Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žymios mamos: apsinuoginimas nėštumo metu gali būti meniškas ir prasmingas

Praėjusį sekmadienį TV3 tiesioginėje laidoje „Chorų karai“ su juoda perregima suknele pasirodžiusi penktą mėnesį nėščia atlikėja Natalija Zvonkė susilaukė milžiniško visuomenės dėmesio. Drąsus moters žingsnis atsidūrė po padidinamuoju žurnalistų ir interneto komentatorių stiklu: vieni N.Zvonkę gyrė, kiti – pasmerkė už neva nederamą elgesį ir per atvirą drabužį.
Natalija Zvonkė
Natalija Zvonkė. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kodėl apnuogintas nėščios moters kūnas Lietuvoje sulaukia tiek daug diskusijų? Ar nuotraukose, televizijoje matoma apsinuoginusi besilaukianti moteris sukelia tik estetinius jausmus? Aktams pozavusios garsios moterys vienbalsiu tvirtina, kad skoningos fotosesijos metu galima padaryti ne tik menišką ir patrauklią nuotrauką, bet ir užfiksuoti svarbų gyvenimo įvykį.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Redita Dominaitytė
Redita Dominaitytė

R.Dominaitytė: „Svarbu, ką tuo norima pasakyti“

Pirmoji Lietuvoje besilaukdama kūdikio pozuoti apsinuoginusi ir viešumai parodyti nuotrauką išdrįso aktorė Redita Dominaitytė. Prieš aštuonis metus pirmagimės Upės besilaukusią moterį įamžino jos vyras, fotomenininkas Deivis Lukas.

„Mes buvome pirmieji Lietuvoje, kurie parodė tokias nuotraukas, todėl sulaukėme išskirtinio dėmesio. Žmonės dar neturėjo su kuo tokių nuotraukų palyginti, todėl reakcija buvo įvairi. Lietuviai – konservatyvi, uždara tauta, mes dar turime daug prietarų. Šios dienos kontekste į panašius dalykus reikėtų žiūrėti plačiau“, – teigė aktorė ir fotonamų „Redluk“ ir „Nudeluk“ bendrasavininkė R.Dominaitytė.

Pasak Reditos, itin svarbu, kad apnuogintas nėščios moters kūnas nuotraukoje nebūtų pateikiamas vulgariai – tai labiausiai priklauso nuo fotografijų autoriaus.

„Ne tiek svarbu, ar besilaukianti moteris yra apsinuoginusi, ar ne – svarbiausia, ar ji atrodo estetiškai. Taip pat labai svarbus kontekstas: kur viskas vyksta, su kuo, ką apsinuoginimu bandoma pasakyti“, – teigė aktorė.

Atlanta: „Malonu dalytis džiaugsmu“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Atlanta su dukra Saule
Atlanta su dukra Saule

Prieš tris metus vieno žurnalo viršeliui visiškai nuoga pozavo ir dainininkė Elena Puidokaitė-Atlanta. Nuotraukoje septintą mėnesį nėščia moteris buvo įamžinta klūpanti, su didžiuliais iš gėlių padarytais sparnais.

„Dabar aš nei tą fotosesiją kartočiau, nei man jos reikėtų – viskam yra savas laikas. Aš pati pozavau ne dėl kitų žmonių, ne kad kam nors patikčiau ar įtikčiau. Dalyvavau fotosesijoje dėl to, kad man tai atrodė gražu. Man patinka viena mintis: kai yra džiaugsmas, kai yra kuo dalintis, tai yra ir malonu tą daryti“, – teigė muzikos atlikėja.

Atlanta nesistebi žmonių reakcija, kurios sulaukė scenos kolegė N.Zvonkė, apsivilkusi perregimą suknelę.

„Graži buvo Natalijos suknelė, labai gražiai ir ji pati atrodė. Kai aš pati dalyvavau fotosesijoje, sulaukiau lygiai tokios pačios žmonių reakcijos. Tokia jau mūsų visuomenė, joje yra nusistovėjusios dogmos, kurios sunkiai pakeičiamos“, – Nataliją palaikė Atlanta.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./„Tiulio fėjų“ šeimininkė, dizainerė Viktorija Jakučinskaitė pasikvietusi būrį garsių mamų ir dukrų pristatė savo naująją kolekciją
Ingrida Martinkėnaitė su dukra Marija
I.Martinkėnaitė: „Nėštumas – tai stebuklas“

Grupės „69 danguje“ narė Ingrida Martinkėnaitė palaiko N.Zvonkę, kuri viešumoje išdrįso pasirodyti su apvalėjantį pilvuką atidengusia suknele. Pasak atlikėjos, Natalija tąkart atrodė gražiai, todėl buvo labai keista, kai internete pasipylė tiek daug neigiamų komentarų.

„Daugiau tokių pasirodymų, nuotraukų – tada visi galės stebėti nėštumą, pamatyti, koks jis būna gražus. Smagu matyti, kaip formuojasi vaikas, kaip keičiasi mama – juk tai yra stebuklas. Jei daugiau tokių mamyčių matysime viešumoje, gal visuomenė prie to pripras ir priims tai kaip gražų ir gerą reiškinį?
Man labai juokingi tokie žmonės, kurie piktinasi. Aš pati laukiausi, bet niekur nesislėpiau, nelaikiau savęs invalide ar raupsuotąja. Galbūt tuos komentarus rašo moterys, kurios būdamos nėščios buvo uždarytos savų vyrų namuose ir dėl to jų tokia pikta reakcija?“ – svarstė I.Martinkėnaitė.

Atlikėja teigia nė minutės nesigailėjusi dėl to, jog kadaise pati būdama nėščia pozavo apsinuoginusi. „Man labai smagu pamatyti save su pilvuku, kokia aš buvau graži. Tokios nuotraukos padeda prisiminti, kaip tuomet jaučiausi“, – tikino moteris.

„Scanpix“ nuotr./Vaida Grikšaitė-Česnauskienė su vyru Deividu
Vaida Grikšaitė su vyru Deividu

V.Grikšaitė: „Kodėl neapsinuoginti?“

Šiuo metu Graikijoje, Salonikuose gyvenanti „Mis Lietuva 2002“ V.Grikšaitė sekė naujienas iš Lietuvos, kuriose buvo aprašomas minėtas N.Zvonkės pasirodymas televizijoje. V.Grikšaitė teigia palaikanti N.Zvonkę ir visas nėštumu besidžiaugiančias moteris.

„Natalija yra šaunuolė. Ji – viešas žmogus, ji yra drąsi ir protinga moteris ir ji tikrai žinojo, ką daro. Jei moteris yra graži ir nėštumas yra gražus – kodėl neapsinuoginti? Juo labiau, kad ji tai pateikė subtiliai. Jei moteris jaučiasi graži, jaučiasi gerai, yra užtikrinta savimi – kodėl tuo nepasidžiaugti? Lietuviai – konservatyvi tauta, todėl apie gerus žmones ir gerus darbus neigiamų komentarų visuomet galima rasti. Bet tegu, reikia duoti tokiems kelią, jei žmonės neturi ką veikti, tegu komentuoja“, – kalbėjo V.Grikšaitė.

Kadaise besilaukdama aktui asmeniniam albumui pozavusi, o vėliau nuotrauką sutikusi paviešinti moteris teigia dėl šio veiksmo nesigailinti.

„Fotosesijoje besilaukdama dalyvavau dėl asmeninių priežasčių. Aš džiaugiausi motinyste, tai – labai gražus momentas, todėl norėjosi turėti nuotraukų atsiminimui. Aš jaučiausi puikiai, viskas pavyko natūraliai ir dėl nieko nesigailiu“, – patikino Vaida.

N.Zvonkės nėštumas bus įamžintas fotosesijoje?

Mados, reklamos ir portretinės fotografijos meistras Gediminas Žilinskas savo nuotraukose yra įamžinęs ne vieną garsią kūdikio besilaukiančią moterį. Vieną jų – „Mis Lietuva 2002“ karūnos laimėtoja Vaida Grikšaitė.

„Natalija išties drąsiai pasielgė, žinant mūsų kritišką visuomenę. Ji visai nesidrovi dėl nėštumo  pasikeitusių savo formų ir tuo pačiu lieka seksuali moteris. Man patinka“, – Natalijos įvaizdį „Chorų karuose“ pakomentavo G.Žilinskas. Menininkas užsiminė, kad yra planų įamžinti ir N.Zvonkės nėštumą – šiuo metu derinamos fotosesijos detalės.

Nejaukiai dažniausiai jaučiasi tos moterys, kurios nėštumo metu priaugo daug svorio. Yra daug moterų, kurios pačios sau nėštumo metu nepatinka, nors mūsų, vyrų akimis, jos tuo metu atrodo gražios.

„Nuogo kūno fotografavimas – labai subtilus dalykas, labai svarbu, kaip viskas yra pateikiama.
Tokios nuotraukos turėtų būti estetiškos, subtilios. Svarbiausia yra įamžinti ne formą, o simbolinį faktą – gyvybės atėjimą, naujos gyvybės atsiradimą žmogaus kūne“, – tikina G.Žilinskas.

Pasak fotomenininko, apsinuoginusių nėščiųjų fotosesijų paklausa šiuo metu išlieka stabili – dauguma moterų trokšta įamžinti šią svarbią akimirką, tačiau toli gražu ne visos besilaukiančiosios prieš fotoaparato objektyvą geba jaustis gerai.

„Nejaukiai dažniausiai jaučiasi tos moterys, kurios nėštumo metu priaugo daug svorio. Yra daug moterų, kurios pačios sau nėštumo metu nepatinka, nors mūsų, vyrų akimis, jos tuo metu atrodo gražios“, – kalbėjo G.Žilinskas.

Fotografo teigimu, aktų nuotraukoms, kuriose įamžintas kūdikio laukimas, neįmanoma nustatyti kokią nors ribą: kiek fotografijoje parodyti nuogo kūno nusprendžia pati moteris.

G.Žilinskas tvirtina matantis dvejopą nėštumo įamžinimą nuotraukose: rimtą, kuomet moteris pozuoja apsirengusi ryškiaspalviais drabužiais ir yra apsupta vaikiškų žaislų, arba menišką.

„Meninių ieškojimų gali būti aibė: galima daryti nespalvotą fotografiją, nuogą kūną ir subtilias detales, formas atskleisti šviesos pagalba, išryškinti mistišką moters laukimo savijautą“, – tvirtino G.Žilinskas.

Mada – iš užsienio žvaigždžių

Apsinuoginusios būsimosios mamytės ant Jungtinėse Amerikos Valstijose, Didžiojoje Britanijoje ar Vokietijoje platinamų žurnalų viršelių – jokia naujiena. Tokio žanro fotografijos sėkmingai savo vietą garbingiausioje leidinio vietoje talpinamos jau maždaug dvidešimt metų.

Tokių nuotraukų pioniere galima vadinti aktorę Demi Moore, kuri 1991 metais visiškai nuoga pozavo žurnalo „Vanity Fair“ viršeliui. Jos pavyzdžiu pasekė visa virtinė žvaigždžių: apsinuoginusios ir besilaukdamos kūdikio yra pozavusios dainininkės Britney Spears ir Christina Aguilera, aktorės Monica Belluci ir Tori Spelling, manekenės Miranda Kerr, Claudia Schiffer ir dar būrys kitų.

Šių metų pavasarį drąsiai fotosesijai ryžosi ir dainininkė Mariah Carey, fotografijoje nuoga įsiamžinusi kartu su savo vyru Nicku Cannonu. Atviros nuotraukos dabar puošia poros namų, esančių Los Andžele, sienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius