Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV bardo Bobo Dylano gitara parduota aukcione už rekordinę sumą

Elektrinė gitara, kuria JAV bardas Bobas Dylanas grojo per savo įsimintiną pasirodymą 1965 metų Niuporto folkmuzikos festivalyje, penktadienį buvo parduota už rekordinę sumą – 965 tūkst. dolerių (2,44 mln. litų) viename Niujorko aukcione, paskelbė aukcionų namai „Christie's“.
Bobas Dylanas
Bobas Dylanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Už 1964 metais pagamintą gitarą „Fender Stratocaster“ sumokėta suma toli pranoko išankstines prognozes, kad ji bus parduota už 300–500 tūkst. dolerių (0,76–1,26 mln. litų). Ji taip pat tapo brangiausia kada nors aukcione parduota gitara, pažymėjo „Christie's“.

Gitarą įsigijo privatus pirkėjas, kurio tapatybė nebuvo atskleista.

Aukcionų namai taip pat pardavė penkių B.Dylano dainų tekstų rankraščius, sukurtus 1965–1966 metais, tačiau buvo parduotas tik vienas iš jų: ankstyvoji dainos „I Wanna Be Your Lover“ versija, pavadinta „Midnight Suit“. Už ją buvo sumokėta 20 tūkst. dolerių (50,6 tūkst. litų).

Bobo Dylano gitara parduota aukcione už rekordinę sumą
Bobo Dylano gitara parduota aukcione už rekordinę sumą

Aukcionas įvyko tą pačią dieną, kai buvo atskleista, jog legendinis amerikietis dainininkas Prancūzijoje buvo apkaltintas neapykantos kurstymu, kai duodamas interviu žurnalui „Rolling Stone“ prilygino kroatus naciams.

72 metų B.Dylanui kaltinimai dėl šio nusižengimo buvo iškelti per jo viešnagę Paryžiuje praeitą mėnesį, kai dėl minėtų jo pasisakymų praeitais metais skundą pateikė Kroatų taryba Prancūzijoje (CRICCF).

„Jeigu tavo kraujyje yra vergvaldys arba Ku Kluks Klanas, juodaodžiai tai jaučia. Tie dalykai išlieka iki mūsų dienų. Kaip ir žydai gali pajusti nacio kraują arba serbai gali pajusti kroato kraują“, – B.Dylanas aiškino, atsakydamas į klausimą apie rasinius santykius Jungtinėse Valstijose.

Bobo Dylano rankraštis
Bobo Dylano rankraštis

B.Dylanas buvo informuotas apie jam iškeltus kaltinimus, kai jis atvyko į Paryžių surengti trijų koncertų. Per tą patį vizitą Prancūzijos vyriausybė jam taip pat įteikė prestižinį Garbės legiono ordiną.

Pagal iškeltus kaltinimus dainininkui gresia iki vienerių metų laisvės atėmimo ir iki 45 tūkst. tūkst. eurų (155,3 tūkst. litų) bauda, nors paprastai tokiose bylose skiriamos gerokai švelnesnės, kai kada vien simbolinės bausmės. B.Dylanas tų kaltinimų nekomentavo.

Koncertas Niuporto folkmuzikos festivalyje Rod Ailende, per kurį tuometis 24 metų B.Dylanas atliko tris dainas, brązgindamas elektrinę gitarą, tapo momentu, kai folkmuzikos stiliaus protesto dainų atlikėjas persikūnijo į paslaptingą roko žvaigždę.

„Rolling Stone“ tą koncertą yra pavadinęs vienu iš labiausiai įsimintinų įvykių muzikos istorijoje, tačiau ankstesnio B.Dylano stiliaus gerbėjai buvo įtūžę.

Aukcione parduota gitara ir dainų tekstai priklausė piloto, kuris skraidindavo B.Dylaną ir jo grupę privačiu reaktyviniu lėktuvu kelis mėnesius po to koncerto, dukrai.

1941 metais gimęs muzikantas, kurio tikrasis vardas – Robertas Allenas Zimmermanas , buvo savo kartos balsas ir tapo viena iš ryškiausių žvaigždžių Amerikos muzikos istorijoje.

Bobas Dylanas
Bobas Dylanas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius