-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Estų teatras „NO99“ skiepija visuomenę ir priverčia dėl jų pamišti (I) (nuotraukos)

Tarptautiniame Vilniaus teatro festivalyje „Sirenos“ šiais metais viešėjo visuomenę provokuoti ir susimąstyti skatinantis estų teatras „NO99“. Nebijantis scenoje svarstyti rimtų socialinių ir politinių temų, nevengiantis eksperimentuoti su keisčiausiomis idėjomis, teatras „NO99“ pernai sudrebino Estijos visuomenę, prieš rinkimus pristatęs populistinę politinę partiją... Teatro įkūrėjas ir meno vadovas Tiit Ojasoo 15min.lt davė išskirtinį interviu.
Estų teatro „NO99“ įkūrėjas ir meno vadovas Tiit Ojasoo
Estų teatro „NO99“ įkūrėjas ir meno vadovas Tiit Ojasoo / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jūsų teatras pavadintas „NO99“ ir kiekvieną naują spektaklį jūs žymite vis mažesniu skaičiumi nuo 99... Ką tai reiškia?

Mūsų teatras dar pakankamai jaunas, jis įkurtas 2003 metais. Nusprendėme, kad kursime teatrą, kuris kiekvieną pastatymą rodys lyg paskutinį kartą. Todėl kiekvienam spektakliui ir duodame numerį nuo 99 mažėjančia seka. Mes skaičiuojame, nes istorija nėra begalinis ir nesibaigiantis dalykas. Viskas, kas turi pradžią, turi ir pabaigą. Net saulė sudegs vieną dieną...

Pirmas mūsų spektaklis buvo pavadintas NO99, Vilniuje per šių metų „Sirenas“ parodėme spektaklį, kurio numeris NO83, o šiuo metu ruošiame premjerą NO74. Taigi jau praėjo viena trečioji mūsų istorijos. (Šypsosi)

Nebijote, kad pabaiga taip arti?

Taip, pabaiga arti... Manau, prireiks kokių dešimties metų pasiekti nulį. Bet kuriuo atveju tai žinoti yra gerai, nes leidžia įvertinti kiekvieną spektaklį ar performansą.

Teatrų situacija Estijoje yra pakankamai gera – veikia daug teatrų, žmonės mielai ir gausiai juos lanko, mes galime išlaikyti valstybinę teatrų sistemą. Tačiau kita vertus, Estijoje labai patogu kurti teatrą, todėl kai kurie teatrų kūrėjai aptingsta. Todėl mes norėjome būti ne tik Estijos, bet Europos teatru.

Teatrų situacija Estijoje pakankamai gera – veikia daug teatrų, žmonės mielai juos lanko, tačiau, kita vertus, Estijoje labai patogu kurti teatrą, todėl kai kurie teatrų kūrėjai aptingsta.Kaip nusprendėme savo teatre kalbėti apie socialines ir net politines problemas?

Kai panorome kurti teatrą, turėjome pasakyti, kodėl tokio teatro apskritai reikia. Todėl pareiškėme, kad kursime socialinį, politinį teatrą. Nors iš tiesų aš net neįsivaizdavau, kaip tai turi atrodyti... (Šypsosi) Tiesa, prieš tai buvau pastatęs keletą spektaklių socialinėmis temomis.

Pirmas mūsų teatro spektaklis vadinosi „Nafta“. Jis nagrinėjo naftos trūkumo problemą ir tai darė 2005 metais, kai ši krizė dar nebuvo akivaizdi. Tuo metu mes gyvenome ekonominio pakilimo laiku, visi džiaugėsi geru gyvenimu, o mes turėjome paprastą klausimą – iš kur tie pinigai atkeliauja? Tik niekas nenorėjo apie tai kalbėti...

Kitas tokio pobūdžio spektaklis – „Kaip paaiškinti paveikslui negyvam triušiui“, kurį dabar pristatėme Lietuvos žiūrovams. Kai kovojome dėl šalies nepriklausomybės, kultūros žmonių svarba buvo labai didelė. Būtent inteligentija suvaidino labai svarų vaidmenį, atgaunant nepriklausomybę. Manau, taip buvo ir Lietuvoje.

Tačiau dabar inteligentų ir kultūros žmonių padėtis visuomenėje yra labai prasta. Visuomenė mano, kad menininkai švaisto jos pinigus ir neduoda nieko atgal. Spektaklyje mes svarstome, kodėl taip yra? Ar dėl menininkų, ar dėl visuomenės? Pastatyme aktoriai scenoje konfrontuoja su Kultūros ministre – ponia, kuri bando gerai pasirodyti, bet ji iš tiesų nieko nesupranta apie kultūrą...

Dar vienas plačiai nuskambėjęs jūsų projektas – fiktyvios Vieningos Estijos partijos įkūrimas...

Šis projektas praėjusių metų pavasarį pelnė milžinišką atgarsį Estijoje. Pusė visuomenės bijojo, kad mes iš tiesų ruošiamės sukurti naują partiją, o kita dalis – labai norėjo, kad tokią partiją sukurtume.

Viską pradėjome, sukvietę visas žiniasklaidos priemones į spaudos konferenciją prabangiame „Radisson SAS“ viešbutyje. Iš pat pradžių pasakėme, kad tai bus teatro projektas, per kurį mes vaidinsime partiją, tačiau labai greitai visi tai pamiršo ir pradėjo mus vertinti kaip tikrus politikus.

Mūsų kampanija atrodė labai brangi – mes išsinuomojome prabangų viešbutį spaudos konferencijoms, iškabinome miesto centre plakatus, sukūrėme originalius reklaminius vaizdo klipus su garsiais mūsų teatro aktoriais, ir kai kuri nors televizija kalbėdavo apie mus – visada rodydavo tas reklamas. Taip mes nemokamai gavome brangiausią reklamos laiką televizijose, kai tuo tarpu nacionalinėje televizijoje tikroms partijoms iš viso negalima reklamuotis.

Visi tiesiog pamišo dėl mūsų. Gegužės 7 dieną, kai įvyko mūsų partijos konvencijos pasirašymas, didžiausiame Estijos interneto naujienų portale Postimees.ee visos naujienos buvo tik apie mus. (Juokiasi) Mes sustojome paskutiniu momentu būtent per partijos konvencijos pasirašymą, į kurį susirinko 7 tūkst. palaikančių žmonių.

Iš pat pradžių pasakėme, kad tai bus teatro projektas, per kurį mes vaidinsime partiją, tačiau labai greitai visi tai pamiršo ir pradėjo mus vertinti kaip tikrus politikus.Iš vienos pusės – mes tuo labai džiaugėmės, tačiau iš kitos pusės mūsų projektas parodė, kaip lengva manipuliuoti žiniasklaida ir rinkėjais. Ir tai buvo vienas mūsų tikslų: „Ei, žmonės! Nenormalu, kad keli aktoriai gali padaryti tokią kampaniją ir sukelti tokią visuomenės reakciją!“

Žinoma, laikas buvo labai palankus prieš rinkimus. Žmonės visada yra nusivylę dabartine valdžia ir tikisi, kad kokie nors nauji žmonės atėję viską pakeis ir sukurs laimingą gyvenimą. Tačiau pokyčiai nesukuriami per naktį – tam reikia laiko.

Jūs iš tiesų galėjote patekti į valdžią. Nesusigundėte?

Taip, iš tiesų galėjome. Bet... man labai patinka kurti teatrą, statyti spektaklius, todėl mes sustojome. Dabar mes planuojame sukurti dokumentinį filmą apie visą šį projektą, kurį planuojame pristatyti kitų metų vasarį.

Kaip žinote, lietuviai jus labai gerai supranta šiuo klausimu...

Taip, tai yra būdas, kaip menininkas gali paskiepyti visuomenę, parodydamas, kad bet koks žmogus gali padaryti taip pat – todėl nebalsuokite už juos! (Juokiasi)

(Antradienį skaitykite antrąją interviu dalį)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius