-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rūta Vanagaitė pristatė knygą „Jis“: „Galvojau, kuris vyras bus pristatymo vinis. Tai – Vladas Bagdonas“

Nors ir teatrologė, viešųjų ryšių specialistė Rūta Vanagaitė (61) yra sakiusi, kad niekada savęs nematė kaip rašytojos, tačiau vieną po kitos sėkmingai „kepa“ knygas. Jos išleistų knygų sąrašą papildė jau ketvirtoji – „Jis“, kurią pirmadienio popietę autorė pristatė ir savo bičiuliams.
Rūta Vanagaitė ir Vladas Bagdonas
Rūta Vanagaitė ir Vladas Bagdonas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmadienio popietę Vilniaus „Alaus namuose“ autorė Rūta Vanagaitė pristatė dar vieną savo knygą – „Jis“. Tokia vieta pasirinkta ne be reikalo – vyriška – kokia ir pati knyga.

„Kurgi dar galima kalbėti apie vyrus, jei ne aludėje. Taip pat šiame name dirbo mano tėvas. Manau, kad jam būtų visai smagu, jei žinotų, kad jo dukra parašė knygą apie vyrus, ir pristato būtent čia“, – sakė Rūta.

Į knygos pristatymą atvyko ir buvęs Rūtos sutuoktinis, aktorius, dainininkas Vladas Bagdonas.

„Ilgai galvojau, kuris vyras turėtų būti šio pristatymo meninė vinis. Ir negalėjau sugalvoti kito vyro, tai – Vladas Bagdonas. Norėčiau pakviesti jį ant scenos, jis galėtų atlikti keletą dainų iš to periodo, kai mes buvom kartu, o gal ir iš to, kai jau nebuvome“, – juokavo autorė.

Užlipęs ant scenos V.Bagdonas juokavo: „Šiaip čia turėtų būti daugiau vyrų.“

„Man atrodo, kad Rūta Vanagaitė užsiima taikdariškumo misija: nori senolius su vaikais sutaikyti, lietuvius su žydais, vyrus su moterimis. Ką čia gali žinoti, gal aš esu šalia būsimosios Nobelio laureatės“, – aptardamas visas Rūtos knygų temas svarstė Vladas Bagdonas.​ Ir sugrojęs porą dainų išvyko, palinkėjęs Rūtai gerų skaitytojų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūtos Vanagaitės knygos pristatymo akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūtos Vanagaitės knygos pristatymo akimirka

Naujosios knygos tikslas – padėti moteriai geriau suprasti savo gyvenimo vyrus: tėvus, brolius, sūnus ir mylimuosius.

„Jeigu prieš 30 metų būčiau žinojusi, ką žinau dabar, jei prieš 20 metų būčiau kalbėjusi su savo vyrais, kaip išdrįstu kalbėti dabar, jei prieš 10 metų būčiau perskaičiusi, ką perskaičiau dabar.... Ech, būčiau buvusi laimingesnė. O svarbiausia – su manim laimingesni būtų buvę jie, maniškiai...”, – sakė knygos autorė.

„Knyga gimė per vieną vasarą mano kaime, kuriame praleidau daug laiko ir su Vladu. Prieš pradėdama rašyti knygą „Jis“, supratau, kad nors ir man 61 metai, aš nesuprantu vyrų. Kaip ir dauguma moterų maniau, kad jie paprasti, bejausmiai. Bet ėmiau skaityti, kalbėtis su vyrais, ir pasirodė visai kita tiesa.

Pradėjus rašyti knygą supratau, kad vyrai nėra primityvūs, jiems irgi nėra lengva gyventi. Mes turime juos suprasti ir mylėti. Turėdama daug patirties su jais, supratau, kad padariau klaidų, teisdama juos, galvodama, kad jie tokie patys kaip moterys“, – apie knygos rašymą pasakojo Rūta Vanagaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Rūta Vanagaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Rūta Vanagaitė

Autorė tikisi, kad kaip viena jos knygų „Ne bobų vasara“ galbūt padėjo kai kurioms moterims jaustis stipresnėms, taip ši nauja knyga, padės jaustis laimingesnėms tiek joms, tiek jų vyrams.

„Maniau, kad knyga bus trumpa, bet išsipūtė į 250 puslapių. Pūčiau ją ne viena, bendravau su vyrais, savo įžvalgas bandžiau patvirtinti arba paneigti. Pirmoji įžvalga – vyrai silpnoji lytis. Ir jie tam pritarė! Moterys turi mylėti ir užjausti, tada jie bus stiprūs.

Be to, turėjau klausimą – kodėl vyrai užmiega po sekso. Pasirodo, kad mums visiems išsiskiria hormonas, moteriai lėtai, o vyrui – greitai, todėl jiems reikia nusnūsti. Tad jei mes, moterys, žinotumėme tokius dalykus, ar nebūtų geriau? Juk leistumėm numigti“, – juokavo Rūta.

Taigi aktorė knygos nepabijojo pavadinti netgi giesme: „Taigi knyga išėjo kaip giesmė vyrams: su meile, su užuojauta, su supratimu.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Rūta Vanagaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ Rūta Vanagaitė

Pasak jos, sunkiausia buvo neįžeisti tų vyrų, apie kuriuos rašė, su kuriais kažkada leido laiką, neatskleisti per daug asmeniškų dalykų.

Visgi jos buvęs draugas iš Didžiosios Britanijos, su kuriuo autorė išsiskyrė dar šią vasarą, knyga pasipiktino.

„Mano buvęs internetinis draugas išsivertė knygą per „google translate“ ir supyko. Jis pasakė: „Tu su manim buvai tik tam, kad surinktum medžiagą“. Jis pagalvojo, kad yra išnaudojamas. Mano buvo nemalonu, kad gražūs santykiai pasibaigė nemaloniai, grasinimais“, – teigė R.Vanagaitė.

O baigdama knygos pristatymą, Rūta užsiminė ir apie naująją: „Kadangi apie senelius, vyrus ir moteris jau rašiau, tai liko anūkų tema.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius