-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Niujorkietis siekia įrodyti, kad B.Obama nėra JAV pilietis

Prieš mokesčių didinimą kovojantis aktyvistas iš Niujorko siekia įrodyti, jog išrinktasis prezidentas Barackas Obama neturėjo teisės būti renkamas. Anot jo, Obama yra gimęs ne Jungtinėse Amerikos Valstijose. Jo vadovaujama ne pelno siekianti organizacija savo žiniai skelbti išleido dešimtis tūkstančių dolerių, rašo „The Chicago Tribune“.
B.Obama
B.Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

69-erių Robertas L. Shulzas, „We The People Foundation“ vadovas, siūlo išsiaiškinti, ar tikrai Havajuose išduotas gimimo liudijimas yra autentiškas.

Tokie klausimai buvo ne kartą kelti dar prieš rinkimus. Teismai įvairiose valstijose atmetinėjo skundus dėl Obamos pilietinio statuso. Tuo tarpu Havajų pareigūnai garantavo gimimo liudijimo autentiškumą. Liudijimas saugomas valstijos saugykloje. Nors Obamos kampanijai įtarimai dėl prezidento kilmės visuomet kėlė tik šypseną, ne visiems tiesos ieškotojams viskas yra aišku.

Toliau pateikiami Shulzo argumentai ir reikšmingi su jais susiję faktai.

Anot Shulzo, Obamos pateiktas gimimo liudijimas buvo be parašo, suklastotas ir nekeliantis pasitikėjimo.

Anot Shulzo, Obamos pateiktas gimimo liudijimas buvo be parašo, suklastotas ir nekeliantis pasitikėjimo.

Praėjusią vasarą Obamos kampanija pateikė skaitmeninę gimimo liudijimo kopiją. Nors kritikai ir tuomet kvestionavo dokumento autentiškumą, FactCheck.org komanda patikino, jog dokumentas yra originalus.

Anot Shulzo, Havajų pareigūnai nepatvirtino Obamos gimimo šioje valstijoje.

Iš pradžių taip tikrai buvo. Havajų pareigūnai argumentavo, jog asmeninio gyvenimo slaptumo įstatymai neleidžia jiems kalbėti apie Obamos gimimo liudijimą. Tačiau spalį Havajų demografinės statistikos departamento viršininkas sutiko peržiūrėti Obamos gimimo liudijimą. Autentiškumas buvo patvirtintas.

Anot Shulzo, rašytiniai parodymai rodo, jog Obama gimė Kenijoje.

Parodymai, apie kuriuos kalba Shulzas, yra parašyti jo bendraminčių, kurie kreipėsi į teismus tuo pačiu klausimu.

Anot Shulzo, esama vaizdo įrašo, kuriame Obamos močiutė Kenijoje tvirtina dalyvavusi Obamos gimdyme būtent Kenijoje.

Shulzo organizacijos puslapyje galima rasti telefoninio pokalbio su Sarah Hussein Obama stenogramą. Jokių įrodymų, kad toks pokalbis iš tikrųjų vyko, nėra.

Anot Shulzo, pagal 1961-ųjų (Obamos gimimo metų) įstatymus, pilietybė nebuvo suteikiama asmenims, kurių tėvas yra gimęs Kenijoje, o motina nėra sulaukusi 19 metų.

Anot Shulzo, pagal 1961-ųjų (Obamos gimimo metų) įstatymus, pilietybė nebuvo suteikiama asmenims, kurių tėvas yra gimęs Kenijoje, o motina nėra sulaukusi 19 metų.

Jei vaikas gimsta JAV teritorijoje, jis tampa JAV piliečiu nepriklausomai nuo savo tėvų tautybės.

Anot Shulzo, 1965-aisiais Obamos motina ištekėjo už Indonezijos piliečio ir tapo natūralizuota Indonezijos piliete. Tokiu būdu tiek ji, tiek jos sūnus prarado anksčiau turėtą pilietybę, ar tai būtų Kenijos, ar JAV pilietybė.

JAV įstatymai numato būtinas procedūras JAV pilietybei atsisakyti. Tai turi būti daroma savanoriškai. Be to, piliečiui turi būti daugiau nei aštuoniolika metų. Obama išvyko į Indoneziją ir grįžo į Havajus būdamas mokyklinio amžiaus. Nėra jokių įrodymų, kad Obama atsisakė ar kada nors mėgino atsisakyti JAV pilietybės.

Shulzas paskutinįjį savo argumentą paremia tuo, jog Indonezijos mokyklos dokumentuose Obama buvo įvardijamas kaip Indonezijos pilietis. Tačiau tuose pačiuose dokumentuose rašoma, jog Obama yra gimęs Honolulu.

Pokalbio su „Chicago Tribune“ metu Shulzas tvirtino, jog jo nedomina politika. „Niekuomet nekišame rankų į politiką“, – už savo vadovaujamą fondą kalbėjo Shulzas. „Vengiame politikos kaip maro“.

Shulzą domina tik mokesčiai, kuriais jis domisi jau tris dešimtis metų. Pernai Niujorko teismas įsakė Shulzui uždaryti internetinį puslapį, kuriame jis pardavinėjo patarimus, kaip išvengti mokesčių.

Paklaustas apie šį incidentą Shulzas teatsakė, jog vyriausybė nori jį nutildyti.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius