Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Merūnas Vitulskis grįžo iš Mozambiko: „Ten vaikas miršta, kaip koks gyvūnas, net negalintis pravirkti“

Dainininkas Merūnas Vitulskis ir UNICEF Geros valios ambasadorė, aktorė Virginija Kochanskytė sugrįžo iš Mozambiko, kur dalyvavo penktojoje, jubiliejinėje UNICEF misijoje „Už kiekvieną vaiką“. Misijos dalyviai lankė nepritekliuje gyvenančius našlaičius ir šeimas ir sugrįžę po 30 valandų alinančios kelionės pasidalijo karštais įspūdžiais ir labiausiai į atmintį įsirėžusiais prisiminimais.
Merūnas Vitulskis
Merūnas Vitulskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Merūnas Vitulskis ir Virginija Kochanskytė
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Merūnas Vitulskis ir Virginija Kochanskytė

M.Vitulskis prisiminė aštuonmetį, prieš kurį pasijuto tarsi paauglys. „Berniuko tėvams mirus, jis tapo tėvu savo sesutėms. Jis – tikra šeimos galva, rimtas, santūrus. Ir rūpesčiai jo visai nevaikiški – kaip išmaitinti seses, kaip išleisti jas į mokyklą.  Drąsiai galima jį vadinti pačiu stipriausiu žemėje vaiku“, – susijaudinęs sakė dainininkas.

Dar viena Merūną sukrėtusi istorija tapo nesuvokiamu pavyzdžiu, kaip gali prisitaikyti organizmas šoko būsenoje – močiutė augina 5 našlaičius, kuriuos išmaitino savo krūtimi.

„Vaikai čia labai savarankiški, turi begalinį norą mokytis. Stengiasi iš paskutiniųjų išgyventi, nepasiduoda, dirba, prekiauja, remontuoja, konstruoja – tai tikrai nustebino“, – toliau įspūdžiais dalijosi Merūnas. „Nors čia žmonės nieko neturi, nei socialinių garantijų, sveikatos apsaugos sistemos, pensijų nei maisto – čia visi labai vaišingi. Ir dar jie sako persivalgę nuo 10 žemės riešutų – mums tai nesuvokiama.“

UNICEF nuotr./Merūnas Vitulskis Mozambike
UNICEF nuotr./Merūnas Vitulskis Mozambike

Merūnas sakė, jog protu sunku paaiškinti, kaip gyvena vietiniai žmonės. Mozambikiečius supanti aplinka toli gražu neprimena žalio ir gyvybe alsuojančio Lietuvos kraštovaizdžio. Ten viskas paskendę molyje ir dulkėse. Be to, Mozambiko gyventojams tenka susidurti su tokiais pavojais kaip pagrobimai bei laukinių gyvūnų atakos. Sukrečia tai, kad ten per savaitę dingsta 2-3 žmonės.

„Pamatęs, kaip jie gyvena, supranti, kiek nedaug reikia mūsų gyvenimui. Juk ten žmonės nematę tokių mums atrodytų įprastu dalykų, kaip televizorius. Viena, ką jie mato – tai mašinos, o vienintelė jų pramoga – akmuo ir duobutė,“ – sakė Merūnas, pridūręs, kad jei bus galimybė, į Afriką, būtinai atsivešiantis paaugusius vaikus: kad šie pamatytų tikrąjį, nepadailintą, gyvenimą, kuomet poreikiai sumažėja iki pačių mažiausių.

UNICEF nuotr./Merūnas Vitulskis Mozambike
UNICEF nuotr./Merūnas Vitulskis Mozambike

„Nesuvokiama, kad ten vaikas miršta, kaip koks gyvūnas, net negalintis pravirkti. Vietoj ašarų skleidžiamas sunkiai paaiškinamas šnypštimas. Tai reikia pamatyti savo akimis“, – sukrėstas pasakojimą užbaigė dainininkas.

Daugkartinė misijų dalyvė, UNICEF geros valios ambasadorė Virginija Kochanksytė išskyrė, kuo ši misija buvo jai kitokia.

„Galiu sugriauti mitą, jog afrikiečiai nedirba – čia priverstas dirbti kiekvienas – net pats mažiausias vaikas. Nors tai, kai dirba vaikai mums atrodo neteisinga, tačiau ten tokia gyvenimo realybė ir noras gyventi priverčia prisitaikyti prie mums protu nesuvokiamų gyvenimo sąlygų“, – sakė V.Kochanksytė, pridūrusi, kad ją nustebino tai, kad ten žmonės, gyvendami taip blogai, dėl nieko nesiskundžia.

UNICEF nuotr./Virginija Kochanskytė Mozambike
UNICEF nuotr./Virginija Kochanskytė Mozambike

V.Kochanskytė sužavėjo vietinės UNICEF organizacijos didžiulė atsakomybė ir savanoriškai atliekamas darbas. „Jų surinktų lėšų dėka čia kuriami ne tik medicinos centrai, bet rūpinamasi visuomenės švietimu. Siekiama išmokyti mamas rūpintis savo vaikais, kad jie galėtų išgyventi,“ – sakė ji.

Kasmet UNICEF organizuojamos misijos sulaukia didelio Lietuvos visuomenės palaikymo.

„Tik  Lietuvos piliečių dėka per keturis metus mes surinkome 638 859,77 Eur ir išgelbėjome 441 171 pasaulio vaikus mirštančius dėl prastos mitybos ar skiepų nebuvimo ir visam pasauliui įrodėme, kad nors Lietuva –  maža šalis, bet mūsų didelė širdis,“ – sakė UNICEF Lietuva vykdomoji direktorė Jovita Majauskaitė-Staniulėnė.

J.Majauskaitė-Staniulėnė akcentavo, kad pagrindinis UNICEF misijų „Už kiekvieną vaiką“ tikslas – per žinomus Lietuvos žmones paskleisti žinią apie sunkią vaikų ir moterų padėtį skurdžiose šalyse, paliudyti, kad išgelbėti vaiko gyvenimą Mozambike ar Nepale tereikia vos kelių eurų ir, svarbiausiai, motyvuoti, pakviesti visą Lietuvą vėl ir vėl kilti gerumo misijai.

Visus įspūdžius iš 5-sios, jubiliejinės UNICEF misijos bus galima išvysti jau visai netrukus paramos renginyje – UNICEF šou „Už kiekvieną vaiką“, kuris bus transliuojamas per TV3. O paaukoti Mozambiko vaikams galima jau dabar. Skambindami trumpuoju numeriu 1891 (1,45 €), išgelbėsite vieno vaiko gyvybę, skambindami 1892 (2,90 €) – dviejų vaikų gyvybes. Daugiau paaukoti galima užsukus į internetinę svetainę www.unicef.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius