-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Mash-up“ pionieriai: velniop meną, pašokime!

Šį penktadienį, spalio 29-ąją, Vilniaus menų fabrikas „Loftas“ vėl pavirs „Bootie Baltics“ vakarėlių serijos rezidencija su ryškiu makiažu, margais drabužiais ir pašėlusia nuotaika. Šįsyk heloviniškas linksmybes užkurs itin laukti svečiai, tikri „mash-up“ kultūros žinovai ir skleidėjai, britai – „Go Home Productions“ ir „Addictive TV“.
„Addictive TV“ prodiuseris ir vaizdo didžėjus Grahamas Danielsas (dešinėje) ir „Go Home Productions“ pasivadinęs Markas Vidleris (kairėje)
„Addictive TV“ prodiuseris ir vaizdo didžėjus Grahamas Danielsas (dešinėje) ir „Go Home Productions“ pasivadinęs Markas Vidleris (kairėje) / M.Cheethamo nuotr.
Temos: 2 Pionieriai TV

„Mash-up“ – tai sparčiai populiarėjantis muzikos stilius. Jam priskiriami kūriniai, gaunami elektroniniu būdu arba gyvai sujungiant dvi ir daugiau skirtingų dainų. Vienu metu visą laiką skamba ne mažiau kaip dvi dainos.

Vilniuje jau netrukus pasirodysiantis  gyvus vaizdus maišantis „Addictive TV“ prodiuseris ir vaizdo didžėjus Grahamas Danielsas bei „Go Home Productions“ pasivadinęs Markas Vidleris iš Didžiosios Britanijos 15min.lt papasakojo apie savo pomėgius, viešnagės Lietuvoje lūkesčius ir ketinimą suplakti kuo geriausią pramoginį kokteilį jų „Bootie Halloween“ šventės svečiams.

– Esate rengę šou visame pasaulyje. Ko tikitės iš  pasirodymo Vilniuje?

Grahamas: Taip, mums pasisekė, kad galėjome apsilankyti ir pasirodyti daugybėje vietų. Vilnius, atrodo, yra vienas tų paslėptų brangakmenių – miestų, su turtinga istorija. Esu skaitęs, kad kadaise Vilnius grožiu rungėsi su Italijos Venecija. Išties nekantrauju pamatyti Senamiestį, nuotraukose jis atrodo fantastiškai.

– Kuris nors iš jūsų yra buvęs Lietuvoje? Ką žinote apie mūsų šalį?

Grahamas: Ne, nė vienas čia nebuvome – arčiausiai grojome Latvijoje, Rygoje, ir Lenkijoje, Gdynėje. Šie miestai ne taip jau toli.

Markas: Šiaip jau aš žinau, kad Monicos Lewinsky, pagarsėjusios romanu su JAV prezidentu Billu Clintonu, senelis buvo lietuvis!

– Kaip manote, ar „mash-upų“ kultūra pasaulyje plinta?

Markas:  Atrodo, kad Europa ir Pietų Amerika vis geriau ją priima ir net yra susidomėjusi. Šio stiliaus kūrėjai Didžiojoje Britanijoje pasitraukė į pogrindį... galbūt žmonėms tai neberūpi. „Mash-upai“ neabejotinai plinta Jungtinėse Amerikos Valstijose. San Franciskas ir Los Andželas dėl jų pamišę, ir visada buvo! „Mash-upų“ kultūra 2010-aisiais turėtų labai padėkoti „Bootie“ vakarėliams ir „Bootie“ įkūrėjams A+D, kurie geriau žinomi kaip DJ Adrian ir Mysteriuos D (jie Lietuvoje lankėsi per pirmąjį „Bootie“ serijos vakarėlį, – aut. past.). Šie žmonės pavertė „mash-upus“ globaliu dalyku.

– Lietuviai mažai ką žino apie „mash-up“ muziką, dauguma apskritai yra konservatyvūs. Paaiškinkite, kaip galima menu laikyti dviejų ar daugiau kūrinių sujungimą į vieną?

Markas: Ar tai menas? Galbūt... Bet velniop meną, pašokime! Štai kokia tai muzika. „Mash-upinti“ yra smagu – surasti du skirtingus muzikos stilius ir su triuškinančia jėga sujungti į kažką NAUJO! Jei klausytojo veidą papuošė plati šypsena, tau kaip kūrėjui pasisekė.

– Ant scenos jūs ramios žvaigždės ar pašėlę vakarėlių liūtai?

Grahamas: Šimtu procentu pašėlę!..

– Kokių įspūdingų vaizdų, kostiumų galite pažadėti savo pasirodymo svečiams?

Markas: Mmmm, kalbant apie kostiumus…  Aš esu milžiniškas futbolo klubo „Arsenal“ gerbėjas, tad gali būti kad užsivilksiu savo naujuosius „naminius „Arsenal“ rūbus“ per savo „Go Home Productions“ pasirodymą ir mano mėgstamą „išėjusio „Arsenal“ rinkinį“, kai pasirodysiu drauge su „Addictive TV“. Nedvejokite, neprilygstamų vaizdų išties bus! Palaukite, kol pamatysite, ką mes padarėme su „Star Treku“! 

Grahamas: Kostiumai? Ką gi, galėčiau užsidėti peruką, kad paslėpčiau savo plikę! O jei rimtai, visa mūsų, „Addictive TV“, pasirodymo esmė – ekrane. Aš ir Markas darome muziką iš garsų, kuriuos galite pamatyti. Jei rodomos automobilių gaudynės, mes jums patieksime spiegiančių padangų ir variklių riaumojimo garsų ir apvilksime juos į melodiją.

Markas: Arba mes atrinksime daugybę gitaristų – herojų nuo Jimi Hendrixo iki Prince‘o, sukarpysime jų muzika, sudėliosime atgal kaip mozaiką, sukurdami naują, bendrą jų visų gitaros melodiją. O kartu su garsu rodomas vaizdas – keičiantis muzikai, ekrane keičiasi ją atliekanti legenda. Ką matai, tą ir girdi.

– Už ką labiausiai mylite savo publiką?

Markas: Už tai, jog visame pasaulyje ji pasiryžusi linksmintis ir noriai kartu su mumis leidžiasi į beprotišką audiovizualinę kelionę šiais tamsiais ir niūriais laikais!

– Ką jūsų gerbėjai Vilniuje turėtų padaryti tam, kad sykį pasirodę ir vėl sugrįžtumėte?

Grahamas: Šokti, šokinėti, švilpti, klykti, rėkti ir praleisti geriausią naktį per ilgą laiką! Kai siaučia tokia minia, mes su malonumu grįžtame pasirodyti vėl!

– Gal kurią dieną sukursite „mash-upą“, į kurį įplaksite ir lietuvišką dainą?

Markas: Taip, net neabejoju.

Grahamas:  Būtų gerai „pamiksuoti“ ir kokią televizijos laidą ar lietuvišką filmą.

– Kokios muzikos klausotės patys ir kokią renkatės „mash-upinimui“?

Markas:  Man patinka įvairiausių žanrų muzika. Šiuo metu klausausi nemažai devintojo dešimtmečio punk ir post-punk stiliaus kūrinių, pavyzdžiui, „Siouxsie & The Banshees“. Galiu savo „mash-upuose“ maišyti viską, tačiau dažniausiai renkuosi populiarius kūrinius, kuriuos visi žino.

Grahamas: Mano atsakymas panašus – klausausi įvairios muzikos. Pastaruoju metu ypač „užkabino“ belgų grupė „Goose“, taip pat dėmesio vertas naujas grupės „The Orb“ ir „Pink Floyd“ lyderio Davido Gilmouro drauge sukurtas albumas.

– „Mash-upams“ naudojate daugybės atlikėjų muziką. Ar tenka su jais bendradarbiauti gyvai?

Markas: Dauguma mano oficialių perkūrinių nereikalauja bendradarbiavimo – atlikėjai ir jų kompanijos tiesiog pateikia medžiagą ir duoda leidimą. Kalbamės telefonu ar elektroniniu paštu. Žmonės tikrai labai laimingi, kad galima apsiriboti vien tuo.

– Jūsų mėgstamiausias „mash-upas“?

Markas:  „Ray of Gob“, kuriame suplakta Madonna ir „Sex Pistols“.  Jis pakeitė mano profesinę veiklą!

Grahamas:  „Rapture Riders“, sumaišytas iš „Blondie“ ir „The Doors“ kūrinių, tada sutikau Marką, taigi jis pakeitė mano karjerą. Šį kūrinį Markas sukūrė kaip „Go Home Productions“ „mash-upą“. Jį patvirtino ir išleido garsi įrašų kompanija EMI. Manęs paprašė sukurti vaizdo klipą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius