Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

„Paskutinis tango Paryžiuje“: 19-metė nežinojo, kad jos laukia išprievartavimo scena su Marlonu Brando

Prieš 44 metus nufilmuota erotinė drama „Paskutinis tango Paryžiuje“ laikoma kino klasika, tačiau tik dabar Holivudo žvaigždės sukilo prieš šio filmo režisierių Bernardo Bertolucci ir pagrindinį aktorių Marloną Brando, kai dėmesio centre atsidūrė faktas, jog jie filmavimo aikštelėje už 19-metės aktorės Marios Schneider akių suplanavo išprievartavimo sceną.
Maria Schneider ir Marlonas Brando filme „Paskutinis tango Paryžiuje“ (1972 m.)
Maria Schneider ir Marlonas Brando filme „Paskutinis tango Paryžiuje“ (1972 m.) / Vida Press nuotr.

Erotiniame filme „Paskutinis tango Paryžiuje“ netrūko atvirų sekso scenų, dėl kurių ši juosta kai kur net buvo uždrausta, tačiau daugiausia neigiamų vertinimų sulaukė epizodas, kuriame Marlono Brando, kuriam tuo metu buvo 48-eri, vaidinamas herojus išprievartauja savo jauną meilužę, vietoje lubrikanto panaudodamas sviestą.

Norėjau, kad ji reaguotų kaip mergina, o ne aktorė. Norėjau, kad ji jaustųsi pažeminta.

Kad ši scena nebuvo įtraukta į scenarijų, tuo metu 19-metė Maria Schneider, kuriai vaidmuo „Paskutiniame tango Paryžiuje“ buvo vos antras karjeroje, yra pasakojusi ir anksčiau, tačiau tai nesulaukė didelio visuotinio dėmesio. Apie be aktorės žinios surežisuotą išprievartavimo sceną yra kalbėjęs ir pats filmo režisierius Bernardo Bertolucci, tačiau ir tada šis faktas visiems praslydo pro akis.

Vėliau tiek Marlonas Brando, tiek Bernardo Bertolucci buvo nominuoti „Oskarams“ už savo darbą tame filme.

Pagrindiniai šios istorijos herojai jau yra mirę: Marlonas Brando anapilin iškeliavo 2004-aisiais, būdamas 80 metų, o Maria Schneider mirė 2011-aisiais, kai jai buvo 58-eri. Italų režisieriui Bernardo Bertolucci šiuo metu yra 76-eri.

Režisierius nesigaili to, ką padarė, bet jaučiasi kaltas

Bernardo Bertolucci sakė, kad jis ir Marlonas Brando slapčia susitarė nufilmuoti tą sceną be Marios žinios, jog galėtų užfiksuoti tikrą „reakciją merginos, o ne aktorės“.

„Mintis apie sviestą kilo man ir Marlonui rytą prieš filmavimą, – dar 2013-aisiais per vieną interviu yra sakęs režisierius. – Bet aš elgiausi siaubingai su Maria, nes nepasakiau jai, kas vyksta. Nes norėjau, kad ji reaguotų kaip mergina, o ne aktorė. Norėjau, kad ji jaustųsi pažeminta. Manau, ji nekentė mūsų su Marlonu dėl to, kad nepasakėme apie tą detalę su sviestu vietoj lubrikanto. Jaučiuosi labai kaltas dėl to.“​

Vida Press nuotr./Marlon Brando ir režisierius Bernardo Bertolucci juostos „Paskutinis tango Paryžiuje“ filmavimo aikštelėje (1972 m.)
Vida Press nuotr./Marlonas Brando ir Bernardo Bertolucci juostos „Paskutinis tango Paryžiuje“ filmavimo aikštelėje (1972 m.)

Režisierius sako nesigailintis dėl to, ką privertė jauną aktorę išgyventi, bet tuo pačiu jaučiasi kaltas.

„Kad išgautum kažką, manau, turi būti visiškai laisvas, – sakė režisierius. – Nenorėjau, kad Maria suvaidintų savo pažeminimą ir įsiūtį, norėjau, jog ji jaustų tą įsiūtį ir pažeminimą. Po to ji nekentė manęs visą savo gyvenimą.“​

„Marlonas pasakė: nesijaudink, tai tik filmas“

Maria Schneider apie savo išgyvenimus juostos „Paskutinis tango Paryžiuje“ filmavime kalbėjo dar prieš 10 metų, ir šis jos interviu šiandien iš naujo prisimintas.

„Ta scena nebuvo įtraukta į scenarijų. Tiesa ta, kad tai Marlonui kilo tokia mintis, – 2007-aisiais „Daily Mail“ sakė Maria Schneider. – Jie man apie tai pasakė tik prieš pat scenos filmavimą ir aš buvau tokia supykusi. Turėjau paskambinti savo agentui ar liepti savo advokatui atvykti į filmavimo aikštelę, nes negali priversti kažko daryti to, kas nebuvo parašyta scenarijuje, bet tuo metu aš to nežinojau.“

Vida Press nuotr./Maria Schneider filme „Paskutinis tango Paryžiuje“ (1972 m.)
Vida Press nuotr./Maria Schneider filme „Paskutinis tango Paryžiuje“ (1972 m.)

„Marlonas pasakė man: „Maria, nesijaudink, tai tik filmas“, tačiau per tą sceną, net jei tai, ką jis darė, ir nebuvo tikra, aš verkiau tikromis ašaromis, – atviravo aktorė. – Jaučiausi pažeminta ir, atvirai kalbant, jaučiausi šiek tiek išprievartauta, abiejų Marlono ir Bertolucci. Po tos scenos Marlonas manęs nei paguodė, nei atsiprašė. Ačiū Dievui, tebuvo vienas filmavimas.“

Tame pačiame interviu Maria Schneider sakė, kad jai nebuvo problema filmuotis nuogai, o jos santykiai su filmo partneriu buvo labiau panašūs į tėvo ir dukters: „Tarp mūsų nebuvo jokios traukos“.

Dėmesys, kurio Maria sulaukė po skandalingo filmo pasirodymo, ją privedė prie depresijos – ji visiškai netroško būti garsi. Ji įniko vartoti narkotikus ir net bandė žudytis.

Holivudo žvaigždės įniršusios: jie turėtų sėdėti kalėjime

Į dėmesio centrą šį itin žiaurų būdą, kaip išgauti tikras prievartaujamos moters emocijas, iškėlė dabartinės Holivudo žvaigždės. Kažkas atsitiktinai sužinojo šį faktą, juo viešai pasibjaurėjo socialiniuose tinkluose ir žinia akimirksniu apskriejo internetą, sukeldama visuotinį pasipiktinimą tiek kino elitui priklausančiu režisieriumi Bernardo Bertolucci, tiek jau mirusia Holivudo legenda Marlonu Brando.

„Oho. Aš niekada nebežiūrėsiu į šį filmą, Bertolucci ar Brando taip, kaip žiūrėjau anksčiau. Tai daugiau nei šlykštu. Jaučiu įniršį. Jie turėtų būti kalėjime“, – piktinosi apie tai sužinojęs aktorius Chrisas Evansas.

Aktorė Anna Kendrick sakė apie tai žinojusi jau prieš keletą metų, tačiau kai ši tema būdavo paliečiama pokalbių metu, jos pašnekovai vyrai tik pavartydavo akimis. „Tuo metu tai nebuvo laikoma dideliu įvykiu (koks šokas). Džiaugiuosi, kad bent jau dabar į tai bus pažiūrėta rimtai“, – tviteryje rašė ji.

„Visiems žmonėms, kuriems patinka tas filmas: jūs žiūrite, kaip 19-metę prievartauja 48-erių vyras. Režisierius suplanavo jos užpuolimą. Man bloga“, – piktinosi dviems „Oskarams“ nominuota Jessica Chastain.

Aktorė Evan Rachel Wood, kuri neseniai prisipažino pati buvusi išprievartauta net du kartus, rašė: „Tai veria širdį ir piktina. Tie du yra labai nesveiki individai, kad galvojo, jog tai normalu“

„Ypatinga vieta pragare tiems dviem šunsnukiams ir visiems filmavimo komandos nariams, kurie žiūrėjo ir nieko nedarė. EIKIT VELNIOP“, – pyko serialo „Gyvieji numirėliai“ aktorius Michaelas Cudlitzas.

„Esi režisierius ir nori filmuoti tikrą skausmą? Tikrą terorą? Tikrą gėdą? Filmuok dokumentiką. Neversk savo aktorių priverstinai patirti pragarą be sutikimo“, – rašė Robino Williamso dukra aktorė Zelda Williams.

„Visos šito filmo kopijos nedelsiant turėtų būti sunaikintos. Jose yra tikra prievarta ir seksualinis smurtas“, – rašė serialo „Biuras“ žvaigždė Jenna Fisher.

„Scanpix“ nuotr./Chrisas Evansas, Anna Kendrick, Jessica Chastain ir Evan Rachel Wood
„Scanpix“ nuotr./Chrisas Evansas, Anna Kendrick, Jessica Chastain ir Evan Rachel Wood

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius