Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ruošti kūdikio kraitelį – malonus rūpestis

Kūdikio laukimas – ypatingas metas kiekvienai šeimai. Vis dėlto šalia beribio džiaugsmo atsiranda ir rūpesčių rūpestėlių. Pavyzdžiui, suruošti naujagimio kraitelį. Garsios šalies mamytės sako, kad joms tai buvo tikras malonumas.
Aivaras Stumbrys ir Inga Stumbrienė
Aivaras Stumbrys ir Inga Stumbrienė / Asmeninio albumo nuotr.
Viganto Ovadnevo nuotr./Eglė Jackaitė
Viganto Ovadnevo nuotr./Eglė Jackaitė

Eglė Jackaitė: „Kraitelį pirkite protingai“

Neseniai sūnaus Elijo susilaukusi aktorė ir laidų vedėja Eglė Jackaitė sako, kad nusprendė supirkti kūdikio kraitelį, kai iki gimdymo buvo likęs maždaug mėnuo. „Tai dariau su didžiuliu malonumu. Svarbiausia buvo daiktelių kokybė. Man, gyvenančiai pajūryje, buvo svarbu geras vežimėlis, todėl ieškojau patvaraus su trimis dideliais ratais, kad būtų patogu vežioti po pajūrį, – pasakoja Eglė. – Lovelės norėjau medinės, kad būtų patvari. Manau, tokiems dalykams taupyti nederėtų, verčiau atsisakyti nereikšmingų smulkmenų.“
E. Jackaitė pasidalijo patirtimi, kaip perkant geros kokybės firminius daiktus galima sutaupyti. „Gal ir nederėtų to sakyti, bet nesidėsiu išpuikusi – vežimėlį išsirinkau turguje. Patį geriausią. Toks pats firminėje parduotuvėje kainavo dvigubai daugiau. Maniškį dar ir pristatė į namus. Žodžiu, buvau labai patenkinta“, – džiaugiasi moteris.
Eglės nuomone, norint supirkti viską, ko reikės mažyliui, reikėtų turėti apie 3 tūkstančius litų.

Gedmanto Kropio nuotr./Juozas Liesis ir Eglė Liesienė
Gedmanto Kropio nuotr./Juozas Liesis ir Eglė Liesienė

Eglė Skrolytė-Liesienė: „Patarčiau susidaryti daiktų sąrašą“

Laidos „Mamyčių klubas“ vedėja ir dviejų vaikučių mama Eglė Skrolytė–Liesienė turi nemažai patirties perkant kraitelius mažyliams. Pasak jos, norint sėkmingai apsipirkti, derėtų pirmiausiai sudaryti daiktų sąrašą.
„Pirkti kraitelį – malonus, bet nelengvas darbelis. Kai viską pirkau antrajam mažyliui, maniau, bus paprasčiau, nes turėjau patirties. Tačiau, jei nebūčiau sudariusi sąrašiuko, nežinau, kaip būtų buvę. Be to, vienoje parduotuvėje visko neradau, todėl teko nemažai pavaikštinėti“, – patirtimi dalijasi laidos apie vaikus vedėja. Pasak jos, daiktų sąrašas ne tik palengvina apsipirkimą, bet ir sudrausmina – tada neprisiperki to, be ko gali apsieiti.
Eglės nuomone, mažylio kraiteliui reikia sukaupti nemažą sumą. „Žinoma, tai individualus klausimas. Mūsų šeimoje buvo priimtas sprendimas vienoms prekėms taupyti, o kitoms – negailėti pinigų. Tarkim, žaislus perkame tik geros kokybės, kad nepakenktų kūdikio sveikatai, o štai vonelei teišleidome 30 litų. Juk ji nedaug skiriasi nuo kainuojančių 300 litų, be to, jos reikia neilgam. Kiek konkrečiai išleidome kraiteliui, tiksliai nepasakysiu, tačiau suma viršijo 2 tūkstančius litų“, – atvirauja pašnekovė.

Gedmanto Kropio nuotr./Rūta Lukoševičiūtė
Gedmanto Kropio nuotr./Rūta Lukoševičiūtė

Rūta Lukoševičiūtė: „Viską supirkau per dieną“

Žurnalistė, rašytoja ir dainininkė Rūta Lukoševičiūtė, prieš kelis mėnesius pagimdžiusi dukrytę Lėją, neslepia, kad pirkdama kraitelį daug laiko nesugaišo. Viską supirko per vieną dieną.
Pasak Rūtos, jei tėveliai neturi daug laisvo laiko, nereikėtų panikuoti ir manyti, kad nupirkti naujagimio daiktelius – beveik misija neįmanoma. „Aš pradėjau rūpintis visais reikalingais daiktais tik tada, kai aplinkiniai ėmė stebėtis, kad dar nieko neturiu. Man padėjo kompiuteris – internete radau visą reikalingą informaciją. Apsistojau ties viena parduotuve, į ją nuvykusi gavau viską vienu metu. Taigi, galima sakyti, užtrukau vieną dieną“, – šypteli moteris.
Rūta sako, kad verta viską pirkti vienoje parduotuvėje, nes tada galima gauti ypatingų nuolaidų ar dovanų. „Nemokamai gavau ypač gerą vežimėlį, todėl sutaupiau nemažai pinigų“, – džiaugiasi pašnekovė.
Rūtos teigimu, tėveliai turėtų vaiko kraiteliui skirti bent du tūkstančius litų. Panašios sumos prireikė ir jai pačiai.

Inga Stumbrienė: „Pinigų negailėjome“

Politiko R. Pakso dukra Inga Stumbrienė, prieš mėnesį susilaukusi sūnaus Gabrieliaus, garsėja tuo, kad tiek sau, tiek šeimai perka tik išskirtinius daiktus. Nenuostabu, kad ir antrojo mažylio kraiteliui su vyru Aivaru negailėjo nei laiko, nei pinigų.
„Kraitelį rinkome labai atsakingai, todėl gana ilgai. Man tai buvo toks malonus užsiėmimas. Kokių prekių nerasdavome Lietuvoje, užsisakydavome internetu iš kitų šalių. Norėjome, kad visi daiktai būtų tik iš naujų kolekcijų“, – atvirauja jaunoji mamytė.
Kiek išleido daikteliams, Inga neįvardijo, tik leido suprasti, kad suma susidarė išties nemaža. „Manau, galima buvo kraitelį nupirkti ir už mažiau pinigų, ir jis būtų buvęs gana geros kokybės. Tačiau mes galėjome sau leisti ir norėjome, kad sūnelis turėtų viską, kas geriausia. Žinoma, gražių daiktų galbūt labiau reikia patiems tėvams nei mažyliui. Bet man labai malonu matyti savo vaikutį gražiai papuoštą“, – sako Inga.

Gedimino Žilinsko nuotr./Aistė Jasaitytė
Gedimino Žilinsko nuotr./Aistė Jasaitytė

Aistė Jasaitytė-Čeburiak: „Svarbiausia – meilė!“

Buvęs modelis Aistė Jasaitytė-Čeburiak neslepia, kad dėl kūdikio kraitelio ilgai galvos nesuko. „Viską nupirkti galima ir per dieną. Juk mažyliui daug nereikia. Svarbiausia yra lovytė, čiužinys. Manau, kai kuriuos daiktus verta pasiskolinti“, – savo nuomonę dėsto jaunoji mamytė.
Aistė ramina būsimus tėvelius, jog neverta iš anksto rūpintis kraiteliu ir nervintis. „Nepanikuokite. Svarbiausia yra meilė vaikeliui ir dėmesys, o ne daiktai“, – šypteli dukrytę Elzę auginanti Aistė.
Moteris įsitikinusi, kad neverta didelės pinigų sumos skirti kūdikio kraiteliui. „Juk drabužėlius mažylis labai greitai išauga. Manau, reikia vos kelių komplektų. O dėl kūdikio lovelės, galima ir be jos apsieiti. Juk nemažai tėvelių naujagimius migdo savo lovose. Viskas priklauso nuo žmogaus požiūrio. Galima įtilpti į šiek tiek daugiau nei tūkstantį litų“, – patirtimi dalijasi A. Jasaitytė-Čeburiak.

Ekspertės komentaras
„Nerizikuokite vaiko sveikata“

Skaistė Ferinauskaitė,
parduotuvių tinklo „Kotryna“ ekspertė

Kūdikio kraitelio kokybė ir vertė pirmiausiai priklauso nuo tėvelių požiūrio ir apsipirkimo kultūros. Aišku, neretai tėvelių pasirinkimą lemia ne liguistas noras taupyti, o nepalankiai susiklosčiusi gyvenimo situacija, kaip antai, užklupusi ekonomikos krizė. Vis dėlto rekomenduočiau tėveliams kūdikio kraitelį rinktis labai atsakingai ir atsargiai. Reikėtų pagalvoti ne tik apie įsigyjamo daikto pigumą ar brangumą, bet ir apie kūdikio higieną, saugumą, patogumą. Pastaruoju metu vis dažniau girdime apie komisus, dėvėtų prekių parduotuvių viliojančias akcijas, bet aš siūlyčiau tėveliams išlikti budriems ir nerizikuoti mažylio sveikata.
Smagu matyti, kaip būsimi tėveliai mus aplanko su daiktų sąrašu rankose ir išsamia informacija apie būtiniausias prekes. Vis rečiau susiduriame su spontaniškais pirkėjais. Daugelyje specializuotų parduotuvių jau galima rasti parengtų kūdikio kraitelių, sudarytų remiantis tėvų patirtimi bei gydytojų rekomendacijomis.
Laiko trukmė, per kurią įsigysite visko, ko reikės mažyliui, ir suma, žinia, priklauso ir nuo šeimos statuso visuomenėje. Galima pasiūlyti kraitelį, kurio vertė būtų iki tūkstančio litų – universalų vežimėlį, lovytę, automobilio kėdutę, būtiniausios higienos priežiūros priemones ir reikalingiausius drabužėlius. Taip pat ir garsiais firminiais ženklais pažymėtą kraitelį, kurio vertę būtų galima pradėti skaičiuoti nuo keturių tūkstančių litų.

Britney Spears nepagailėjo apvalios sumelės

Užsienio garsenybės pinigų kūdikio kraiteliui negaili. Štai populiari dainininkė Britney Spears prabangų kraitelį parūpino ne tik savo vaikams, bet ir dukterėčiai. Pastarajai paskyrė 30 tūkstančių JAV dolerių (apie 75 tūkstančius litų). Už šią sumą buvo įrengtas mažylės kambarys vandenyno tema, lovelės užtiesalai ir patalynė buvo iš puikios kokybės natūralių medžiagų. Kambario viduryje pasodintas dviejų metrų dydžio žaislinis dramblys.

Halle Berry pamišusi dėl spalvų ir kokybės

Holivudo aktorė Halle Berry prieš motinystę tarsi pamišo dėl spalvų. Rinkdama kūdikiui kraitelį, ieškojo tik baltos spalvos drabužėlių. Tiesa, moteriai rūpėjo ne tik atspalvis, bet ir tai, kad daiktai būtų ypač puikios kokybės. Vien tik įrengti vaiko kambarį „Oskaro“ laureatė nepagailėjo 60 tūkstančių JAV dolerių (maždaug 150 tūkstančių litų).

Celine Dion išlaidavo per anksti

Dainininkė Celine Dion kraitelį būsimam vaikeliui įsigijo per anksti, todėl vėliau patyrė skaudžių išgyvenimų. Sužinojusi, kad laukiasi, ji ėmė sparčiai rengtis motinystei, pirkti drabužėlius, įvairius daiktus. Bet... netikėtai patyrė persileidimą. Matyti prarasto kūdikio daiktelius muzikos žvaigždei buvo be galo sunku. Laimė, neseniai paaiškėjo, kad Celine Dion ir vėl laukiasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius