-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kandžios kritikos dėl svorio sulaukusi 16-metė vilnietė Ugnė dėkoja garsenybėms: „Buvau šokiruota“

16-metės Ugnės Savickaitės pasirodymas „Mados infekcijos“ modelių atrankoje sukėlė aršią diskusiją. Renginių organizatorei Erikai Purauskytei garsiai nusistebėjus, kad atrankoje dalyvavo ši apvalesnių formų mergina, žinomos moterys stojo ginti moksleivės. Tuo tarpu pati U.Savickaitė diskusiją stebi iš šalies: Žmonės.lt sakė skaitanti „kiekvieną mielą komentarą“.
Eglė Straleckaitė, Ugnė Savickaitė, Daina Bosas, Simona Burbaitė
Eglė Straleckaitė, Ugnė Savickaitė, Daina Bosas, Simona Burbaitė / V.Alesiaus, Žmonės.lt, A.Burbos nuotr.

„Mados infekcijos“ modelių atranka vyko šeštadienį. Joje laimę pabandė ir 16-metė vilnietė Ugnė. Apvalesnių formų moksleivė per atranką nebuvo pasirinkta. 

Po atrankos fotografas Vincas Alesius „Facebook“ tinkle paviešino podiumu žengiančios merginos nuotrauką. Čia pat netruko užvirti diskusija, kurioje susikivirčijo garsenybės. 

Savo nuomonę po Ugnės nuotrauka viena pirmųjų pareiškė renginių organizatorė Erika Purauskytė. Moteris nusistebėjo pamačiusi, kad podiumu žengė apvalesnė mergina – pasiteiravo, ar bus pristatomos kolekcijos apkūniems žmonėms. 

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Erika Purauskytė
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Erika Purauskytė

O vėliau skambiai rėžė: „Storas žmogus prilygsta nesiprausiančiam. Tai yra tiesiog savęs neprisižiūrėjimas. O kaip kitaip vadinti storą žmogų? Kad ir kaip jį pavadinsi, lieknesniu jis nuo to netaps, deja, savaime. Tam reikia daugiau pastangų.“

Tada ir įsiplieskė žodžių karas: E.Purauskytė toliau dėstė mintis apie apkūnius žmones, kalbėjo apie jų apsileidimą, tačiau suskubo pabrėžti, kad tai negalioja sergantiems žmonėms. Moteris pridūrė, kad pati turi polinkį į apkūnumą, todėl turi teisę dalintis mintimis. 

Vinco Alesiaus nuotr./Ugnė Savickaitė
Vinco Alesiaus nuotr./Ugnė Savickaitė

Garsenybės puolė palaikyti

Tokius E.Purauskytės komentarus perskaičiusios garsenybės pasibaisėjo. Visos it viena puolė ginti jaunąją Ugnę. 

„Kiek girdėjau, buvo skelbta, kad gali mėginti visi: maži ir dideli, jauni ir vyresni. Tad ir pataikė, ir pabandė... Bet lyginti apkūnesnį žmogų su nesipraususiu?“ – baisėjosi dizainerė Diana Vapsvė

Vėliau pridūrė: „Ir duokdie, kad tai nepakenktų tavo santykiams su aplinka. Eik ilsėtis ir nebesivelk, nes jau užsivėlei...“

Gertrūdos Varnaitės nuotr./Diana Vapsvė
Gertrūdos Varnaitės nuotr./Diana Vapsvė

Į diskusiją įsijungė ir šokėja Eglė Straleckaitė. „Išgirdau gandus. Tikrai norėjau įsitikinti, savo akim, kad galima prilyginti nesipraususį apkūniam. Ką gi. Fotoalbume mane, asmeniškai, daug labiau sujaudino kadras, kuriame merginos kelio sąnarys yra storiausia kojos dalis (taip ir norisi paklaust, ar organizatoriai nenukreipė jos tiesiai į valgymo sutrikimų centrą), bet didelės problemos Didžiųjų Komentatorių ten neiškelta.. Nėra ko ginčytis, tiesiog galvoje taip ir skamba frazė „Nieko blogo kai moteris pilnoka – daug baisiau kai moteris tuščia“, – rašė ji. 

Evelinos Šumilovaitės nuotr./Eglė Straleckaitė
Evelinos Šumilovaitės nuotr./Eglė Straleckaitė

Gynė ir Eglija Vaitkevičė: „Kuo ilgiau į ją žiūriu, tuo ji man labiau patinka. Nuostabių plaukų kupeta, išraiškingas žvilgsnis, moteriškos formos. Stilistai šiek tiek patvarkytų ir išeitų neblogas modelis kaip variantas šalia kitų, standartinių modelių.“

Komentavo ir Daina Bosas: „Erika Purauskyte, tikrai nedarai sau garbės taip be atvangos kritikuodama tą jauną, žavią ir drąsią mergina. Sakyki, nuo šiol visoms moterims reikės pereiti tavo atrankos komisiją? Aš ploju tai merginai už drąsą ir tikiuosi, kad ji sugebės ignoruoti tavo netaktą ir, šiaip jau, labai žemą lygį. Grožis ir žavesys neturi standartų. Ir ačiū Dievui. O nestandartinės drąsios moterys vieną dieną tampa ikonom.“

„Coocoomos“ nuotr./Daina Bosas
„Coocoomos“ nuotr./Daina Bosas

U.Savickaitę gynė ir modelis Simona Burbaitė: „Paskaičius komentarus po šios nuostabios ir jaunos merginos nuotrauka man darosi šlykštu... Ne ji, atėjusi į atranką, turėtų jausti kompleksą (kad neva neatitinka kažkokių kažkieno kažkada išgalvotų standartų), o tie žmonės, kurie reiškia savo nuomonę man protu nesuvokiamais žodžiais. Gėda! Gėda už jus, jūsų siaurą mąstymą ir purvinus žodžius. O ši mergina yra nereali! Pasitikėjimas savimi 110%! Kiekviena turime ko pasimokyti iš Tavęs... Tu įkvepi!!!“

A. Burbos nuotr./Simona Burbaitė
A. Burbos nuotr./Simona Burbaitė

Erika Purauskytė pasiaiškino

Kilus aršiajai diskusijai E.Purauskytė savo poziciją darsyk išdėstė „Facebook“ tinkle. Čia ji rašė: 

Prieš kaltindami bandymu įžeisti, prašau, neišimti atskirų frazių iš konteksto, o skaityti viską nuosekliai. Pamatysite, kad įžeidimų ir net ketinimų nėra.

„Jei tu esi nutukęs, tai tu esi kaip nesiprausęs“, – dr. Darius Radzevičius. Čia ne mano sugalvota frazė, bet aš jai pritariu ir cituoju. Ji nėra skirta kažką įžeisti ar pažeminti, bet vis didėjantis nutukimas ir jo sunorminimas kelia nerimą ne vienam pasaulio medikui. O jums ne? Su antsvoriu reikia kovoti kuo anksčiau, kol jis dar tik keli nepatogūs ir nepuošiantys kg, kol dar tai netapę neįveikiamu nutukimu, nes jis kenkia, kad ir kokie tolerantiški bebūtume. Tą pasakys bet kuris dietologas. O prieš kaltindami bandymu įžeisti, prašau, neišimti atskirų frazių iš konteksto, o skaityti viską nuosekliai. Pamatysite, kad įžeidimų ir net ketinimų nėra. Yra tik interpretacijos atskirų frazių, bet jos jau ne mano. Ir tai nėra diskusija gražu tai ar ne, šaunus žmogus su antsvoriu ar ne. Jis gali būti ir gražus, ir šaunus, ir turėti begalę kitų šaunių savybių, bet antsvoris jam kenkia. Deja. Aš pati nesu iš prigimties lieknas žmogus, mano pačios genetika – storulių, jei savęs nekontroliuočiau, nesiimčiau jokių priemonių prieš antsvorį, būčiau labai stora. Žinau, nes esu tokia buvusi. Ir ne kartą. Tad tai, ką sakau, galiu patvirtinti savo patirtimi. P.S. Kodėl akivaizdžiai lieknam žmogui sakyti „tu per lieknas ir sau kenki“ yra normalu, o žmogui su antsvoriu – tabu? Juk abi pusės sau kenkia.“

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Erika Purauskytė ir Rūta Žiupsnė
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Erika Purauskytė ir Rūta Žiupsnė

Ugnė neįsiskaudino

Žmonės.lt susisiekė ir su pačia U.Savickaite. Mergina pasakojo uoliai sekanti šią diskusiją ir perskaitanti „kiekvieną mielą komentarą“. 

„Į atranką atėjau su draugais. Tiesiog norėjome čia praleisti laiką ir pažiūrėti, kaip pasiseks“, – pasakojo U.Savickaitė. 

Džiaugiuosi, kad vietoje manęs ne kokia kita mergina. Ją tokie žodžiai tikrai galėtų labai paveikti. O aš nesureikšminu.

Mergina neturėjo lūkesčio laimėti atranką ir žengti „Mados infekcijos“ podiumu, bet kas draudžia bandyti? „Žinau, kad nesu standartinio modelio išvaizdos, bet dalyvauti galima“, – kalbėjo ji. 

Ugnė nesitikėjo, kad jos pasirodymas ant podiumo sukels tokią diskusiją. Dabar ji pati aktyviai šį pokalbį seka. 

„Skaitau kiekvieną mielą komentarą. Pamačiusi, ką žmonės rašo, tikrai buvau labai nustebinta, net šokiruota. Nesitikėjau šitokio palaikymo. Esu labai dėkinga tiems, kurie apie mane gražiai rašo“, – sakė ji. 

Paklausta apie E.Purauskytės komentarus Ugnė tikina, kad šie jos neįskaudino. „Ji tiesiog išsakė savo nuomonę. Ji tai gali daryti. Jos žodžiai manęs nežeidžia, nes puikiai žinau, kad nesu standartinės išvaizdos mergina. Tačiau kiekvienas gali galvoti, ką nori“, – kalbėjo ji. 

Vis dėlto Ugnė džiaugiasi, kad ši diskusija įsiplieskė apie ją, o ne kokią kitą apvalesnę merginą. „Aš puikiai žinau, kaip atrodau, ir manęs tai neskaudina. Džiaugiuosi, kad vietoje manęs ne kokia kita mergina. Ją tokie žodžiai tikrai galėtų labai paveikti. O aš nesureikšminu“, – sakė U.Savickaitė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius