-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidoje nufilmuota lietuviška juosta „Dėdė, Rokas ir Nida“: ar gros filme Martynas Levickis?

Tai kada gi mums pagaliau pagrosi – toks klausimas pusę vasaros netilo pajūryje, kur daugiau kaip 100 kino žmonių kūrė pilnametražį filmą apie vertybes, meilę ir jauno ir seno žmogaus virsmus. Ir klausinėjama buvo garsaus Lietuvos akordeonisto Martyno Levickio. Jis pirmąkart gyvenime filmavosi ir atliko vieną iš pagrindinių besiblaškančio ir maištaujančio jaunuolio Roko vaidmenų režisieriaus Justino Krisiūno antrajame kino filme „Dėdė, Rokas ir Nida“.
Justė  Zinkevičiūtė ir Martynas Levickis
Justė Zinkevičiūtė ir Martynas Levickis / Filmo kūrėjų nuotr.

Miestelis. Pliaupia lietus, žaibuoja, trankosi perkūnas. Policijos komisariato duryse pasirodo mažesnis, nei vidutinio ūgio uniformuotas komisaras, išskleidžia didžiulį ryškiai žalią lietsargį.

Tai pirmas romantinės komedijos kadras, tai pirmieji naujosios juostos sakiniai scenarijuje.

Tačiau neramus jaunas vyras, savo tėvo išsiųstas iš Rokiškio į Nidą pas vienišą, gyvenimo nelabai besidžiaugiantį dėdę, pamažu prisijaukina tikrumo sklidiną gyvenimą prie jūros, atranda jachtas ir... patį dėdę. O ciniškasis, nusivylęs dėdė pajunta vėl, regis, jaunystę ir ryžtasi pasiraitoti rankoves antram gyvenimo kvėpavimui.

Tai aktoriaus Arūno Storpirščio vaidmuo, kuris, pasak režisieriaus Justino Krisiūno, yra ne tik pats svarbiausias, bet ir atliktas iš visos širdies:  „Su Arūnu Storpiščiu tapome neišskiriamais draugais, jis man buvo ir draugas, ir mokytojas, ir įkvėpėjas. Jo ramus požiūris į komandą, į save ir kitą, į procesą ir rezultatą, į kiną ir tikrovę, į filosofiją ir buitį buvo didžiausias ramstis ir dovana. Ne tik man, bet ir komandai. Neabejoju, tai pajus ir žiūrovas“.

Naujoje lietuviškoje juostoje nusifilmavo visas būrys garsių aktorių. Tai pagrindinė Martyno Levickio partnerė Justė  Zinkevičiūtė, Aleksas Kazanavičius, Airida Gintautaitė, Džiugas Siaurusaitis, Sakalas Uždavinys, Arūnas Sakalauskas, Simonas Storpirštis, Jonas Gricius, Antanas Kišūnas, Kęstutis Čeplinksas, Rimantas Teresas, Inga Maškarina, Andrius Žebrauskas ir kiti. Epilekpsiją sergantį vaiką vaidina ir labai talentingas, drąsus berniukas Kipras Kliučinskas.

Filmo kūrėjų nuotr./Arūnas Storpirštis
Filmo kūrėjų nuotr./Arūnas Storpirštis

Režisierius tikras – visa kūrybinė grupė dirbo taip, kaip gali geriausiai. „Labai džiaugiuosi visais aktoriais, kad sukurtų stiprius personažus, jie tikrai atidavė visas savo jėgas. Filmavimo pradžioje, tą žvarbų birželį, juk tebūdavo vos 5 laipsniai šilumos, o aktoriams reikėjo vaidinti vasarą, plieskiančią 30 laipsnių karščiu. Tokioje scenoje aktoriai privalo būti išsirengę, tačiau nė vienas iš jų net menkiausiu žodeliu neužsiminė esą nevaidinsiu ar perkelkime grafiką, darbus kitai dienai. Arūnas Storpirštis tik juokdamasis atsikirsdavo – jei jau pasirinkom paleistuvės profesiją, tai ir dirbam, ar sninga, ar lyja. Filmuojam!“ – pasakoja Justinas Krisiūnas. Jo įsitikinimu, nufilmuoti pilno metro filmą – tai tas pats, kaip nubėgti maratoną: tiek fizinių ir dvasinių jėgų reikalauja šis menas.

„Filmavimo darbai prasidėjo mano gimtajame Rokiškyje ir pradžia buvo tikrai labai sunki, juolab kad ir filmo scenos pareikalavo daug jėgų, o dar ir oras rodė savo kaprizus. Tačiau Rokiškyje filmuoti buvo smagu, jautėsi namų palaikymas, visi žmonės tiesiog skleidė gerą energiją, kuri mus įkvėpė kitam, didžiulės ištvermės pareikalavusiam etapui – filmavimui Neringoje“.

Filmo kūrėjų nuotr./Martynas Levickis
Filmo kūrėjų nuotr./Martynas Levickis

Režisierius labai džiaugiasi ir stipriu rokiškėnų desantu: „Džiugu, kad Lietuvos žmonės pamatys filme ir nemažai Aukštaitijos aktorių. Vieną iš pagrindinių rolių filme puikiai atliko Kęstutis Čeplinskas, kuriam vardan vaidmens teko net aukoti plaukus.  Taip pat filme pamatysime ir Stasį Meliūną, Mantą Meškuotį, Drąsutę Jarušauskienė, juostoje įsiamžino ir Rokiškio liaudies teatro aktoriai bei kiti rokiškėnai... Grimą taip pat kūrė rokiškietė Alina Silivanova. Neabejoju, jog po filmo premjeros Rokiškio vardas skambės lygiai su Nidos ir tuo labai didžiuojuosi!“.

Filmo kūrėjų nuotr./Sakalas Uždavinys ir Džiugas Siaurusaitis
Filmo kūrėjų nuotr./Sakalas Uždavinys ir Džiugas Siaurusaitis

Filmas baigiasi Kalėdomis... liepą. „Taip, čia daug stebuklo, bet jis labai kasdieniškas, neišgalvotas ir tikras. Tokie stebuklai nutinka tikrame gyvenime ir aš labai kviečiu visus juos pamatyti – ir dabar, čia pat, šią minutę, ir atėjus į kino teatrą šį pavasarį – kartu su Roku, Dėde ir Nidos dvasia“, – kviečia Justinas Krisiūnas. Čia žiūrovai ir pamatys, ar grojo Martynas Levickis akordeonu, ar ne.

Naujoji nuotykinė romantinė komedija „Dėdė, Rokas ir Nida“ visoje Lietuvoje bus rodoma nuo 2015 m. kovo mėn.

Paskutinis popierinio scenarijaus sakinys simboliškas: „Laivas atrodo neišvaizdus, nebaigtas remontuoti, su tokiu vargu ar gali laimėt regatą, bet plaukt gali!“

Filmo kūrėjų nuotr./Filmo „Dėdė, Rokas ir Nida“ filmavimas
Filmo kūrėjų nuotr./Filmo „Dėdė, Rokas ir Nida“ filmavimas

Filmo idėja – Justino Krisiūno, scenarijų sukūrė Augustinas Gricius, o filmo operatorius – Marius Komičius.

Justinas Krisiūnas – jaunas režisierius, kuris prieš metus sukūrė pirmąjį pilnametražį filmą „Emigrantai“, kurį matė ne tik Lietuvos, bet ir Europos, Norvegijos, Danijos, Didžiosios Britanijos žiūrovai. 2006 m. apsigynęs Klaipėdos universiteto Menų fakulteto režisūros magistro laipsnio diplomą, 2005–2013 m. jis vadovavo Rokiškio Jaunimo teatrui, kur pastatė 9 spektaklius. Justinas Krisiūnas taip pat režisavo ir televizijos serialus („Kriminalistai“, „Pasmerkti II“, „Moterys meluoja geriau“ ir kt.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius