Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Režisierius Romanas Polanskis areštuotas už lytinius santykius su nepilnamete 1977-aisiais

Šveicarijos policija areštavo režisierių Romaną Polanskį, remdamasi dar 1978-aisiais JAV išduotu arešto orderiu.
Romanas Polanskis
Romanas Polanskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip praneša naujienų agentūra „Bloomberg“, cituodama Ziuricho kino festivalio Spaudos tarnybos pranešimą, režisierius į Šveicariją šeštadienį atvyko atsiimti festivalio prizo.

Kalifornijos valstijos teismas arešto orderį buvo išdavęs, kai R.Polanskis 1977 metais buvo pripažintas kaltas trylikametės mergaitės tvirkinimo byloje. Kaltinimai režisieriui tada susidėjo iš šešių punktų. Kai jis sutiko bendradarbiauti su tyrėjais, visi kaltinimai, išskyrus nepilnametės tvirkinimą, buvo panaikinti.

1978-aisiais teismas pripažino R.Polanskį kaltu, tačiau jis nieko nelaukdamas išvyko į Europą, kur tapo nepasiekiamas JAV teisėsaugai. Nuo to laiko kūrėjas nė karto nesilankė Amerikoje, kurioje būtų iš karto suimtas, vos kirtęs sieną.

Praėjusių metų pabaigoje R.Polanskio advokatai įteikė prašymą Los Andželo apygardos federaliniam teismui dėl kaltinimų panaikinimo. Be to, jie pareikalavo pripažinti neteisėtais prokurorų ir teisėjo veiksmus bylos nagrinėjimo metu 1977–1978 metais.

45 metų Samantha Geimer, kurios tvirkinimu 1977 metais buvo apkaltintas R.Polanskis, 2009 metų sausį pareiškė, kad palaiko prašymą panaikinti kaltinimus. Ji teigė nenorinti, kad vėl būtų atskleistos „traumuojančios“ 1977-ųjų įvykių detalės. S.Geimer pareiškė esanti pasirengusi atvykti į teismą ir pareikalauti, kad kaltinimai R.Polanskiui būtų panaikinti.

2009 metų vasarį, susipažinęs su režisieriaus prašymu, Los Andželo Aukščiausiojo Teismo teisėjas Peteris Espinoza pareiškė esąs pasirengęs spręsti šį klausimą, bet tik tokiu atveju, jeigu R.Polanskis iki 2009 metų gegužės 7 dienos asmeniškai atvyks į posėdį. Nors P.Espinoza pažadėjo „imtis visų priemonių dėl jo saugumo užtikrinimo“, R.Polanskis JAV teisme taip ir nepasirodė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius