Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mano Kalėdos: švenčių nemėgstantis Jurijus Smoriginas Kalėdas vadina dirbtiniu spektakliu

Kol vieni su nekantrumu laukia švenčių, puošia eglutę, rašo bičiuliams sveikinimo atvirukus ir suka galvas, kuo pradžiuginti artimuosius Kalėdų rytą, kiti bodisi neva dirbtinį džiaugsmą ir netikrą emociją kuriančia švente.
Jurijus Smoriginas
Jurijus Smoriginas / Asmeninio albumo nuotr.

„Aš nemėgstu Kalėdų. Tiesiog nemėgstu. Tai tuščias, teatrališkas renginys, kuris man nei ką nors duoda, nei ką nors sukuria. Jų reikia tiems, kurie nevaikšto į spektaklius. Aš vaikštau“, – sako choreografas, „Vilniaus baleto“ įkūrėjas ir meno vadovas bei projekto „Šok su manimi“ komisijos pirmininkas Jurijus Smoriginas.

Pasak jo, tai visiškai nesusiję su tikėjimu, o šiais laikais Kalėdos – neturi nieko bendro su religija. „Tai tiesiog eilinė proga padaryti vakarėlius, kurių nuo gruodžio pradžios – tūkstančiai. Nesuprantu aš tų Kalėdų“, – svarsto jis.

Kalėdų J.Smoriginas nemėgsta jau seniai. Esą dar vaikystėje šį laikotarpį jis siedavo su dovanomis, tačiau paaugęs niekada nesižavėjo šia švente. „Ir kūčiavodavome, ir burdavomės, tačiau niekada nepaversdavome Kalėdų nacionaline švente, neturiu jokių sentimentų“, – pasakoja choreografas.

Asmeninio albumo nuotr./Jurijus Smoriginas prie Kalėdų eglės
Asmeninio albumo nuotr./Jurijus Smoriginas prie Kalėdų eglės

Nepaisant nihilistinio požiūrio į bene didžiausias metų šventes, J.Smoriginas visuomet per Kūčias su šeima susėda prie bendro stalo. „Čia tik aš nemėgstu tų švenčių. Mane visa šeima kritikuoja, kad esu ciniškas. Mano žmona labai mėgsta, ji rūpinasi Kūčių stalu, geromis emocijomis, čia tik aš toks“, – juokėsi jis.

Daug svarbesnė ir linksmesnė šventė jam – Naujieji metai. Tuomet kalendoriuje persiverčia skaičiai, pasikeičia metai, diena. Jį žavi tas laukimas, naujų planų, tikslų, siekių kūrimas, svajonės apie geresnius artėjančius metus. „Dabar net sniego nėra, tai ta eglutė išvis kaip ubagė kokia“, – juokėsi J.Smoriginas.

Nepaisant to, jis jau pakuoja dovanas artimiesiems, kurias ketina padėti po Kalėdų egle. „Dovanomis keičiamės visuomet. Tačiau mėgstu praktiškus dalykus, nereikia jokio originalumo, dovanojame vienas kitam tai, ko reikia buičiai palengvinti“, – mintimis dalijosi choreografas.

Asmeninio albumo nuotr./Jurijaus Smorigino balkonas
Asmeninio albumo nuotr./Jurijaus Smorigino balkonas

Įprastai Naujuosius J.Smoriginas mėgsta sutikti ne Vilniuje. Šiemet jis su žmona jų išvakarėse šampano taurėmis ketina susidaužti Nidoje. „Mums patinka sutikti ramioje vietoje, toliau nuo miesto. Kažkaip prasmingiau viskas atrodo“, – pasakojo jis.

Pašnekovas prisiminė ir keletą kuriozinių situacijų, kaip teko sutikti Naujuosius: sykį su žmona Nidoje užmigo nespėję sulaukti vidurnakčio, sykį sveikinti vienas kitą teko pakeliui į Aukštadvarį. „Jeigu būtų pigesni lėktuvo bilietai, labai norėčiau Naujuosius sutikti kur nors šiltuose kraštuose. Su malonumu pasitikčiau 2015-uosius kur nors Kanarų salose. Mane labai slegia ta tamsa, drėgmė – per visą gyvenimą neįpratau“, – sakė J.Smoriginas.

2015 metais jis linki, kad visiems žmonėms prašviesėtų protas ir pasaulyje nebūtų karo. Tuo tarpu sau ir savo šeimai – sveikatos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius