-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Žilvinas Grigaitis: „Australijos milijonierių gretos sparčiai auga, bet kieno sąskaita?“

Australija pasaulyje save reklamuoja kaip šalį su neregėtomis galimybėmis ir atviru gyvenimo būdu, kurioje kiekvienas gali rasti sau vietą po saule ir garantuoti gerą gyvenimo kokybę. Kokia yra tikra realybė galima pajusti tik čia gyvenant ir susiduriant su kiekvienos dienos realijomis, kurios gali rimtai nuvilti ir sukurti labai daug dvejonių – ar tikrai tai yra pasakų ir neregėtų galimybių šalies tikrovė ar tik gerai valdomas ir apskaičiuotas rinkodaros planas pasaulio akyse siekiant, kad kuo daugiau finansinių išteklių pakliūtų į Australijos biudžetą ir šalis galėtų atsilaikyti nuo neprognozuotų ekonominių sunkumų.
Žilvino Grigaičio akimirka iš Australijos
Žilvino Grigaičio akimirka iš Australijos / Asmeninio albumo nuotr.

44 tūkstančiai naujų milijonierių per 2014 metus – tai įspūdingas skaičius ir didžiausias augimas per pastaruosius penkerius metus. Pagrindinės sritys, kur buvo uždirbami pinigai – nekilnojamasis turtas ir finansinių fondų valdymas bei investavimas. Šalis turi 443,500 „aukštos investavimo galimybės“ piliečių, kurių investicinis portfelis yra virs milijono Australijos dolerių. Ši žmonių grupė kontroliuoja 1,6 trilijono turtą, kuris prilyginamas visai Australijos pensijų rinkai.

580 tūkstančių yra potencialūs ateities milijonieriai, kurių pajamos varijuoja nuo pusės iki vieno milijono Australijos dolerių. Investavimo ir turto valdymo žinovė Recep Parker komentuoja, kad jeigu rinka taip augs, turtingų žmonių tik daugės. Investavimo ir turto valdymo sektorius per 2-3 metus buvo patyręs daug skandalų ir sukčiavimo atvejų, bet išliko vienas iš pelningiausių ir visi neslepia – jei ne investuotojai iš Azijos ir Kinijos, Australijos ekonomikai būtų sudėtinga konkuruoti rinkose.

Australija kinus vilioja įvairiais būdais – žaisti kazino ir kiauras dienas iš ten neišeiti: investuoti 5 milijonus Austrijos dolerių ir ketveriems metams gauti laikiną rezidencinę vizą,  ir jeigu elgsiesi gerai ir atitiksi jų reikalavimus arba investuosi dar daugiau – tuomet viza gali būti pakeista į nuolatinę laikiną rezidencinę vizą. Visi nauji piniginiai srautai į Australijos ekonomiką  – labai gerai, bet kartu jie kelia daug problemų vietiniams gyventojams ir jau kyla nepasitenkinimas dėl išpūstų nekilnojamojo turto kainų, brangaus pragyvenimo ir nepamatuotų kainų transportui.

Melburno Toorak arba Sidnėjaus Mosman rajonai – patys brangiausi Australijoje ir gyventi ten yra prestižas, kur be milijono dolerių nėra ką veikti, o pagrindiniai prestižinių namų ir būtų pirkėjai yra 89 proc. azijiečiai, o ateinantis rudens sezonas gali būti pats geriausias pardavimo atžvilgiu. Bet ar tikrai tai bus labai gerai demografinei padėčiai – parodys laikas.

Asmeninio albumo nuotr./Žilvinas Grigaitis
Asmeninio albumo nuotr./Žilvinas Grigaitis

Pasirodo ir skandalingų situacijų, kai Australijos valdžia reikalauja parduoti nekilnojamąjį turtą, kuris buvo įsigytas pažeidžiant įstatymus. Taip atsitiko su Villa de Mare Sidnėjuje, kurios kaina buvo 39 mln. dolerių – ji priklauso ponui Xu Jiayin. Skandalą bandoma užglaistyti ir jo neviešinti, bet įtampa tarp šalių auga ir pasigirsta nuomonių iš Kinijos pusės, kad australų verslo interesai Kinijos Kalnakasybos srityje būtų apriboti ar net kai kuriais atvejais nacionalizuoti ir pan.

Analitikų manymu, tai – didelės dramos pradžia ir kuo ji pasibaigs niekas negali pasakyti, bet esami santykiai tarp Australijos ir Kinijos įvardijami kaip labai geri, todėl bus bandoma neviešinti problemos ir rasti išeitį taip, kaip ji buvo surasta dėl papildomų Kinijos oro bendrovių papildomų skrydžių į Australiją, kur jau nuo 2015-ųjų spalio laisvų vietų tarp Kinijos ir Australijos turėtų padaugėti iki 7000 per mėnesį, o tai reiškia, kad papildomai turėtų atskristi ir investuotojų pinigai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius