-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Su Vytautu Šapranausku dirbęs režisierius Rimas Tuminas: „Aš savęs vis klausiu, kodėl tu, Vytautai, man nepasakei, nepaskambinai, neatvažiavai?“

Vienas geriausiai Vytautą Šapranauską teatre pažinojusių žmonių – režisierius Rimas Tuminas (61). Jie su aktoriumi akis į akį susitiko 1990-aisiais, V.Šapranauskui pradėjus dirbti Vilniaus mažajame teatre. Portalui Žmonės.lt susisiekus, su šiuo metu Maskvoje gyvenančiu ir kuriančiu režisieriumi, jis sakė, kad sužinojęs šią liūdną naujieną pajuto ir skausmą, ir piktumą.
Rimas Tuminas
Rimas Tuminas / Luko Balandžio nuotr.

„Ši žinia mane pasiekė netikėtai. Vienu metu ir skaudu, ir pikta. Norėtųsi jį pabarti. Kaip gi taip? Negerai... Ne todėl, kad nuodėmė prieš Dievą, bet dėl to, kad aš savęs vis klausiu: „Ko gi tu man nepasakei, nepaskambinai, neatvažiavai?“, – portalui Žmonės.lt kalbėjo R.Tuminas.

Nors šiuo metu režisierius vis dar Maskvoje, jis sakė savaitgalį atvyksiąs į Lietuvą, kad galėtų dalyvauti V.Šapranausko laidotuvėse.

Teatro režisierius sakė, kad apie tokį galimą Vytauto poelgį jis nė akimirką nebūtų pagalvojęs. Jie kartu svajojo dirbti ir Rusijos sostinėje.

„Ne kartą galvojome susitikti Maskvoje ir čia kartu padirbėti. Vis atidėliodavome. Tie planai vis dar yra mano mintyse. Negaliu patikėti, kad jis neprašė pagalbos, prieš įvykdydamas sau tokį nuosprendį“, – neslėpė liūdesio Rimas Tuminas.

Mano mintyse jis ir liko toks – gilus, įžvalgus, velniškos reakcijos, jautrus ir sveiko humoro jausmo žmogus. Visi jį mėgo, o jis buvo didžiausias gyvenimo improvizacijos maestro.

Režisierius sakė, kad nepaisant jo niūrios dabartinės nuotaikos, mintijant apie aktorių ir jų bendrus darbus, veidu perbėga šypsena.

„Kaip bepykčiau dabar ant jo, bet mano atmintyje iškyla daugybė scenų iš repeticijų ar spektaklių, kurios nejučia priverčia mane nusišypsoti. Taip, aš pagaunu save besišypsantį. Mano mintyse jis ir liko toks – gilus, įžvalgus, velniškos reakcijos, jautrus ir sveiko humoro jausmo žmogus. Visi jį mėgo, o jis buvo didžiausias gyvenimo improvizacijos maestro. Nepaisant to, jis buvo velniškai vienišas“, – pasakojo režisierius.

Rimas Tuminas, prisimindamas V.Šapranausko pasirodymus scenoje ir darbą su juo, neslėpė – buvo visko, tačiau ryškiausiai atmintyje įstrigo džiaugsmą ir geras emocijas teikiantis aktoriaus amplua.

„Buvo ir konfliktų, tačiau ne juos atsimenu, o tuos džiugius momentus. Juos Vytautas dovanojo tiek teatre dirbantiems, tiek jį mėgstantiems žmonėms. Tokį aš jį ir atsiminsiu“, – portalui Žmonės.lt sakė R.Tuminas.

V.Šapranauskas Vilniaus mažajame teatre su režisieriumi Rimu Tuminu pradėjo dirbti 1990 metais. „Kai prasidėjo „Vyšnių sodo“ repeticijos, aš išėjau iš Rusų dramos teatro ir perėjau į Mažąjį. Aš, beje, buvau pirmasis šio teatro darbuotojas – ar tik ne ūkio dalies vedėjas? Dar nebuvo Mažojo teatro, o mano pareigos jau buvo“, – taip pats aktorius apie šį karjeros vingį pasakojo Gražinos Baikštytės pernai pasirodžiusioje knygoje „Rimo Tumino sodas“.

Be „Vyšnių sodo“, talentu apdovanotą aktorių Vilniaus mažajame teatre žiūrovai matė spektakliuose „Čia nebus mirties“ (1990 m.), „Galilėjus“ (1992 m.), šio teatro simboliu tapusiame „Nusišypsok mums, Viešpatie“ (1994 m.), „Maskaradas“ (1997 m.), „Revizorius“ (2001 m.), „Belaukiant Godo“ (2002 m.) ir „Trys seserys“ (2005 m.).

Aktorius ir TV laidų vedėjas Vytautas Šapranauskas iš gyvenimo pasitraukė savo 55-ojo gimtadienio išvakarėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius