Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mantas Jankavičius: „Buvau laimingas, nes turėjau, kas mane apkabindavo“

„Liūdna, bet aš tikrai neprisimenu nė vieno įvykio, kad su vaikystės draugais ar pažįstamais būtume kažką gero padarę“, – prisiminimais apie savo vaikystę dalijasi garsus muzikantas Mantas Jankavičius. Visgi, vaikystė – ne kliūtis siekti savo svajonių ir tikslų, o svarbiausi šiame kelyje – laiku ranką ištiesę ir dėmesį parodę žmonės, kurių netruks ir rugsėjo 3 d. vyksiančiame UNICEF vaikų bėgime.
Mantas Jankavičius lopšelyje darželyje „Žemuogėlė“
Mantas Jankavičius lopšelyje darželyje „Žemuogėlė“ / Unicef nuotr.

Jau tradicija tapęs ir gausų būrį vaikų suburiantis 7-asis UNICEF vaikų bėgimas bus skirtas dėl bado išsekusiems vaikams Mozambike. Šiuo metu Mozambikas kenčia nuo didžiausios per 30 metų sausros, kuri grasina, kad daugiau nei 1,5 mln. žmonių atsidurs ties bado riba. Skaičiuojama, kad 72 000 vaikų iki metų pabaigos bus visiškai išsekę dėl bado, jų gyvybei grės mirtinas pavojus.

Artėjant bėgimui UNICEF vaikų bėgimo ambasadoriai kviečia mažuosius Lietuvos gyventojus prasmingai švęsti vaikystę ir dalinasi prisiminimais apie savo vaikystę.

Kėdainiuose augęs garsus dainininkas M.Jankavičius prisipažįsta, kad jo vaikystė nebuvo lengva – skurdi kasdienybė, gatvių „šlifavimas“, trainiojimasis po rūsius ir nebaigtas statybas buvo pagrindiniai vaikystės užsiėmimai. Tačiau vienas įvykis ne tik paliko neišdildomą įspūdį, bet ir nulėmė muzikanto gyvenimo kelią.

Unicef nuotr./Mantas Jankavičius lopšelyje darželyje „Žemuogėlė“
Unicef nuotr./Mantas Jankavičius lopšelyje darželyje „Žemuogėlė“

„Vieną kartą atsitiktinai ir visiškai netikėtai nepažįstamas žmogus, buvęs muzikantas, kuris jau nebeturėjo muzikinių ambicijų, išgirdęs mus brazdinant gitaromis pasikvietė į savo namus. Šis žmogus mane ne tik uždegė pirmąją meilę muzikai ir rokenrolui, bet svarbiausia leido patirti, kiek daug mažam vaikui gali duoti kito žmogaus nesavanaudiškas rūpestis, kaip gali įkvėpti ir padrąsinti kažko siekti“, – atvirauja profesionalaus muzikanto karjerą pasirinkęs UNICEF vaikų bėgimo ambasadorius M.Jankavičius.

Vaikystėje patirti sunkumai bei išgyvenimai, pasak jo, yra vienas iš pagrindinių stimulų prisidėti prie UNICEF veiklos. „Aš gimiau neturtingoje šeimoje ir man visiškai nesvarbu turėjome mes pavalgyti ar ne, galėjome nueiti į zoologijos sodą ar ne. Aš buvau laimingas vien dėl to, kad turėjau, kas mane apkabindavo. Tai reiškia, kad vienišam, neturtingam, o gal ir turtingos šeimos vaikui, jiems visiems reikia apsikabinimo ir atviro, nuoširdaus, gero žodžio“, – apie svarbiausius vaikų poreikius kalbėjo Mantas.

Unicef nuotr./Mantas Jankavičius lopšelyje darželyje „Žemuogėlė“
Unicef nuotr./Mantas Jankavičius lopšelyje darželyje „Žemuogėlė“

Remigijus Žiogas: „Obuolys nuo obels gali toli nuriedėti“

Kitas UNICEF vaikų bėgimo ambasadorius renginių vedėjas Remigijus Žiogas taip pat savo pavyzdžiu parodė, kad sunki vaikystė nėra kliūtis siekti savo svajonių ir tikslų.

„Tėvas ir patėvis buvo alkoholikai. Mama, nors ir labai stengėsi, nesugebėjo mums duoti to, apie ką svajojome. Bet obuolys nuo obels gali toli nuriedėti – aš pasiekiau, ko norėjau, ir toliau siekiu savo užsibrėžtų tikslų“, – atvirai pasakoja R.Žiogas.

Renginių vedėjas pripažįsta, kad daug prie sėkmingos gyvenimo istorijos prisidėjo tai, kad laiku papuolė į geras rankas – tapo katalikiško jaunimo organizacijos „Ateitininkai“ nariu, skautu ir turėjo pavyzdį rodžiusių žmonių, kuriais patikėjo.

Prisijungti prie kilnios UNICEF misijos R.Žiogą taip pat skatina asmeninė patirtis: „Kadangi pats esu iš to sunkaus rato, žinau, kokią svarbą turi įvairios organizacijos žmogaus vystymuisi ir augimui. Puikiai žinau, kad jeigu nebūtų tokių organizacijų, dienos būtų kur kas tamsesnės. Tad tikiu, kad visiems pasaulio vaikams labiausiai reikia organizuotumo ir bendrystės jausmo“.

Unicef nuotr./Remigijus Žiogas su dukra
Unicef nuotr./Remigijus Žiogas su dukra

Didelėje šeimoje ne visada visiems užtenka dėmesio

Itin aktyviai vaikystėje savęs ieškojęs ir daugybę skirtingų užklasinių veiklų išbandęs muzikantas, legendinės muzikos grupės „B‘avarija“ įkūrėjas, sporto entuziastas ir renginių režisierius Juozas Liesis augo daugiavaikėje šeimoje, kurioje ne visada visi vaikai sulaukdavo dėmesio.

„Augau penkių vaikų šeimoje. Buvau pats vyriausias. Faktas, kad mano broliams ir sesėms dėmesio iš mamos kliuvo daugiau nei man, nes po pusantrų metų gimė antras, dar po pusantrų trečias“, – pasakojo J.Liesis.

Unicef nuotr./Juozas Liesis
Unicef nuotr./Juozas Liesis

Visgi, dėmesio stoka žymaus vyro neprivertė nuklysti iš teisingo kelio. Anaiptol – tai ne tik paskatino išbandyti pačius įvairiausius būrelius, bet ir išugdė norą visur būti pirmam. Juozas puikiai pameną džiaugsmą ir geras emocijas, kai būdamas vaikas dalyvavo bėgime Vilnius – Klaipėda, todėl dabar noriai prisideda prie UNICEF bėgimo, skirto padėti alkstantiems Mozambiko vaikams.

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės globojamas jau 7-ą kartą vykstantis UNICEF vaikų bėgimas šį kartą vyks „Sostinės dienų“ metu. Pagrindinė bėgimo idėja – „bėgsiu už maistą“. Jau tradicija tapęs ir gausų būrį vaikų suburiantis UNICEF vaikų bėgimas bus skirtas dėl bado išsekusiems vaikams Mozambike. Šiuo metu Mozambikas kenčia nuo didžiausios per 30 metų sausros, kuri grasina, kad daugiau nei 1,5 mln. žmonių atsidurs ties bado riba. Skaičiuojama, kad 72 000 vaikų iki metų pabaigos bus visiškai išsekę dėl bado, jų gyvybei grės mirtinas pavojus.

Tradiciškai vaikų bėgime su savo atžalomis dalyvaus ir vaikams medalius teiks UNICEF vaikų bėgimo ambasadoriai: olimpiečiai – disko metikas Virgilijus Alekna, kanojininkas Jevgenijus Šuklinas, baidarininkas Egidijus Balčiūnas, TV3 žinių vedėja Renata Šakalytė-Jakovleva, aktoriai – Virginija Kochanskytė, Eglė Jackaitė, Giedrius Savickas, Remigijus Žiogas, Jokūbas Bareikis, Kristina Savickytė-Damanskienė, Vytautas Rumšas ir Eva Saikovska, dainininkai – Mantas Jankavičius, Merūnas Vitulskis, Juozas Liesis taip pat futbolininkas Deividas Česnauskis su žmona Vaida Grikšaite – Česnauskiene, žurnalistai Beata Nicholson, Naglis Šulija, Mis Lietuva 2014 Agnė Kavaliauskaitė, sporto treneris Jean Claude, lengvaatletė Vaida Žūsinaitė.

UNICEF vaikų bėgimas vyks „Sostinės dienų“ metu, rugsėjo 3 d. (šeštadienį), 13 val, Katedros aikštėje.

Apie UNICEF

UNICEF yra daugiausiai vaikų gyvybių išgelbėjanti organizacija pasaulyje. UNICEF siekia užtikrinti kiekvieno vaiko teises ir gerovę. Kartu su partneriais mes dirbame 190 šalių ir teritorijų, kad šį įsipareigojimą paverstume tikrove. Ypatingą dėmesį skiriame labiausiai pažeistiems ir pamirštiems vaikams, kad pagalba pasiektų visus vaikus ir visur.

Apie UNICEF vaikų bėgimą

UNICEF vaikų bėgimas – tai linksmas 500 m. bėgimas 2-12 metų vaikams, skirtas pasaulio mažiesiems. Tai renginys, kuris suvienija vaikus visame pasaulyje ir suteikia jiems galimybę padaryti kažką, kad išgelbėtų gyvenimus. Jau tradicija tapusiame bėgime per tūkstantis mažųjų bėgikų ne tik smagiai praleidžia laiką, susiranda naujų draugų, bet, svarbiausia – gelbėja gyvybes skurdžiose pasaulio šalyse.

Tai didžiausias ir prasmingiausias vaikų bėgimas Lietuvoje. Projekto globėja J.E. Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius