kūrybiškumu ir fantazija.

Dalyvius stebės ir vertins septynių teisėjų komisija, kurią sudaro 2015 m. „nowJapan“ COSPLAY konkurso nugalėtoja, užsienio Cosplay meistrai bei kompetentingi savo srities profesionalai iš Lietuvos.

Harmonijos ir skonio pojūtis yra neatsiejama COSPLAY kostiumo dalis. Dizaineriai Jolanta Rimkutė ir Robertas Kalinkinas pasiruošę įvertinti dalyvius iš profesionaliosios pusės, atkreipti dėmesį į kostiumų detales, sudėtingumą ir įdėtą darbą. Režisierius, aktorius ir atlikėjas Vidas Bareikis vertins bendrai visą sceninį pasirodymą.

Calsara
Calsara

Rugsėjį į Vilnių atvyksta vieni žymiausių COSPLAY menininkų: Calssara (Vokietija), Cosbabe (Didžioji Britanija) ir, jau minėtoji, Marta – Calypsen, kurios prisidės prie unikalaus konkurso komisijos. COSPLAY žvaigždės ne tik rinks geriausią kostiumą, bet ir skaitys paskaitas, atskleis visas kostiumo kūrimo subtilybes, kad jis atrodytų kuo realistiškiau.

Lietuvos cosplayerių frontą komisijoje atstovaus Miglė Štitilytė, žinoma sceniniu Narya Nemarune slapyvardžiu. Biomedicinos magistrantūroje studijuojanti Miglė COSPLAY užsiima jau septynerius metus. Per juos yra aplankiusi daugybę Lietuvos ir užsienio COSPLAY renginių. „nowJapan“ ji jaučiasi kaip namie – dar nėra praleidusi nė vieno festivalio!

Visam spalvingam COSPLAY konkurso paradui diriguos – cosplyeris Kenny Cosplay Stuff (Didžioji Britanija).

Visi COSPLAY konkurso dalyviai – tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio – kovoja dėl pagrindinio prizo – atstovauti Lietuvą Europos COSPLAY konkurse „EuroCosplay“, Londone. Taip pat bus įteiktas specialus prizas – kelionė į Japoniją – daugiausiai komisijos ir publikos simpatijų sulaukusiam dalyviui. Nemažai dalyvių įkūnija įvairius superherojus ir apsiginkluoja įspūdinga ekipiruote, tad karšta atmosfera ir ginklų žvangesys yra privalomas šio konkurso atributas.

Festivalis „nowJapan” – rugsėjo 10-11 d., „Litexpo“ parodų rūmuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius