Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos žvaigždžių pasirinkimas: banko kortelė ar grynieji pinigai?

Ne paslaptis, kad iki šiol grynaisiais pinigais atsiskaitome dvigubai rečiau nei statistinis europietis ir net keturis kartus rečiau nei kaimynai estai. Kaip dažniau atsiskaityti ir kaip savo uždirbtus pinigus saugoti linkę garsūs Lietuvos žmonės, ką galima rasti jų piniginėse?
Beata Nicholson
Beata Nicholson / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Beata Nicholson: „Grynųjų prireikia tik atsiskaitant už kavą“

Londone gyvenanti ir kulinarinę TV laidą Lietuvoje vedanti dviejų vaikų mama sako, kad jos piniginėje rasti didesnės sumos grynųjų praktiškai neįmanoma – visur, kur įmanoma, ji atsiskaito tik banko kortele. „Turbūt daugiau nei pusė ar netgi dauguma visų mano apmokėjimų vyksta kortele, o grynaisiais pinigais moku labai retai – praktiškai tik tuomet, kai atsiskaityti reikia nedidelėmis sumomis. Tarkim, pasivaišinus mieste puodeliu kavos“, – sakė ji.

B.Nicholson atskleidė grynųjų nemėgstanti apskritai ir kortele linkusi atsiskaityti visur, kur tik tai įmanoma. Ji pastebi, kad Anglijoje kai kuriose kavinėse ar baruose atsiskaityti kortele sunkiau, yra nustatomas tam tikras apribojimas, kurio neviršijus tenka krapštyti grynuosius. „Bet už maistą parduotuvėje, aprangą, bilietus, degalus ir visus kitus didesnius pirkinius turbūt nė karto nesu mokėjusi grynaisiais. Jų piniginėje turiu tik atsargai – pavyzdžiui, tokiems atvejams, kai restorane reikia pasidalinti sąskaitą. Kai išrastas toks patogus daiktas kaip kortelė, net neįsivaizduoju, kad reikėtų kasryt rūpintis, o kiek gi šiandien pasiimti grynųjų pinigų“, – pasakoja žurnalistė.

Vienintelė vieta, į kuria eidama Beata visuomet pasirūpina grynaisiais pinigais, yra turgus, nes čia atsiskaityti kortele yra beveik neįmanoma, taigi nusprendus ten apsipirkti moteris visada pasitikrina, ar turi pakankamai grynųjų.

Su kortele susijusių nesusipratimų, pasak jos, patirti neteko. Vienintelis pokštas, kurį retkarčiais iškrečia paties kortelės savininko atmintis, yra susijęs su kortelės PIN kodu.

Larisa Kalpokaitė: „Pavogtų grynųjų neužblokuosi“

Aktorės L.Kalpokaitės piniginėje grynųjų taip pat rastumėte ne kažin kiek. Jai mielesnė saugi ir nedaug vietos teužimanti banko kortelė. Eidama apsipirkti moteris net nesvarsto, ar reikia pasiimti grynųjų, nes jų neprireikia nei parduotuvėse, nei kavinėse, nei kine ar kur kitur.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Larisa Kalpokaitė
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Larisa Kalpokaitė

„Taip kur kas paprasčiau ir patogiau, – pasakojo aktorė, – Juk sumanius atsiskaityti grynaisiais, pirmiausia tenka gerokai pasukti galvą, kur rasti artimiausią bankomatą, kad išsigrynintum pinigus. Bet kita vertus, kam jo ieškoti, jei šiandien praktiškai visur priima banko korteles?“

Paklausta, ar nesibaimina dėl savo piniginės saugumo, L.Kalpokaitė sako, kad susidurti su ilgapirščiais kišenvagiais galima bet kada, o kortelėje saugomi pinigai yra kur kas saugesni: „Grynųjų neužblokuosi, o netekus kortelės jau skambučio bankui metu ji blokuojama, tad pinigai lieka saugūs.“

L.Kalpokaitės manymu, atsiskaityti kortele yra tiesiog praktiška – ypač šį atsiskaitymo būdą ji vertina keliaudama. „Pirmiausia, sutaupau laiko ir išlaidų, susijusių su valiutos keitimu. Be to, neretai įsigijus užsienio valiutos, ji išduodama labai stambiomis kupiūromis, o šios tik sukelia papildomų rūpesčių.“

„Aišku, kartais tenka lankytis ir tokiose šalyse, kuriose gali kilti keblumų panorus atsiskaityti kortele – tačiau apie tokius atvejus mane visada įspėja kelionių agentūros. Tokiais atvejais iš anksto pasirūpinu smulkesnėmis kupiūromis, tačiau panašių situacijų pasitaiko itin retai, – pasakojo ji. – Juk atsiskaitant grynaisiais, ypač nepažįstamoje aplinkoje, visada rizikuojate gauti padirbtą banknotą. Jei taip nutinka užsienyje, nuostoliai gali būti išties skaudūs.“ Aktorė nesupranta, jos manymu, atgyvenusio polinkio pinigais laikyti tik delne čežančius banknotus: „Visi pinigai yra pinigai. Ir visai nesvarbu, ar tai skaičius mano banko sąskaitoje, ar popierėliai kišenėje“, – įsitikinusi ji.

Modestas Pitrėnas: „Iš kortelės pasiimu ne tik pinigų“

Viganto Ovadnevo nuotr./Modestas Pitrėnas
Viganto Ovadnevo nuotr./Modestas Pitrėnas

Pusę pasaulio išmaišęs dirigentas M.Pitrėnas neįsivaizduoja kelionių be banko kortelės. „Juk tai – ne tik pinigai, bet ir kelionės draudimas, o esant reikalui – ir kreditinės lėšos. Juk niekada iš anksto nežinai, kas gali nutikti“, – sakė dirigentas.

Modestas netrunka paaiškinti išsamiau: „Kiekvienam daugiau keliaujančiam žmogui bent kartą yra pasitaikiusi nemaloni situacija, kai nusileidus lėktuvui išaiškėja, kad lagaminas nuklydo kažkur kitur. Man taip nutiko ne kartą – tokiais atvejais banko kortelė yra tikras išsigelbėjimas, nes joje yra visa informacija apie kelionės draudimą, tad nuostoliai kompensuojami akimirksniu.“ Apie banko kortelių kelionėse teikiamą naudą dirigentas gali pasakoti ir daugiau: pastarąjį kartą kortelė pravertė Italijoje, patyrus kojos traumą. „Kadangi užsienyje visada atsiskaitau kortele, gydymo išlaidas apmokėjo draudimas. Priešingu atveju, būtų tekę gerokai patuštinti kišenes“, – pasakojo dirigentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius