Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Paskutinio tango Paryžiuje“ režisierius ginasi buvęs ne taip suprastas dėl išprievartavimo scenos

Erotinis filmas „Paskutinis tango Paryžiuje“ sukurtas dar prieš 44 metus, tačiau iki pat šiolei kelia aistras: šią savaitę filmo režisierių Bernardo Bertolucci ir pagrindinį aktorių Marloną Brando užplūdo kritikos lavina dėl jų slapta surežisisuotos išprievartavimo scenos. Tačiau dabar režisierius teisinasi buvęs ne taip suprastas, o jau mirusio Marlono Brando ginti stojo jo sūnus.
Maria Schneider ir Marlonas Brando filme „Paskutinis tango Paryžiuje“ (1972 m.)
Maria Schneider ir Marlonas Brando filme „Paskutinis tango Paryžiuje“ (1972 m.) / Vida Press nuotr.

Šią savaitę visuotinio dėmesio centre atsidūrė trejų metų senumo Bernardo Bertolucci interviu, kuriame jis pasakojo apie „Paskutinio tango Paryžiuje“ kūrimo detales. Kažkas atsitiktinai surado tą interviu, juo viešai pasibjaurėjo socialiniuose tinkluose ir žinia, kad Bernardo Bertolucci su Marlonu Brando už 19-metės aktorės Marios Schneider akių suplanavo išprievartavimo sceną, kurioje vietoje lubrikanto panaudojamas sviestas, akimirksniu apskriejo internetą.

Bernardo Bertolucci 2013-aisiais sakė, kad jis ir Marlonas Brando slapčia susitarė nufilmuoti tą sceną be Marios žinios, jog galėtų užfiksuoti tikrą „reakciją merginos, o ne aktorės“.

„Mintis apie sviestą kilo man ir Marlonui rytą prieš filmavimą, – tada sakė režisierius. – Bet aš elgiausi siaubingai su Maria, nes nepasakiau jai, kas vyksta. Nes norėjau, kad ji reaguotų kaip mergina, o ne aktorė. Norėjau, kad ji jaustųsi pažeminta. Manau, ji nekentė mūsų su Marlonu dėl to, kad nepasakėme apie tą detalę su sviestu vietoj lubrikanto. Jaučiuosi labai kaltas dėl to. Nenorėjau, kad Maria suvaidintų savo pažeminimą ir įsiūtį, norėjau, jog ji jaustų tą įsiūtį ir pažeminimą. Po to ji nekentė manęs visą savo gyvenimą“​.

Naujai atrastas senas interviu įplieskė tikrą pasipiktinimo audrą, Holivudo žvaigždės ir kiti žmonės smerkė režisierių ir velionį aktorių pamanę, kad jiedu nuslėpė išprievartavimo sceną nuo merginos ar net ją išprievartavo priešais kameras iš tikrųjų, kad tik jos emocijos būtų kuo tikroviškesnės.

Kažkas pagalvojo, ir galvoja, kad Maria nebuvo informuota apie prieš ją naudosimą smurtą. Tai netiesa! Maria viską žinojo.

Kilus visuotiniam pasipiktinimui, Bernardo Bertolucci suskubo teisintis. Jis sako per tą interviu buvęs ne taip suprastas – Maria apie išprievartavimo sceną žinojo ir ši buvo įtraukta į scenarijų, o vienintelė nauja detalė, kurią sugalvojo jis su Marlonu Brando ir nieko apie tai nepasakė Mariai, buvo sviesto panaudojimas kaip lubrikantas.

„Norėčiau paskutinį kartą paaiškinti tą absurdišką nesusipratimą, kuris plinta pasaulio spaudoje apie „Paskutinį tango Paryžiuje“, – režisieriaus pranešimą cituoja „TheWrap“. – Prieš keletą metų viename kino renginyje kažkas manęs paklausė apie detales iš garsiosios sviesto scenos. Aš patikslinau, bet tikriausiai nelabai aiškiai, kad mudu su Marlonu Brando nusprendėme neinformuoti Marios, jog (scenoje) naudosime sviestą. Norėjome jos spontaniškos reakcijos į tą sviesto panaudojimą ne pagal paskirtį. Čia ir slypi nesusipratimas. Kažkas pagalvojo, ir galvoja, kad Maria nebuvo informuota apie prieš ją naudosimą smurtą. Tai netiesa! Maria viską žinojo, nes ji skaitė scenarijų, kuriame viskas buvo aprašyta. Vienintelė naujovė buvo sviestas.“​

15min primena, kad tiek Marlonas Brando, tiek Bernardo Bertolucci buvo nominuoti „Oskarams“ už savo darbą tame filme.

„Scanpix“/AP nuotr./Bernardo Bertolucci
„Scanpix“/AP nuotr./Bernardo Bertolucci

Marlono Brando ginti stojo sūnus

Bernardo Bertolucci galėjo pasiteisinti, o štai Marlonas Brando teisės pasisakyti ir apginti save neturėjo – jis mirė dar 2004-aisiais, būdamas 80 metų. Tačiau tėvo juodinamą vardą ir išsikerojusius kaltinimus aktorės išprievartavimu priešais kameras suskubo ginti vyriausias aktoriaus sūnus Miko Brando (55 m.).

„Tai siaubinga. Tai nėra mano tėvas, jis buvo ne toks žmogus. Visiškai, – portalui TMZ sakė Miko Brando. – Jis buvo už žmonių, civilines teises. Jis žygiavo kartu su Martinu Lutheriu Kingu. Jis buvo už žmones, ne prieš žmones.“

„Tai netiesa. Tai buvo prieš 40 metų, bet kodėl jie dabar tai iškelia? Tai netiesa. Tai visai ne toks žmogus, koks jis buvo“, – apie kaltinimus tėvui sakė Miko.

Vida Press nuotr./Marlonas Brando ir režisierius Bernardo Bertolucci juostos „Paskutinis tango Paryžiuje“ filmavimo aikštelėje (1972 m.)
Vida Press nuotr./Marlonas Brando ir režisierius Bernardo Bertolucci juostos „Paskutinis tango Paryžiuje“ filmavimo aikštelėje (1972 m.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius