Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suimtas režisierius Polanskis praranda Prancūzijos palankumą, Holivudo vertinimai prieštaringi

Tarptautinės bendruomenės balsai, raginantys neišduoti Jungtinėms Valstijoms kino režisieriaus Romano Polanskio, kuris praeitą savaitę buvo suimtas Šveicarijoje dėl 13-metės mergaitės išžaginimo prieš tris dešimtmečius, gerokai susilpnėjo.
Romanas Polanskis
R.Polanskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton žurnalistams Niujorke sakė, kad dėl režisieriaus išdavimo Kalifornijai, kuri jį nori teisti dėl 1977 metais įvykdyto lytinio nusikaltimo, turi nuspręsti teisininkai, o ne diplomatai.

Prieštaringai vertinamas Prancūzijos ir Lenkijos pilietybę turintis 76 metų režisierius, kuris kaltinamas neleistinais lytiniais santykiais su 13-mete, buvo areštuotas šeštadienį, kai atvyko į Ciuricho kino festivalį atsiimti apdovanojimo už viso gyvenimo pasiekimus.

Prancūzijos Vyriausybė dėl R.Polanskio iš pradžių audringai protestavo, tačiau dabar laikosi santūresnės pozicijos ir pavadino jam pareikštus kaltinimus rimtais. Vyriausybės atstovas spaudai sakė, kad režisierius nėra „nei aukščiau, nei žemiau įstatymo“.

Ragina prisiimti atsakomybę

Didieji JAV dienraščiai ragino „Oskaro“ laureatą prisiimti atsakomybę už įvykdytą nusikaltimą, o apžvalgininkai sakė, kad JAV visuomenė nusistačiusi prieš R.Polanskį. Trečiadienį tik nedaugelis Holivudo ir Europos kino pasaulio garsenybių teisino šį režisierių.

R.Polanskio teisininkai sakė kovosiantys, kad jis nebūtų išduotas Jungtinėms Valstijoms, kur gresia įkalinimas dėl lytinių santykių su nepilnamete, kuri prieš tai buvo apsvaiginta šampanu ir raminamaisiais.

1978 metais R.Polanskis pabėgo iš JAV, baiminimasis, kad Kalifornijos teismas nesilaikys susitarimo, kuris buvo priimtas jam padarius kaltės pripažinimo pareiškimą. Pagal tą sutartį 42 dienas kalėjime teismo laukęs režisierius turėjo būti paleistas, o ne nuteistas kalėti daugybę metų.

Atsiranda abejojančių

R.Polanskio areštas Šveicarijoje iš pradžių sukėlė pasipiktinimą Europos diplomatiniuose ir meno sluoksniuose. Apie 100 menininkų, daugiausia iš Europos šalių, pasirašė internete paskelbtą Prancūzijos kino pramonės peticiją, kurioje buvo reikalaujama paleisti režisierių.

Prie šių balsų prisidėjo JAV kino kūrėjai Woody Allenas, Martinas Scorsese ir Davidas Lynchas. Tačiau panašu, kad prieštaringąjį R.Polanskį palaikančiųjų gretos Europoje ir Holivude pradėjo retėti. Prancūzijos Vyriausybė sutelkė dėmesį į teisinę šios problemos pusę, o Lenkijos premjeras antradienį pareiškė, kad R.Polanskiui turėtų būti suteikta konsulinė pagalba, tačiau ministrai neturėtų veltis į kovą dėl jo ekstradicijos.

„Ši byla susijusi su didžiu režisieriumi, tačiau taip pat su išžaginimu ir lytiniais santykiais su vaiku“, – pabrėžė D.Tuskas.

Prancūzijos režisierius Lucas Bessonas radijui RTL sakė, kad simpatizuoja R.Polanskiui, tačiau tiksliai nežino, kaip vertinti šią bylą.

Tiesa ta, jog turiu 13-metę dukrą. Jeigu ji būtų išprievartauta, nemanau, kad galvočiau taip pat, netgi po 30 metų, – L.Bessonas.„Labai juo žaviuosi – jis yra žmogus, kuris man labai patinka ir kurį šiek tiek pažįstu... Nieko nežinau apie šią bylą, tačiau manau, kad neatvykti į teismą yra klaida. Neprivalau vertinti šio atvejo, tačiau tiesa ta, jog turiu 13-metę dukrą. Jeigu ji būtų išprievartauta, nemanau, kad galvočiau taip pat, netgi po 30 metų“, – aiškino režisierius.

Įtakingas Holivudo kino pramonės magnatas Harvey Weinsteinas anksčiau šią savaitę ragino JAV filmų kūrėjus pasisakyti prieš R.Polanskį, tačiau daugelis į jo žodžius neįsiklausė.

Kai kurie seni R.Polanskio draugai nereiškė jokios nuomonės. Tarp tokių buvo legendinis aktorius Jackas Nicholsonas, kuris vaidino 1974 metais R.Polanskio režisuotame garsiame filme „Kinų kvartalas“ ir kurio namuose įvyko tas išžaginimas.

Aktorė Whoopi Goldberg išprovokavo tulžingus komentarus internete, kai pareiškė, kad nelaiko šio sekso incidento išprievartavimu siaurąja prasme.

„Kažkas įvyko, tačiau netikiu, jog tai buvo tikras išžaginimas“, – W.Goldberg sakė televizijos pokalbių laidoje „The View“.

Su darbu nesusijusi

Dienraščių „The New York Times“ ir „The Los Angeles Times“ redakcijos skiltyse rašoma, kad R.Polanskiui turėtų būti grąžintas į šalį ir atsakyti už savo nusikaltimą.

Laikraščiai atmetė argumentus, ginančius „Oskarą“ už filmą „Pianistas“ pelniusį režisierių, taip pat primenančius 1969 metais Charleso Mansono sekėjų įvykdytą jo nėščios žmonos Sharon Tate nužudymą.

„Ši byla niekaip nesusijusi su pono Polanskio darbu ar jo amžiumi. Kalbama apie suaugusįjį, kuris tvirkino vaiką. Ponas Polanskis pripažino savo kaltę dėl šio nusikaltimo ir turi už jį atsakyti“, –rašo „The New York Times“.

„The Los Angeles Times“ pramogų pasaulio skilties žurnalistas Patrickas Goldsteinas rašė, kad sprendžiant iš jo gaunamų laiškų, „Polanskis pralaimi apytikriu rezultatu 100:1“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius