Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano persekiojamas rašytojas Rushdie planuoja parašyti knygą apie slapstymosi dešimtmetį

Indų kilmės rašytojas Salmanas Rushdie pareiškė planuojantis parašyti memuarus apie dešimtmetį trukusį slapstymąsi dėl mirties nuosprendžio, kurį jam paskelbė šiitiško Irano vyriausybė.
S.Rushdie
S.Rushdie / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Iranas

S.Rushdie apie savo kūrybos planus antradienį kalbėjo Emory universitete, įsikūrusiame Džordžijos valstijos sostinėje Atlantoje. Penktadienį tame universitete bus atidaryta šio rašytojo asmeninių dokumentų paroda.

S.Rushdie universitetui padovanojo savo rankraščių, laiškų ir nuotraukų. Planuojama sudaryti šios kolekcijos katalogą ir ją įskaitmeninti.  „Tai mano istorija, o kažkada ją reikės papasakoti, – rašytojas sakė per spaudos konferenciją, prieš aprodydamas parodą žurnalistams. – Manau, tas momentas artėja. Kai (ši medžiaga) buvo saugoma kartoninėse dėžėse ir sugedusiuose kompiuteriuose, tai padaryti būtų buvę labai, labai sunku, tačiau dabar viskas sutvarkyta“.

62 metų S.Rushdie buvo priverstas Didžiojoje Britanijoje imtis slapstytis, kai Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ruhollah Khomeini 1989 metais paskelbė fatvą, kurioje paragino musulmonus nužudyti šį rašytoją, teigdamas, kad jo romanas „Šėtoniškos eilės“ įžeidžia islamą. 1998 metais Irano vyriausybė paskelbė nesieksianti įvykdyti šio nuosprendžio, tačiau nurodė negalinti jo atšaukti.

Tačiau per kelerius pastaruosius metus kai kurios griežtosios linijos musulmonų grupuotės buvo surengusios protestus prieš S.Rushdie ir grasino boikotuoti su šiuo rašytoju bendradarbiaujančias organizacijas.

S.Rushdie sakė, jog šiuo metu jam paskelbta fatva yra labiau „retorikos objektas, o ne rimta grėsmė“. Rašytojas 2006 metais perdavė Emory universitetui daugelio savo romanų ir dar neišleistų kūrinių rankraščių, vaikystės nuotraukų bei laiškų, kuriuose iškilūs visuomenės veikėjai jam reiškė palaikymą po fatvos paskelbimo, kolekciją. Šis archyvas bus prieinamas visuomenei.

Kai kurie tos kolekcijos daiktai bus eksponuojami parodoje, kuri vyks iki rugsėjo. Toje ekspozicijoje ant vienos sienos suklijuoti lipnieji užrašų lapeliai, kuriuose S.Rushdie užsirašydavo pastabas, kurdamas savo romanus.

„Niekada nebūčiau pagalvojęs, kad mano žinučių krūva išaugo iki 90 centimetrų aukščio, – sakė jis. – Nuo tos akimirkos, kai sutikau (leisti jas eksponuoti), žinojau, jog pasijusiu nepatogiai“.

2006 metais Emorio universitetas šiam Indijoje gimusiam rašytojui penkeriems metams suteikė garbės lektoriaus postą.

„Tenka sėdėti kambaryje su inteligentiškais jaunuoliais ir kalbėtis apie patinkamas knygas. Negi tai blogai?“ – jis pasakojo apie savo darbo įspūdžius.

S.Rushdie už romaną „Vidurnakčio vaikai“  pelnė prestižinį britų literatūros apdovanojimą – Bookerio premiją. 1993 metais šis romanas buvo įvertintas kaip geriausias per pastaruosius 25 metus Bookerio premiją pelnęs kūrinys.

2007 metais Britanijos karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) šiam rašytojui suteikė riterio titulą. Tais pačiais metais S.Rushdie išsiskyrė su manekene ir televizijos šou „Geriausias virėjas“ vedėja Padma Lakshmi. Jų santuoka truko trejus metus.  S.Rushdie daugiausiai gyvena Britanijoje ir turi šios šalies pilietybę. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius