-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Unikalaus Leonardo da Vinci pasakų rinkinio „Sparnuotosios raidės“ nepraleido ir Atlanta su dukra Saule

Antradienio vakarą Italų kultūros institute pristatyta knyga vaikams su iliustracijomis, testuotomis neregių, – Leonardo da Vinci pasakų rinkinys „Sparnuotosios raidės“. Pristatymo nepraleido būrys garsių moterų su savo atžalomis.
Elena Puidokaitė-Atlanta
Knygos „Sparnuotosios raidės“ pristatymo akimirka / Viganto Ovadnevo nuotr.

Knygos pristatyme pasirodė Elena Puidokaitė-Atlanta su dukrele Saule, „Pix Studijos“ vadovė Eglė Žiūkaitė su dukromis, knygą įgarsinusi Vlada Musvydaitė su dukra, keramikė Nomeda Marčėnaitė ir kiti.

Šventinio renginio metu čia susirinkę vaikai, prižiūrimi tėvelių, užrištomis akimis pažino kūrinių herojus, neregys berniukas parodė, kaip skaito Brailio raštu, vaikai kūrybinėse dirbtuvės kūrė paukščius, kuriais papuošė eglutę. Kalėdinę pasaką priminė baltų balandžių pasirodymas.

Žmonės.lt kalbinta E.Puidokaitė-Atlanta pasakojo, kad knygų vaikams skaitymas jos gyvenime užima svarbią vietą. Nors jos dukrai Saulei jau aštuoneri, mama vis dar paima į rankas pasakų knygas ir noriai leidžia vakarus skaitydama vaikui.

Viganto Ovadnevo nuotr./Knygos „Sparnuotosios raidės“ pristatymo akimirka
Viganto Ovadnevo nuotr./Knygos „Sparnuotosios raidės“ pristatymo akimirka

„Dabar toks etapas, kai Saulei skaitant pasakas mano pagalbos kaip ir nebereikia, bet kaip ir kiti žmonės, mes tiesiog dieviname pasakas. Kaskart perskaitome jų vis daugiau... O šįvakar labai džiaugiamės galėdami palaikyti šį projektą. Turime unikalią galimybę stebėti, kaip vaikai su regėjimo negalia gali jaustis lygiai taip pat, kaip jos neturintys, būdami pasakų karalystėje“, – svarstė E.Puidokaitė.

Kartu su dukra E.Puidokaitė dažniausiai skaito brolių Grimmų pasakas. „Mes turbūt už tas klasikines pasakas... Jos, matyt, tikrai pačios gražiausios“, – šypsosi ji. 

Kaip dažnai kartu su drauge skaito? „Saulė neleis sumeluoti – kartu skaityti pavyksta ne kiekvieną vakarą. Tačiau viskas priklauso nuo laiko planavimo. Kai aiškiai sudėlioti prioritetai... Reikia rasti laiko artimiesiems, savo šeimos nariams, savo tėvams... Per mažai tai darome. O šis vakaras – puikus pavyzdys, kaip pabūti kartu“, – tikina. 

Viganto Ovadnevo nuotr./Knygos „Sparnuotosios raidės“ pristatymo akimirka
Viganto Ovadnevo nuotr./Knygos „Sparnuotosios raidės“ pristatymo akimirka

O ar pačiai jai pasakos – įdomu? „Anksčiau pati labai mėgdavau pasakas, o dabar į jas labiau gilinuosi dėl Saulės. Tačiau grįžti į tą svajonių, fantazijų pasaulį, kada gali kažką susapnuoti ar pats sukurti, yra nuostabus dalykas. Juk einant per gyvenimą mus tarsi aplaužo, nutolstame nuo savo fantazijų, nors, manau, veltui. Tikiu, kad fantazuoti ir būti savo gyvenime tarsi pasakoje, yra nuostabu“, – šypsosi E.Puidokaitė.

Apie knygą „Sparnuotosios raidės“

„Sparnuotosios raidės“ – tai leidinys regintiems ir neregiams vaikams, skaitomas pasitelkus regą, lytėjimą ir klausą. Iliustruotojo Vilmo Narėčionio sukurtos regimos iliustracijos specialistų perteiktos iškyliuoju būdu. 

Regintieji vaikai žaidybine forma, liesdami paveikslėlius užmerktomis akimis, lavina įvairius pojūčius, ugdo akimis neregimo pasaulio suvokimą, o regos negalią turintiems vaikams – tai galimybė skaityti tas pačias knygas kaip ir regintiesiems. Tokių knygų skaitymas leidžia regintiesiems ir neregiams vaikams pasijausti lygiaverčiais skaitytojais.

„Šios knygos unikalios iškiliosios iliustracijos buvo testuotos neregių, iš kurių jauniausiam ekspertui buvo 9 metai. Mes siekiame, jog regintieji vaikai ne tik susipažintų su Leonaro da Vinci pasakomis, bet ir skaitydami pajaustų tai, ką jaučia neregiai bei tyrinėdami iliustracijasi, liesdami Brailio raštą keistų požiūrį į žmones su negalia“, – teigia idėjos autorė bei knygos leidėja Eglė Jokužytė.

Knygą taip pat įgarsino televizijos laidų ir renginių vedėjas Andrius Rožickas, sporto laidų ir renginių vedėja Vlada Musvydaitė bei menininkai neregiai Silvija Petkevičiūtė ir Karolis Kaminskas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius