Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Holivudo legendai Kirkui Douglasui – 100 metų: laimės kūdikis, išgyvenęs sraigtasparnio katastrofą

Kirkas Douglasas, per savo karjerą sukūręs ne vieną įspūdingą vaidmenį kine, penktadienį švenčia savo 100-ąjį gimtadienį ir už savo ilgus gyvenimo metus yra dėkingas daugiau nei šešis dešimtmečius trunkančiai nuostabiai santuokai.
Kirkas Douglasas 1971-ųjų filme filme „A Gunfight“ ir su sūnumi Michaelu 2012 metais „Oskarų“ vakarėlyje
Kirkas Douglasas 1971-ųjų filme filme „A Gunfight“ ir su sūnumi Michaelu 2012 metais „Oskarų“ vakarėlyje / „Scanpix“ nuotr.

Legendinis aktorius specialiai jubiliejaus proga žurnale „Closer Weekly“ pasirodžiusiame rašinyje prisipažino, kad jo antroji žmona 97 metų Anne suteikė jam jėgų nepasiduoti nemalonumams, su kuriais teko susidurti per daugelį gyvenimo metų.

„Man labai pasisekė, kad prieš 63 metus radau savo sielos draugę. Manau, kad mūsų nuostabi santuoka ir mūsų naktiniai „auksinės valandos“ pokalbiai padėjo man išgyventi visa tai“, – rašo aktorius.

Tris kartus „Oskarui“ nominuotas aktorius savo jubiliejų švęs 200 draugų ir šeimos narių apsuptyje Kalifornijoje. Renginio vedėjais bus jo sūnus, taip pat Holivudo aktorius Michaelas Douglasas ir marti Catherine Zeta-Jones.

Kirkas Douglasas, kuris po insulto dėl kalbos sutrikimų buvo priverstas atsisakyti aktorystės, dirba su logopedu, iš naujo mokydamasis tarti žodžius.

„Manęs nuolat prašo patarimo kaip gyventi ilgai ir sveikai. Neturiu jokio patyrimo. Tiesiog tikiu, kad turime tikslą, dėl kurio esame čia“, – sakė jis.

„Scanpix“/AP nuotr./Kirkas Douglasas su žmona Anne, sūnumi Michaelu Douglasu bei marčia Catherine Zeta-Jones
„Scanpix“/AP nuotr./Kirkas Douglasas su žmona Anne, sūnumi Michaelu Douglasu bei marčia Catherine Zeta-Jones

„Aš išgyvenau sraigtasparnio katastrofą ir insultą, kad padaryčiau daugiau gera pasauliui prieš išeidamas“, – tikino aktorius.

Veržlusis Kirkas Douglasas, kuriam tėvai davė Issuro Danielovitchiaus vardą, gimė Niujorke, neturtingoje žydo ir protestantės šeimoje. Jis lankė šio miesto Dramos meno akademiją.

Kirkas Douglasas, kuris yra neraštingų imigrantų iš Rusijos sūnus, yra sukūręs ne vieną legendinį vaidmenį kine. Jis yra įkūnijęs vergą Spartaką, dailininką Vincentą van Goghą ir net Laukinių Vakarų legendą Docą Holliday.

„Scanpix“/AP nuotr./Kirkas Douglasas su žmona Anne (2014 m.)
„Scanpix“/AP nuotr./Kirkas Douglasas su žmona Anne (2014 m.)

Jis nusifilmavo daugiau nei 80 filmų, bet, kitaip nei jaunesniosios kartos žvaigždės, niekada nevaidino jokiame seriale.

Už vaidmenį 1949 metų filme „Čempionas“ jam buvo paskirta pirmoji iš trijų „Oskaro“ nominacijų geriausio aktoriaus kategorijoje. Nors apdovanojimo jis taip ir negavo, bet jį vėliau atsiėmė jo sūnus Michaelas, apdovanotas už vaidmenį 1987 metų juostoje „Volstrytas“.

Tarp garsiausių Kirko Douglaso filmų yra 1956 metų biografinė juosta apie Van Goghą „Lust for life“, „Gunfight at the OK Corral“ (1957), „Spartacus“ (1960) ir „Seven Days in May“ (1964).

Iš pirmos savo santuokos su amerikiečių aktore Diana Webster jubiliatas susilaukė dviejų sūnų – minėto Michaelo ir Joelo. Ši santuoka iširo 1951 metais.

„Scanpix“/AP nuotr./Kirkas Douglasas, Diana Douglas, Michaelas Douglas, Cameronas Douglas
„Scanpix“/AP nuotr./Kirkas Douglasas su pirmąja žmona Diana, sūnumi Michaelu ir anūku Cameronu

Praėjus dar trejiems metams jis susituokė su belgų kilmės amerikiečių aktore Anne Buydens, kuri kažkada yra parašiusi: „gyventi su mano vyru yra lyg sėdėti gražiame sode prie ugnikalnio, kuris bet kurią akimirką gali išsiveržti“.

Anne ir Kirko šeimoje gimė dar du sūnūs: Ericas ir Peteris.

„Šimtas metų, žinoma, yra didelis laiko tarpas, bet svarbu tai, ką jis pasiekė per tuos 100 metų“, – rašė Michaelas Douglasas žurnalo „Closer Weekly“ straipsnyje.

„Scanpix“/AP nuotr./Kirkas Douglasas švenčia 100 metų jubiliejų
„Scanpix“/AP nuotr./Kirkas Douglasas švenčia 100 metų jubiliejų

„Manau, kad jo ištvermingumas ir atkaklumas yra jo išskirtiniausios savybes, – tęsė jis. – Jis visada mus mokė geriausiai padaryti tai, ko imamės. Jis visada palaikė“.

Po sraigtasparnio katastrofos iš naujo atrastas tikėjimas

Douglasų šeimą per daugelį metų sukrėtė ne viena tragedija.

Ericas, kuris taip pat buvo aktorius, mirė 2004 metais nuo mirtino alkoholio ir receptinių vaistų mišinio, po ilgų metų kovos su priklausomybėmis. Jam buvo 46 metai.

Kirkas jau buvo smarkiai sukrėstas 1991 metų nelaimės, kai Kalifornijoje jo sraigtasparniui ore susidūrus su lėktuvu, žuvo du žmonės. Po šios nelaimės aktorius iš naujo atrado žydų tikėjimą.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Kirkas Douglasas švenčia 100 metų jubiliejų
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Kirkas Douglasas švenčia 100 metų jubiliejų

Po 1996 metų insulto aktorius visiškai prarado kalbos dovaną, nors daugybė terapijos mėnesių padėtį truputį pataisė.

Pasitraukęs iš kino Kirkas Douglas ir jo žmona paniro į filantropinę veiklą ir išreiškė norą po mirties didžiąją dalį savo turtų skirti labdarai.

Los Andžele pora atstatė 400 mokyklinių žaidimo aikštelių ir prisidėjo prie Alzheimerio centro „Harry's Haven“, kuriam buvo suteiktas Kirko tėvo vardas Vudland Hilse, Kalifornijoje.

Dviem „Auksiniais gaubliais“ apdovanotas aktorius ir senas Angie Dickinson draugas, su šia legenda nusifilmavo filmo „Cast a Giant Shadow“ (1966) miegamojo scenoje, kuriai pora turėjo visiškai nusirengti.

„Negali iš gyvenimo tikėtis daugiau, nei gauni, kai būni su Kirku“, – sakė 85 metų aktorė, buvusi legendinio kompozitoriaus Burto Bacharacho žmona, naujienų agentūrai AFP.

„Turiu pasakyti, kad jis tiesiog nuostabus žmogus. Viskas, ką jis daro, yra tobula“, – kalbėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius