-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karališkųjų vestuvių nuotaika – tik centrinėse Londono gatvėse

Pasaulio žiniasklaida netveria nerimu – jau šį penktadienį, balandžio 29-ąją amžinos meilės priesaikomis Londono Vestminsterio abatijoje apsikeis Didžiosios Britanijos princas Williamas ir jo išrinktoji Kate Middleton, būsimoji princesė Catherine.
Tokiomis dekoracijomis namus puošti ryžosi retas londonietis.
Tokiomis dekoracijomis namus puošti ryžosi retas londonietis. / K.Ziminaitės nuotr.

Šiomis dienomis 28-erių princas ir 29-erių mylimoji ypač persekiojami paparacų, o peržvelgus užsienio portalus, atrodytų, kad tai – bene svarbiausia pasaulio naujiena. Tiesa, patys londoniečiai karališkąsias vestuves vertina gana ramiai.

Kaip 15min.lt sakė miesto centre sutikta finansininkė Meridith, ji kaip ir dauguma bičiulių džiaugiasi, kad turės papildomą laisvą dieną, bet moteris paminėjo ir blogąją vestuvių pusę, dėl kurios pasipiktinę daugybė britų.

„Nuoširdžiai sakau, ne visi supranta, kodėl reikia iš vestuvių ceremonijos pūsti didžiulį burbulą. Žinoma, monarchija nori užtvirtinti savo pozicijas, jie tikisi, kad ši jauna pora įpūs karaliavimui jaunatviškumo. Pastaruoju metu ne sykį buvo kilę diskusijų, ar verta išlaikyti brangiai kainuojančią karališkąją šeimą, kuri atlieka tik reprezentacinę funkciją. Aišku, turizmui jie pasitarnauja“, – skubėdama į parduotuvę atsisveikino pašnekovė.

Tiesa, nors žiniasklaidoje skelbiama, kad teisėsaugos pareigūnai šukuoja kiekvieną princo Williamo ir K.Middleton vestuvių maršruto centimetrą, mieste trečiadienį dar nesijautė ypač didelio policininkų antplūdžio. Rajonuose buvo matyti įprasti patruliai, o gausesnės pajėgos sutelktos tik pačiame miesto centre. 15min.lt pasiteiravo dviejų policijos pareigūnų, ar jie laukia karališkųjų vestuvių, tačiau vyrai nedaugžodžiavo. „Tai – darbas. Jaučiame didžiulį stresą, greičiau jau jos baigtųsi“, – nerimo neslėpė jie.

Jaučiame didžiulį stresą, greičiau jau tos vestuvės baigtųsi.Planuojama, kad karališkųjų vestuvių dieną jų budės apie 5 tūkst., o bet kokiai neplanuotai situacijai suvaldyti bus pasitelkta kariuomenė. Valdžios atstovai vietos žurnalistams nenoriai pasakojo apie budinčius snaiperius, kurių, tikėtina, bus, bei specialiąsias pajėgas, persirengusias civilių drabužiais ir įsimaišiusias minioje.

Pastaruoju metu per įvairias demonstracijas Londone buvo sulaikyta 60 žmonių, visiems jiems uždrausta penktadienį būti Didžiosios Britanijos sostinėje. Nors musulmonų grupuotė „Musulmonai prieš kryžiaus žygius“ atšaukė savo mitingą, vis dar baiminamasi ultranacionalistų, pasivadinusių „Anglijos saugumo lyga“, protesto. Britų spaudos žiniomis, ši lyga turi ryšių su Vidurio Rytais.

Minia – policijos ausys ir akys

Skotland Jardo pareigūnai iš anksto įspėjo, kad su padidintu jautrumu reaguos į bet kokius sąmyšius minioje. Kaip laikraščiui „Metro“ sakė teisėsaugos atstovė Lynne Owens, dėmesys bus kreipiamas net į tokius dalykus, kurie įprastą dieną leistini. „Visi jūs mums reikalingi, kad būtumėte mūsų akys ir mūsų ausys. Jei pamatysite asmenį, besielgiantį keistai, įspėkite pareigūnus“, – ragino ji.

Į tokius pasisakymus kaip mat reagavo prieš monarchiją pasisakantis susivienijimas „Respublika“. Jo atstovų teigimu, tokios priemonės – „žodžio laisvės pažeidimas“. „Ši šalis nepriklauso monarchams ir žmonės turi teisę prieš juos protestuoti. Mums atrodo nepriimtina, kad policija vaikys ir tildys ramius protestuotojus“, – sakė jie.

Pagrindines gatves šluos iki blizgesio

Beje, tenka pripažinti, kad karališkųjų vestuvių nuotaika ir dekoracijos žiniasklaidoje matyti kur kas geriau nei pačiame Londone. Centrinės gatvės išpuoštos Didžiosios Britanijos vėliavomis, tačiau pavažiavus vos kiek toliau jų nebematyti. Daugumoje suvenyrų krautuvių skirta pagarbi vieta karališkosios poros atributikai, tačiau būtų sunku pasakyti, kad turistai šias prekes gausiai perka.

Pavažiavus toliau nuo centro, į antrąją metro zoną, vestuvių nuotaika apskritai išnyksta. Langus princo Williamo ir K.Middleton atvaizdais ar vėliavėlėmis pasipuošę vienetai, o gatvėse netrūksta šiukšlių. Kaip ir bet kurią kitą savaitę.

Kitokia tvarka prie Bakingamo rūmų, Vestminsterio abatijos ir kitų vestuvinių „taškų“. Čia darbuojasi tvarkdarių armija, kuriai paliepta iki blizgesio valyti grindinius. Ketvirtadienio naktį 2,4 km vestuvių maršrutas bus uždarytas, tuomet planuojama, kad gatves švarins net 15 valymo mašinų. Penktadienį dar 40 tokių mašinų budės jaunavedžių kelionės maršruto prieigose. Specialiai tądien vyksiančiam žirgų paradui ant gatvių bus išpilta 4 tonos smėlio, kad keturkojai jaustųsi patogiai. Miesto savivaldybės atstovų skaičiavimais, smalsuolių minios penktadienį paliks apie 140 tonų šiukšlių.

Į karališkąsias vestuves turėtų atvykti bene pusšimtis valstybių vadovų, užsienio šalių diplomatiniai atstovai, tarp jų ir Lietuvos ambasadorius Oskaras Jusys, pasaulio garsenybės Eltonas Johnas, Davidas ir Victoria Beckhamai, komikas Rowanas Atkinsonas, režisierius Guy Ritchie ir kiti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius