Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Labdaros vakare „Širdys su Ukraina“ – Lietuvos muzikantų parama pabėgėliams

Trečiadienio vakarą Europos humanitarinio universiteto prorektoriaus Dariaus Udrio lofte Užupyje vyko labdaros vakaras „Širdys su Ukraina“, kurio metu geros valios žmonės aukojo Ukrainos pabėgėlių stovyklos gyventojams. Prie iniciatyvos prisijungė ne tik žinomi visuomenininkai, aktyvistai, kultūros ir politikos pasaulių veikėjai, bet ir pramogų pasaulio atstovai. Iš viso Ukrainos pabėgeliams paaukota per 12 tūkst. litų.
Justė Arlauskaitė-Jazzu
Jazzu / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Vakaro „Širdys su Ukraina“ metu susirinkusiems svečiams pristatyta speciali programa, susidėjusi iš kelių dalių: koncerto, aukciono ir specialių pasirodymų. Vakarą vedė Vytenis Sinkevičius, savo dainas susirinkusiems svečiams skyrė  Marijus Mikutavičius,  Justė Arlauskaitė-Jazzu, Edgaras Lubys, Vilius Alesius, Girmantė Vaitkutė & Home Jazz Band, Markas Palubenka, grupė „Neteisėtai padaryti“ ir kiti.

Vakaro svečiai labdarai aukojo mokėdami simbolinį įėjimo mokestį – 100 litų ar daugiau, parama taip pat rinkta ir aukciono metu: parduotas II-ojo pasaulinio karo šalmas su užrašu „C nami bog“ (liet. „Su mumis Dievas“), naudotas šių metų vasario įvykių Maidane metu, lietuvių modernaus meno tapytojo Gintaro Palemono Janonio paveikslas „Namas sode“, už kurį vienas svečių pasiūlė net 1000 litų, Neringos Rekašiūrės fotografija ir kiti vertingi daiktai.

Labdaringą renginį „Širdys su Ukraina“ organizavo žinomi Vilniaus visuomenininkai – Agnė Zalanskaitė, Raminta Lilaite ir Darius Udrys, labdaros organizacija Les Couleurs NYC ir Demokratinės politikos institutas. 

Vakaro tikslas buvo surinkti kuo daugiau lėšų, kurios kiek vėliau bus skirtos pabėgėlių stovyklai „Teteriv“ remti. Šiuo metu šioje stovykloje gyvena 450 žmonių, iš kurių 186 – vaikai. Paramą stovyklos gyventojams įteiks jau penktadienį ten išvykstanti pati vakaro organizatorė A.Zalanskaitė, kartu su ja keliaus ir D.Udrys, Les Couleurs NYC organizacijos atstovės Raminta Lilaitė ir Aura Copeland. Į Lietuvą kompanija planuoja grįžti pirmadienį, kelionės išlaidas padengs savomis lėšomis.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Agnė Zalanskaitė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Agnė Zalanskaitė

Anot A.Zalanskaitės, kol kas tiksliai įvardinti, kas bus nupirkta už surinktas lėšas, sunku. „Ten važiuoju ne pirmą kartą, taigi iš praktikos žinau, ko maždaug gali reikėti. Aišku, vietoje pasitikslinsime – situacija ten keičiasi kasdien. Pirkti ruošiamės būtiniausius produktus. Tikrai nebus taip, kad atvažiuosime su iš anksto nupirktomis kruopomis ir įteiksime“, – Žmonės.lt aiškino A.Zalanskaitė. 

Organizatorė garantuoja, kad adresatus pasieks kiekvienas vakaro metu paaukotas litas. „100 litų – simbolinė svečio auka Ukrainos žmonėms. Kiekvienas paaukotas litas ir pasieks tuos, kuriems yra skirtas, nes muzikantai svečiams koncertuoja neatlygintinai, rėmėjai vaišes tiekia taip pat nemokamai – renginio organizavimas nekainuoja nieko. Taip būna labai retai – dažniausiai dalis suaukotų lėšų būna skiriama kaštams padengti, ir adresatą, duokdie, pasiekia pusė jų“, – paaiškina. 

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Renginio akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Renginio akimirka

Jau renginio išvakarėse pabėgėliams buvo paaukota per 7 tūkst. litų. Anot A.Zalanskaitės, tai – labai reikšminga suma, ypatingai įvertinus šalies ekonominę situaciją. Vakaro metu lėšų surinkta dar daugiau: iš viso virš 12 tūkst. litų.

„Lietuvoje esame pratę rinkti milijonus ir šimtus tūkstančių. Ukraina situacijoje yra visai kitokia, todėl negalime lyginti, ar šie pinigai dideli. 7 tūkst. litų yra apie 35 tūkst. grivinų. Kai nuvyksti į Ukrainą ir kišenėje turi 7 tūkst. litų, tai parduotuvėje jautiesi taip, tarsi turėtum visus 35 tūkst. Dėl valiutų skirtumų ir jų ekonominės krizės lito efektyvumas ten yra labai didelis. Pavyzdžiui, vaikų namams pirksime didelę kaitlentę, kuri ten kainuos 2 tūkst. litų. Lietuvoje tokio daikto kaina prasideda nuo 10 tūkstančių“, – paaiškino A.Zalanskaitė. 

Pati su misija į Ukrainą ji išvyks jau trečiąkart. Tikisi, kad apsilankymas ten nenuvils nei ukrainiečių, nei žmonių, kurie aukojo. „Kad ir kiek suaukojo žmonės, mes labai džiaugiamės bet kokia surinkta suma. Iš visų jėgų stengsimės šią misiją įgyvendinti kokybiškai. Norėčiau, kad kartu su institutu šį renginį paverstume dar didesniu – su koncertais važinėtume po regionus, pristatytume misiją, rinktume aukas ir dar aktyviau padėtume Ukrainai“, – sakė A.Zalanskaitė. 

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Edgaras Lubys
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Edgaras Lubys

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius