-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Laba diena, tamsta mokytoja! (papildyta rugsėjo 3 d.)

Nenumaldomai artėjanti Rugsėjo pirmoji paskatino žurnalą „Privatu!“ pakalbinti būrį garsių Lietuvos moterų, kurios kadaise, o dalis ir iki šiol dirba pedagoginį darbą. Pašnekovės nuklydo į nostalgiškus prisiminimus ir papasakojo smagių nutikimų.
Džordana Butkutė
Džordana Butkutė / Asm. albumo nuotr.

Milda Bartašiūnaitė (32)
„Direktorei nepatiko mano aktų nuotraukos“

Sekso reikalų ekspertė kadaise dirbo anglų kalbos mokytoja vienoje Žemaitijos mokykloje. „Atsimenu, kad buvau labai mylima tiek moksleivių, tiek jų tėvų. Daugelis iki šiol susitikę dėkoja man už tai, kad išmokiau anglų kalbos“, – džiaugiasi Milda.

Moters pamokos buvo netradicinės:  „Su mokiniais kalbėdavome apie gyvenimą, patardavau jiems įvairiais klausimais. Nors daugelis pedagogų mano metodams nepritartų, savo mokiniams sakiau, jog nebūtina zubrinti tam, kad daug gyvenime pasiektumei.“

Nors sekso reikalų ekspertė puikiai sutarė su auklėtiniais, ji neslepia, kad mokyklos kolektyvas į ją žiūrėjo su panieka. „Kai dirbau mokykloje, viename žurnale pasirodė straipsnis su mano aktų nuotraukomis. Kad jūs žinotumėte, koks mokykloje kilo skandalas. Mokytojai paslapčiomis žiūrėjo tas fotografijas ir aptarinėjo. O direktorė išsikvietė mane pasikalbėti, nes jai nepatiko aktų nuotraukos. Po pokalbio parašiau pareiškimą ir savo noru išėjau iš darbo“, – prisimena Milda.

Džordana Butkutė (42)
„Taip, draugavau su mokiniu“

Kai scenos karalienei Džordanai buvo septyniolika, ji baigė mokyklą, tačiau iš mokymo įstaigos niekur toli nepabėgo, nes tapo pedagoge. „Dėsčiau muziką, mokiau vaikus rusų kalbos ir dar buvau pionierių būrelio vadovė“, – su šypsena darbą mokykloje prisimena dainininkė.

Džordana neslepia, kad moksleiviai ją labai mylėjo. „Tai normalu, juk buvome vienmečiai. Net juokinga buvo, kai moksleiviai mane sveikino su aštuonioliktuoju gimtadieniu. Tada tiek gėlių gavau, kad eidama namo net kelio per jas nemačiau“, – kikena pašnekovė.

Beje, vienas iš Džordanos mokinių buvo ne juokais įsimylėjęs savo mokytoją. „Taip, draugavau su mokiniu. Man jis patiko. Ilgainiui viskas išaugo į platonišką draugystę. Jis motociklu veždavo mane namo, daug bendraudavome telefonu. Tačiau pastebėjau, kad labai suprastėjo jo pažymiai, todėl stengdavausi kuo dažniau kviesti prie lentos. Natūralu, kad jis nieko nemokėdavo ir gaudavo dvejetus. Bet aš juos į dienyną tik pieštuku įrašydavau ir vėliau ištrindavau. O palikusi po pamokų, ir pati mokykloje užsibūdavau, nes mudu daug bendraudavome“, – pasakoja Dž. Butkutė.

Vaida Genytė (37)
„Galbūt mokytoja dar dirbsiu ateityje“

Garsi dainininkė mokytojos amato ragavo net 12 metų. „Dirbau privačioje pradinėje mokykloje, kur dėsčiau vaikams netradiciniu metodu. Ši veikla man labai patiko, jaučiau malonumą“, – tikina dainininkė. Net ir po to, kai moteris sėkmingai pasirodė TV projektuose „Žvaigždžių duetai“ ir „Triumfo arka“, ji nepasididžiavo ir toliau dirbo mokykloje. Ar tuomet pasikeitė tėvelių ir moksleivių požiūris į išgarsėjusią mokytoją? „Negalėčiau taip teigti. Galbūt vaikai pradėjo šilčiau bendrauti. Tačiau nieko ypatinga nepastebėjau. Gal tik apkalbų padaugėjo“, – atsidūsta Vaida.

Jau kelerius metus dėl per daug įtemptos muzikinės ir televizinės veiklos pedagoginio darbo nebedirbanti moteris su nostalgija prisimena mokytojavimą. „Galbūt mokytoja dar dirbsiu ateityje. Tikrai neatsisakau šios veiklos. Juk turiu aukštą mokslinį laipsnį (V. Genytė yra edukologijos magistrė – aut. past.). Kaip bus ateityje, pamatysime“, – pokalbį baigia pašnekovė.

Sandra Daukšaitė-Petrulėnė (29)
 „Mokinius įsileidžiu ir į namus“

Iki tos akimirkos, kai debiutavo televizijoje kaip aktorė ir laidų vedėja, kaunietė S. Daukšaitė-Petrulėnė ilgą laiką dirbo anglų kalbos dėstytoja. Žavi moteris iki šiol organizuoja užsienio kalbos kursus, kuriuos pati ir veda. Kaip jos mokiniai reaguoja į garsią mokytoją? „Yra įvairių moksleivių. Tie, su kuriais dirbu jau seniai, į mane žiūri ne į kaip aktorę, o kaip į dėstytoją, o naujieji moksleiviai labiau domisi mano darbais televizijoje. Bet aš neslapukauju, papasakoju, kas jiems įdomu“, – šypteli pašnekovė.

Dažniausiai anglų kalbos pamokas Sandra organizuoja klasėse, tačiau būna ir išimčių. „Mokinius įsileidžiu ir į namus. Dažnai pirmą kartą atėję žmonės nustemba tarpduryje išvydę mane. Net klausia, ar tikrai čia pataikė. Bet vėliau apsipranta, – tikina Sandra. – Iki šiol atsiranda tokių tėvelių ir vaikų, kurie nori su manimi nusifotografuoti, prašo autografo. Mielai visiems pozuoju ir pasirašau.“

Eirida Daukšienė (41)
„Buvo tokių, kurie rodė simpatiją“

18 metų rusų kalbos mokytoja dirbanti Eirida net negalvoja keisti savo veiklos – moteriai pedagoginis darbas teikia malonumą. Anot pašnekovės, mokykloje su vaikais nuolat nutinka įvairių istorijų, kurios dažniausiai baigiasi taikiai.

„Stengiuosi su moksleiviais bendrauti kaip su suaugusiaisiais, jie tai labai vertina. Pamenu situaciją vieno žygio metu. Mano tuomečiai dešimtokai auklėtiniai buvo įspėti, kad išvykos metu negalės gerti nė lašo alkoholio. Jie sutiko su mano sąlyga, tačiau vėliau vis tiek kai ką sugalvojo, – pasakoja Eirida. – Keli moksleiviai apsimetė, kad jiems labai skauda pilvus, nes neva apsinuodijo šulinio vandeniu dėl jame plaukiojančių rupūžių. Tuomet jie patikino, kad liaudis tokiais atvejais pataria išgerti nedidelį kiekį tauriųjų gėrimų. Taigi, jie iš vietinių susiveikė velnio lašų ir, gavę mano leidimą, truputį išgėrė. Vėliau visi prisipažino, kad istoriją apie rupūžių nuodus sukūrė.“

Beje, vieša paslaptis, kad daugelis Eiridos mokinių dėl dailiosios savo mokytojos ėjo ir iki šiol eina iš proto. Tačiau pati Eirida, išgirdusi apie tai, koketiškai šypteli: „Dabar mano toks amžius, kad nepastebiu nė vieno, kuris rodo prielankumą. Tačiau neslėpsiu: buvo tokių, kurie dovanojo gėlių ne kaip mokytojai, o kaip savo simpatijai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius