-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Konkurso „Švari kalba – švari galva“ raštingiausia įžymybė – dainininkas Haroldas Šklėrius (nuotraukos)

Nacionalinio moksleivių konkurso „Švari kalba – švari galva“ organizatoriai jau antrą kartą savo lietuvių kalbos žinias pasitikrinti pakvietė ne tik moksleivius, bet ir puikiai iš televizijos ekrano, radijo eterio bei laikraščių puslapių pažįstamus žmones.
Konkurso „Švari kalba – švari galva“ raštingiausia įžymybė – dainininkas Haroldas Šklėrius.
Konkurso „Švari kalba – švari galva“ raštingiausia įžymybė – dainininkas Haroldas Šklėrius. / SKC nuotr.

Į pačioje Vilniaus širdyje – senamiestyje įsikūrusią Salomėjos Nėries gimnaziją, nepabūgę žvarboko žiemiško vėjo, vakar skubėjo žinomi LRT veidai ir balsai: Guoda Pečiulytė, Žygis Stakėnas, Aistė Plaipaitė ir Paulius Šironas, taip pat dainininkai Haroldas Šklėrius, Tautrimas Rupulevičius – Onsa, TV laidos administratorė Ingrida Kazlauskaitė, radijo laidų vedėja Skaiva Jasevičiūtė bei populiarių portalų žurnalistai. Gausus būrys įžymybių bei žiniasklaidos atstovų nepabūgo trumpam sugrįžti į mokyklos suolą ir pasitikrinti savo gimtosios kalbos įgūdžių.

Prie kompiuterių palinkusios garsenybės ir žurnalistai turėjo atlikti devintos – dešimtos klasės lygio lietuvių kalbos užduotis, kurių buvo 25. Nežinodamos teisingo atsakymo jos galėjo naudotis internetu. Išvydęs pirmąsias užduotis ne vienas dalyvis šiek tiek sutriko – terminai lyg ir matyti, tačiau jau pamiršti. Sunkiausi konkursantams buvo klausimai apie kirčiavimą. Užvirė net diskusija, kuo skiriasi tvirtapradė priegaidė nuo tvirtagalės.

Visiems baigus atlikti užduotis, paaiškėjo, kad iš viešai savo lietuvių kalbos žinias sutikusių pasitikrinti žvaigždžių, lietuvių kalbą geriausiai moka „Pikaso“ grupės narys Haroldas Šklėrius. Lietuvos radijo žinių balsas Aistė Plaipaitė liko antra. Trečią vietą užėmė – radijo laidų vedėja Skaiva Jasevičiūtė. Visos trys raštingiausios įžymybės buvo apdovanotos lietuvių kalbos palaikymo programine įranga „Tildės Biuras 2009“ bei Švietimo ir mokslo ministerijos įsteigtais prizais. Paskatinamasis prizas – puikus M.Jovaišos fotografijų albumas „Neregėta Lietuva“ atiteko „Labas rytas“ vedėjai Guodai Pečiulytei.

Konkurso nugalėtojas Haroldas Šklėrius prasitarė nesitikėjęs, kad jo lietuvių kalbos žinios bus geriausios. Vaikinas viešai prisipažino, jog atlikdamas užduotis labiausiai painiojosi kirčiuodamas žodžius. „Neseniai mokyklą baigiau. Atrodo viską dar pamenu, ko mokiausi, bet atsakinėjant į klausimus, galvą pasukti tikrai reikėjo“, – šypsojosi prizininkas.

Guoda Pečiulytė juokavo, kad nuo šiol žinos, kas yra sakinio centras. „Vieno klausimo iš viso nesupratau. Sudėtinga man pasirodė ir žodžio „kažin kas“ rašyba“, – pasakojo „Labo ryto“ vedėja. Aistei Plaipaitei daugiausia abejonių kėlė sudėtinių ir vientisinių sakinių skyryba. Skaiva Jasevičiūtė patikino, jog testas nebuvęs sunkus, bet pagalvoti reikėję. „Kalbėdama juk nesvarstau, ką dabar pasakiau: tarinį, veiksnį ar papildinį. Reikėjo prisiminti, kas yra kas“, – tvirtino žinoma moteris.

Konkursą „Švari kalba – švari galva“, kuriuo siekiama įrodyti, jog lietuvių kalba yra patogi kasdieniam darbui informacinėmis technologijomis, organizuoja kalbinių technologijų plėtojimu užsiimanti bendrovė „Tilde IT“, LR Švietimo ir mokslo ministerija, Valstybinė lietuvių kalbos komisija ir ryšių su visuomene agentūra „Strateginių komunikacijų centras“.

Prieš trejus metus vykusiame pirmajame moksleivių konkurse dalyvavo daugiau kaip du su puse tūkstančio 7–8 klasių moksleivių iš visos Lietuvos. 2009–aisiais vykusiame konkurse savo jėgas išbandė jau per tris tūkstančius 7–9 klasių moksleivių, praėjusiais metais – per aštuonis tūkstančius 6–10 klasių moksleivių iš visos Lietuvos. Tikimasi, jog šiemet dalyvių skaičius viršys dešimt tūkstančių.

Šiemet antrą kartą pakvietę žinomus šalies žmones išbandyti savo jėgas konkurse „Švari kalba – švari galva“, pastarojo organizatoriai tikisi, kad garsenybės savo pavyzdžiu paskatins visuomenę elektroninėje terpėje vartoti lietuviškus rašmenis ir taisyklingą kalbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius