Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Legendinis A.Vilčinskas grįžta į Lietuvą „kol saulė dar nenusileido“

Po rekordinio populiarumo - į visišką tylą. Prieš 15 metų tokį likimą pasirinko į JAV emigravęs Atgimimo laikų hitų autorius ir atlikėjas Arvydas Vilčinskas. Gitaros stygas ir mikrofoną į vilkiko vairą ir staliaus įrankius iškeitęs vyras už Atlanto laimės taip ir neatrado.
Arvydas Vilčinskas 1989 m. su sūnumi Tadu
Arvydas Vilčinskas 1989 m. su sūnumi Tadu / Asmeninio archyvo nuotraukos

52 daininkas neseniai prabilo apie rimtus planus grįžti ir atnaujinti koncertinę veiklą. Tėvui pasirengę padėti ir Lietuvoje užaugę sūnus. Tiesa, greičiau už atlikėją į Tėvynę suskubo jo dainos. Radijo stočių eteryje jau skamba nauja jo studijinio albumo daina „Sninga“.
Kiek čia likę A.Vilčinsko klausytojų ir gerbėjų naujausios kūrybos albumas „Po 20 metų“ patikrins dar šį pavasarį.

Žaibiška sėkmė

Popmuzika A.Vilčinskas susidomėjo dar mokydamasis Vilniaus M.K.Čiurlionio meno mokykloje (dabar – nacionalinė M.K.Čiurlionio menų mokykla). Tuomet, kaip kažkada juokavo duodamas interviu Lietuvos spaudai, pakeitė studijuotos violončelės laikymo padėtį – iš vertikalios į horizontalią, – pradėjo groti gitara. Po mokyklos 10–15 metų jaunasis muzikantas drauge su ansambliais „Aitvarai“ bei „Versmė“ grojo įvairiose Kauno kavinėse, vestuvėse. Lemtingas atlikėjui tapo laikinosios sostinės restorano „Vakaras“ kvietimas pasirodyti ne gitaristu, o solistu.

Kartą pristigęs programoje geros dainos, muziką ir žodžius parašė pats, taip gimė greitai hitu tapęs kūrinys „Mano Lietuva“. Po to per kelis mėnesius dainininką užklupo žaibiška sėkmė. Pirmasis albumas „Į Lietuvą“ tapo populiariausiu 1989 metų albumu šalyje. To paties pavadinimo daina pagal poeto Kęstučio Genio žodžius nugalėjo populiariausių dainų rinkimo konkurse „Lietuvos estrada' 89“.

Malonaus tembro balsu atliekamos melodingos dainos, žadinusios tautiečių patriotizmą nuolat skambėjo radijo ir televizijos eteryje. Akcijos „Baltijos kelias“ dieną jos transliuotos kas 5 minutes. Graibstyte graibstomi buvo bilietai į A.Vilčinsko suburtos grupės „Medus“ koncertus.
Dainininkas yra suskaičiavęs,– 1990–ųjų sausį jam teko koncertuoti net 52 kartus...

Mokėjo reketininkams

Atlikėjo populiarumas nebuvo visiškai išblėsęs ir 1995 metais, kai jo gerbėjus pasiekė žinia, kad naują šeimą sukūręs Atgimimo dainius emigravo į JAV.

„Priežasčių būta daug“, – mintimis į anuos laikus sugrįžta A.Vilčinskas, su kuriuo pavyko pabendrauti virtualiu būdu. Jo žodžiais, tąsyk kūryboje jis išgyveno štilį, tad padėjo savo antrosios žmonos Jūratės verslui. Šis, keičiantis įstatymams, ėmė ristis žemyn. Dainininkas pasakojo savo kailiu patyręs ir reketą. „Apsaugos“ paslaugas Kaune gyvenusių Vilčinskų šeimai primygtinai siūlė ir banditai, ir policininkai. Nusprendę mokėti pastariesiems, Vilčinskai kas mėnesį klodavo keturženkles sumas.

„Reikėjo mąstyti, ką daryti toliau. Bet kokio darbo Lietuvoje imtis negalėjau, – mane būtų pažinęs ir pažeminęs bet kuris šuva, – keisti gyvenimo savo šalyje neleidusia populiarumo našta aiškinasi buvęs atlikėjas. – Užtat Amerikoje, atrodė, galėsiu dirbti bet ką, jei už tai mokės. Maniau, ten ištversiu, juk tai darysiu ne dėl savęs, dėl – šeimos“.Bet kokio darbo Lietuvoje imtis negalėjau, – mane būtų pažinęs ir pažeminęs bet kuris šuva.

Padėjo L.Čeprackas

Šeimos laimės paieškos Amerikoje prasidėjo nuo Floridos, kur A. Vilčinskas buvo įkūręs baldų dirbtuvėlę. „Tekdavo lakuoti baldus didžiuliame karštyje nekondicionuojamose patalpose ir nieko gero neuždirbdavau“, – prisimena vyras.

Vėliau laikraštyje perskaitytas skelbimas sugundė išmėginti vilkiko vairuotojo duoną. A.Vilčinskas pasakoja, kad už oficialius mokymus reikiamai kvalifikacijai pasiekti būtų tekę mokėti 5000–7000 JAV dolerių. Lietuviui vilkiko vairuotojo pažymėjimą pavyko gauti už 10 kartų mažesnę sumą. Naujo amato A.Vilčinską privačiai mokė lenkų tautybės emigrantas, jis paskolino ir praktikai reikalingą vilkiką.

Sunkumai užklupo po to, kai vyras pradėjo ieškoti darbo. Transporto kompanijoms nepatyręs vairuotojas buvo nereikalingas. Tuomet A.Vilčinskas prisiminė į JAV emigravusį dainininką Liutaurą Čepracką. Buvęs legendinio ansamblio „Nerija“ vokalistas jau kurį laiką už Atlanto dirbo tolimųjų reisų vairuotoju.

„Jis rekomendavo vieną kompaniją. Tiesa, joje reikėjo ne tik vairuoti, bet ir nešioti persikraustančių žmonių daiktus. Šis darbas buvo ne tik gerai apmokamas. Nešiodamas baldus užsiauginau raumenis, be to, važinėdamas aplankiau visas kontinentines Amerikos valstijas.
Pamačiau gražiausias šios šalies vietas, juk vykdavau ten, kur klientai planuodavo naują gyvenimą“, – romantiškai įgytą profesiją piešia A.Vilčinskas.

Prie vairo jis praleido 8 metus, – iš pradžių vairavo samdžiusios kompanijos mašiną, vėliau – ir nuosavą vilkiką.

Šeima subyrėjo

Kurį laiką buvusiam dainininkui teko užsiimti ir kitokia veikla – padėti žmonėms gauti paskolas. Tačiau, kaip aiškina, A.Vilčinskas, tai buvo daugiau žmonos verslas.

Pasak vyro, žmonos iniciatyva, šeima vis keitė ir gyvenamąją vietą: iš Floridos – į Kaliforniją, iš ten – į Naujosios Meksikos valstiją. Čia šiuo metu A.Vilčinskas ir gyvena. „Žmona pirko namą, bet manęs nepaklausė, ar noriu čia gyventi. Vis dėlto man čia patinka“, – atsidūsta apie asmeninio gyvenimo permainas prabilęs vyras.

„Buvau įsitikinęs, kad sukandęs dantis, dirbdamas nuoširdžiai, ilgai ir sąžiningai galėsiu atsistoti ant kojų. Išties tai įmanoma, jei gyveni su žmogumi, su kuriuo sieja bendri siekiai – išsilaikyti,
susitaupyti, atsakingai žiūrėti į senatvę. Bet jei žmogus čia atvažiuoja išlaidauti, gerai pagyventi, įsiskolina bankams...“, – priežastis išardžiusias šeimą mėgina įvardinti A.Vilčinskas.Buvau įsitikinęs, kad sukandęs dantis, dirbdamas nuoširdžiai, ilgai ir sąžiningai galėsiu atsistoti ant kojų.

Su sūnumis – gražūs ryšiai

Šiuo metu baldų restauravimo darbais besiverčiantis vyras ateities su antraisiais namais jam tapusia šalimi nebesieja.

„Prieš keletą metų pusseserė paklausė, ar turiu svajonę... Labai ilgai galvojau ir tapo baisu, – supratau, kad jos neturiu... Tačiau dabar jau žinau, kad svajonė yra. Ir ji visai nesunkiai įgyvendinama. Norėčiau vėl būti muzikantu ir koncertuoti Lietuvoje!“ – tikina viešai apie apsisprendimą grįžti prabilęs A.Vilčinskas.

Pasiilgusi muzikos buvusi lietuviškos scenos garsenybė dainas vėl pradėjo kurti prieš 5 metus. Pasiklausyti naujos jo kūrybos galima viename socialiniame interneto tinklalapyje. Jame A.Vilčinsko muzikiniais žingsniais domisi apie 200 jo gerbėjų.

Klausytojus naujos dainos turėtų pasiekti ir albumo „Po 20 metų“ pavidalu. Jį jau šį pavasarį žada išleisti kompanija „Melodija“.

Įdomu, kad keletą šio albumo dainų yra prodiusavęs vyriausiasis A.Vilčinsko sūnus Tadas, vaikystėje drauge su tėvu dainavęs grupėje „Medus“. Lietuvoje augęs ir muziko kelią pasirinkęs 31 metų Tadas Vilčinskas groja Kauno miesto simfoniniame orkestre bei dirba koncertmeisteriu laikinosios sostinės Muzikiniame teatre.

Tado brolis Liudvikas Vilčinskas (29 m.) taip pat reiškiasi meno pasaulyje. Keramiką magistrantūroje Kaune studijuojantis vyrukas garsėja originaliais juvelyriniais dirbiniais iš porceliano ir brangiųjų metalų. Drauge su Tadu prieš 7 metus jis buvo įkūręs muzikos grupę „Fate“, o šiuo metu „serga“ autoriniu projektu: drauge su garsiomis atlikėjomis įrašinėja romantiškas dainas apie meilę.

15 atskirai gyvenę tėvas ir sūnūs neatmeta galimybės kada nors scenoje pasirodyti drauge. „Tadas su tuo sutinka, Liudvikas irgi norėtų“, –  sako iki šiol su vaikais tik virtualiuoju būdu bendraujantis vyras.

Namo – per Kalėdas?

Atnaujinti muzikinę karjerą Lietuvoje ketinantis A.Vilčinskas svarsto įvairias galimybes. Subūręs muzikantų komandą jis ruoštųsi muzikiniam turui po šalį. Įsivaizduoja save koncertuojantį didelėse salėse, bet mielai muzikuotų ir kaimo žmonėms. „Net jei po kurio laiko tektų groti vestuvėse, tą daryčiau su malonumu, juk esu tai išbandęs,“– planais dalijosi buvęs Atgimimo dainius.

Tikslios sugrįžtuvių datos jis kol kas dar nėra numatęs, tik spėja, kad tai gali įvykti per Šv.Kalėdas. Į Lietuvą A.Vilčinskas ketina atsigabenti visą koncertams reikalingą garso ir šviesos aparatūrą.

„Noriu grįžti ir daryti tai, kas man sekėsi geriausiai. Jei neįgyvendinsius to dabar, nebepadarysiu niekuomet“, – sako apsigalvoti nebeketinantis A. Vilčinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius