Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviška elektronika gyvai skambės festivalyje Meksikoje

Kompozitorius ir elektroninės muzikos atlikėjas Vytautas V.Jurgutis šių metų rugpjūčio 26 dieną koncertuos Meksikos akustinio meno ir technologijų centre, sutrumpintai vadinamame CMMAS ir jo rengiamame elektroninės muzikos festivalio „Pre-Visiones“ koncertų cikle. Tai greičiausiai bus pirmasis lietuviško multimedijos meno gyvas pristatymas šioje didelėje Amerikos žemyno valstybėje.
Vytautas V.Jurgutis
Vytautas V.Jurgutis / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Muzika Meksika

CMMAS centras šiuo metu yra viena iš didžiausių tokio tipo institucijų Pietų Amerikoje.

Įkurtas 2006 metais valstybinių institucijų jis greitai tapo vienu žinomiausių Lotynų Amerikoje dėl savo nuolatinės aktyvios ir inovatyvios veiklos. Čia nuolat rengiami koncertai kuriuose pasirodo žinomi menininkai iš viso pasaulio, taip pat vyksta festivaliai, akademinė bei meno technologijų bei inovacijų veikla.

Asmeninio archyvo nuotr./Vytautas V.Jurgutis
Asmeninio archyvo nuotr./Vytautas V.Jurgutis

CMMAS centre kompozitorius Vytautas V.Jurgutis solo koncerte gyvai atliks savo elektronines daugiakanales kompozicijas ir kūrinį „Metroscan“, kuris autoriui tapo ypač sėkmingu ir jau ne vienerius metus atliekamas ir pristatomas visame pasaulyje. 2015 metais „Metroscan“ turėjo didelio pasisekimo sulaukusius koncertinus turus Kinijos, Honkongo, Indijos ir Ispanijos festivaliuose, o šių metų sausį pasirodė žinomo Madride pažangiųjų medijų festivalio MADATAC uždarymo ir apdovanojimų koncerte garsiuosiuose Cibelės rūmuose.

Šių metų kovą turėjo koncertinį turą ir po Japoniją – pirmą kartą lietuviškas audiovizualinis menas gyvai nuskambėjo Tokijo ir Osakos miestuose, o balandį atliktas Odesos filharmonijos didžiojoje salėje tarptautiniame 22-jame šiuolaikinės muzikos festivalyje „Two Days and Two Nights of New Music” – viename iš garsiausių ir ilgiausias tradicijas turinčių Ukrainos naujosios muzikos festivalių.

Beveik 3 milijardai – toks bendras gyventojų populiacijos skaičiaus sudėjus visų šalių, kuriuose skambėjo ir tuoj nuskambės „Metroscan“ – vienas sėkmingiausių lietuviškos elektroninės muzikos ir vizualinio meno pavyzdžių.

V. V.Jurgučio audiovizualinis kūrinys „Metroscan“ pirmą kartą buvo parodytas Vilniuje 2010 m. „Vilniaus festivalių“ projekte GARSOVAIZDIS-2. Vėliau projektas buvo gyvai atliktas daugelyje Europos festivalių, tokių kaip „Streaming“ Hagoje (Olandija), „Punto de Encuentro“ Valensijoje (Ispanija), „Eclectica“ Tartu (Estija), prestižinėje Kelno medijų meno akademijos organizuojamame festivalyje „Frischzelle“ (Vokietija), „Streetwaves“ Gdanske (Lenkija), KonventZero (Ispanija) ir minėtuose ankščiau Kinijos, Indijos, Japonijos, Honkongo festivaliuose ir renginiuose.

Pasak V. V. Jurgučio, projektas „Metroscan“ – tai futuristinis audiovizualinis kūrinys megapolio, jo informacinio tempo, įvykių daugiapoliškumo ir kitų posturbanistinių vektorių temomis. Kūrinio muzika balansuoja ant „protingos ribos“ tarp eksperimentinės ir pulsuojančios elektroninės muzikos stilistikų, todėl „Metroscan“ geba užmegzti ryšį su platesne klausytojų auditorija.

Kūrinio sumanymas ir pavadinimas „Metroscan“ susijęs su daugiaprasme žodžio „metro“ kilme (gr. metron – matas). Ji siejasi su metropolijos, matavimo, judėjimo ir transportavimo sąvokomis. „Visos šios sąvokos yra „nuskenuojamos“ į labai koncentruotą garsą ir vaizdą – suspaustą didmiesčio informacinę laviną, kuri skaitmeninių technologijų pagalba perlydoma į išgrynintą estetinį rezultatą“, – pasakoja V. V.Jurgutis.

Asmeninio archyvo nuotr./Vytautas V.Jurgutis
Asmeninio archyvo nuotr./Vytautas V.Jurgutis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius