Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netradicinėmis žinomų žmonių pamokomis mokiniai liko patenkinti

Baigėsi savaitę trukusi programos „Renkuosi mokyti!“ iniciatyva, kurios metu skirtingose šalies mokyklose pamokas vaikams vedė iškilūs žmonės, neabejingi mokyklos ateičiai.
Žurnalistės Beatos Nicholson pamoka
Žurnalistės Beatos Nicholson pamoka / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Mokytojai

Visi jie vienbalsiai teigė, kad mokytojavimas – sunkus darbas, bet labai vertinga patirtis, gyrė moksleivius ir siūlė ateiti į mokyklą kiekvienam, galinčiam ko nors pamokyti vaikus. Mokiniai, savo ruožtu, po pamokos prašė, kad tokie kviestiniai mokytojai pas juos užsuktų dažniau.

„Vaikams labai patinka, kai pamoka vedama kitaip, netradiciškai. O labiausiai mokiniams patiko tos pamokos, į kurias jie patys buvo aktyviai įtraukti – kūrė, vaidino, dekoravo, dainavo“, – sakė programos „Renkuosi mokyti!“ vadovė Eglė Pranckūnienė.

„Renkuosi mokyti!“ savaite siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į prasmingą mokytojo profesiją ir paskatinti jaunimą išbandyti šį kelią. Savaitės metu savo pamokas vedė mados ir interjero namų „Zoraza“ dizainerė Daiva Urbonavičiūtė, SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė, rašytojas ir režisierius Vytautas V. Landsbergis, sinoptikas Naglis Šulija, žurnalistė Beata Nicholson, dainininkė Jurga Šeduikytė, etnologė, lietuvių liaudies folkloro dainininkė Veronika Povilionienė, sporto žurnalistas, komentatorius ir keliautojas Vytaras Radzevičius, poetas ir publicistas Liudvikas Jakimavičius, „Tūkstantmečio odisėjos“ buriavimo programos vadovas ir V etapo kapitonas, verslininkas Simonas Steponavičius, „Tūkstantmečio odisėjos“ dalyvis, buriuotojas, Klaipėdos apskrities viršininkas Arūnas Burkšas, Vilniaus tarptautinės mokyklos direktorė ir bendrasavininkė Rebecca Juras bei rinkos tyrimų ir analizės grupės „Rait“ valdybos pirmininkė Inga Nausėdienė.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Vytaras Radzevičius
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Vytaras Radzevičius

Aistringas keliautojas Vytaras Radzevičius neišsigando trijų valandų kelionės į Kelmę ir ten J.Graičiūno gimnazijoje pravedė mokiniams net penkias geografijos pamokas. Pertraukų jis irgi beveik neturėjo – mokiniai jo nepaleido. „Suskamba skambutis, o jie niekur neina – teko pasakoti toliau. Vaikai buvo žingeidūs, domėjosi ir klausinėjo. Manau, jie susidarė aiškesnį įspūdį apie tas šalis, apie kurias pasakojau, ir sugebėtų jau parodyti žemėlapyje Malį, Mauritaniją, JAV, Indiją ir kitas šalis. Man ir pačiam labai patiko mokytojauti – tik kad labai trumpos pamokos, nespėji įsibėgėti – o jau ir baigėsi. Pastebėjau, kad, kai daug nori pasakyti, svarbu turėti planą.“ Jis prisipažino, kad pamokų metu vaikai išsiurbia nemažai energijos: „Turi atiduoti save visa. Tiesa, prarastas jėgas puikiai sugražino mokyklos valgyklos maistas“.

„Tokių pamokų reikia daugiau, nes visai kas kita klausytis žinių iš žmogaus, kuris pats visą tai matė ir patyrė“, – sakė viena iš V.Radzevičiaus pamokoje dalyvavusių moksleivių, Kelmės J.Graičiūno gimnazijoje besimokanti Greta Parnarauskaitė. „Išgirdome ne sausą teoriją, o įdomius pasakojimus, iliustruotus nuotraukomis. Taip daug lengviau įsiminti“, – sakė jos bendramokslė Irma Sakalauskaitė.

zmones24.lt/Foto naujienai: Prieš sugrįždamas į TV3 Naglis Šulija išsirengė į „Tūkstantmečio odisėją“
zmones24.lt/Foto naujienai: Prieš sugrįždamas į TV3 Naglis Šulija išsirengė į „Tūkstantmečio odisėją“

Pirmokėliams Šiuolaikinės mokyklos centre sinoptikas Naglis Šulija pasakojo apie įvairius oro reiškinius. „Vaikai labai guvūs, imlūs ir be galo protingi. Kokiam gi suaugusiajam kiltų klausimas, kodėl per šalčius užšąla tik upės paviršius? Ir į sunkius klausimus jie turi protingus atsakymus: pvz. į klausimą, kodėl žemė šilta, atsakė: „Todėl, kad jos viduje yra karštas rutulys“, o į klausimą, ką iškvepia ežeras – atsakė: „Rūką“. Pasak jo, sudėtingiausia pamokos metu – šimtaprocentinė dėmesio koncentracija. „Turi matyti visus vaikus ir kiekvieną“, – sako naujai iškeptas mokytojas, pastebėjęs, kad klasėje viena mergaitė buvo labai liūdna. „Geras mokytojas turi mokėti užimti visą vaikų dėmesį – antraip visą mokytojo dėmesį užims vaikai“.

Etnologė, folkloro atlikėja vedusi istorijos pamoką sujungtai penktokų–šeštokų klasei, pamokos metu moksleiviams pasakojo apie svarbiausius Lietuvos mūšius – Žalgirio, Durbės ir kitus. Pasakojimus apie istorinius įvykius palydėdama liaudiškomis karo dainomis. Kartu su dainininke dainas traukė ir moksleiviai. Poetas ir publicistas Liudvikas Jakimavičius, kartu su moksleiviais per lietuvių kalbos pamoką kūrė pjesę, kurią vaikai spėjo ir suvaidinti.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jurgos pamoka
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jurgos pamoka

Pamokos išvakarėse dainininkė Jurga Šeduikytė labai jaudinosi ir pusę nakties negalėjo užmigti, galvodama, kokį pamokos planą pasirinkti: viską aiškiai susiplanuoti ar palikti daugiau vietos improvizacijai. „Atsakomybė vis dėlto labai didelė, kaip užmegzti kontaktą su tais naujais žmonėmis. Pirmiausia, atėjusi į pamoką, norėjau suardyti įprastinius griežtus mokyklos ir pamokos rėmus – man ir pačiai ta griežta tvarka labiausiai nepatikdavo mokykloje – todėl prieš pamoką perstumdėme mokyklos baldus, susėdome visi ant kėdžių ratu, kad matytume vieni kitus. Tuomet šiek tiek išmokome atsipalaiduoti. O vėliau daug kalbėjomės, dainavome.“ Mokiniai apibėrė dainininkę klausimais – kaip kuriamos dainos, kaip vyko MTV apdovanojimai, kokia muzika jai patinka. Keli vaikinukai, kuriantys repo stiliaus muziką, apsikeitė su dainininke kontaktais, kad galėtų išgirsti jos nuomonę apie jų kūrybą. Dainininkė prisipažino, anksčiau šiek tiek baimingai praeidavusi pro triukšmingą mokyklos kiemą. „Baisoka, daug paauglių, dar ir sniego gniūžtėm apmėto – bet kai ateini į vidų, pamatai, kad čia tokie patys vaikai, kokie kadaise buvome ir mes patys.“

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Daiva Urbonavičiūtė
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Daiva Urbonavičiūtė

Dizainerė Daiva Urbonavičiūtė žada neapsiroboti viena pamoka – per ją su mokiniais tik įpusėjo marškinėlių dekoravimo darbus. Juos ketina užbaigti, surengti fotosesiją ir galbūt net mokyklos aukcioną, kuriame juos su moksleiviais parduos. „Pirmą kartą buvau tokioje rolėje, kur visas dėmesys į mane, bet man patiko. Manau, kiekvienas pilietis, galintis ko nors pamokyti vaikus, turėtų ateiti į mokyklą pravesti bent vieną pamoką“, – sakė dizainerė.

„Renkuosi mokyti!“ – ilgalaikė socialinė programa, kurios tikslas yra pritraukti motyvuotus jaunus žmones dvejus metus po studijų dirbti mokytojais, tuo pačiu ugdyti savo asmeninius įgūdžius ir įgyti vertingos patirties. Tai pirmoji ir kol kas vienintelė privati verslo iniciatyva, siekianti paskatinti pokyčius Lietuvos švietimo sistemoje. „Renkuosi mokyti!“ programą Lietuvoje inicijavo SEB bankas. Programos partneriai: personalo konsultantai „Primum Esse“, vadovų mokymo centras Baltic Management Institute(BMI), Vytauto Didžiojo universitetas, advokatų kontora Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir partneriai LAWIN, komunikacijos konsultantai „VRP | Hill & Knowlton“, TV reklamos gamybos studija „Idee Fixe“, rinkos tyrimų ir analizės grupė „Rait“, „15 min.“, Lietuvos televizija. Programą „Renkuosi mokyti!“ globoja LR Švietimo ir mokslo ministerija, organizuoja ir vykdo VšĮ „Mokyklų tobulinimo centras“. Panašios programos veikia daugelyje užsienio šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius