2016 08 29

8 faktai apie „Loftas Fest“ grosiantį prancūzą Gesaffelstein

Vienintelis miesto festivalis Lietuvoje „Loftas Fest, šiemet vyksiantis rugsėjo 2-3 dienomis, į Vilnių atviliojo ir pasaulinę muzikos žvaigždę – prancūzų prodiuserį ir didžėjų Gesaffelstein.
Gesaffelstein „Lofto“ nuotr.
Gesaffelstein „Lofto“ nuotr. / „Lofto“ nuotr.

Jūsų dėmesiui – aštuoni faktai apie itin paslaptingą ir atvirauti nemėgstantį muzikantą.

Elektronine muzika susidomėjo paauglystėje

Šiuo metu 32-ejų Mike Levy atrado techno muziką prieš 17 metų – būdamas penkiolikos. Tuo metu jis gyveno pietų Prancūzijoje – Lione, „Tai buvo nuobodus miestas“, – atvirauja atlikėjas. Pats prisimena radęs kompaktinį Green Velvet CD diską savo sesers kambaryje ir taip pradėjęs pažintį su elektronine muzika. Vėliau Levy eksperimentavo su garsais naudodamas sintezatorius ir sulaukęs pilnametystės, 2003 metais, išsikėlė į Paryžių, pradėjo leisti singlus, „tyrinėti“ ieškant savo garso.

Proveržis – albumas „Variations“

2010 metais Turbo kompanija išleido Gesaffelstein EP albumą „Variations“. „Ir tai tapo mano darbu. Viskas paprasta“, – interviu „Pitchfork“ portalui atviravo atlikėjas. Vėliau jis pridėjo: „Kai pabaigiau tą albumą, žinojau, kad tai buvo „mano garsas.“

Ambicingas vardas „Gesaffelstein“

Originalus ir ekstravagantiškas atlikėjo Mike Levy muzikinis pavadinimas – Gesaffelstein nėra tik skambus vardas. Šis pavadinimas tai dviejų žodžių junginys. Pirmasis – Gesamtkunstwerk, išvertus iš vokiečių kalbos reiškiantis idealią universalaus meno sintezę, sujungiančią daugybę meno formų kaip muzika, vizualieji menai, literatūra ir panašiai. Antroji vardo dalis tai A.Einšteinas – tobuliausias žmogiškojo intelekto pavyzdys, mokslininkas, suformulavęs reliatyvumo teoriją paaiškinančią visatą.

„Loftas Fest 2016“ nuotr./Gesaffelstein
„Loftas Fest 2016“ nuotr./Gesaffelstein

Šlovė kilusi iš darbų su pasaulinėmis žvaigždėmis

Didžiajai auditorijai šis atlikėjas žinomas iš tokių kolaboracijų kaip „Send it up“ ar „Black Skinhead“ kartu su Kanye West. M.Levy taip pat bendradarbiavo ir su Lana del Rey, Justice, Depeche Mode. Tokie garsūs projektai suformavo didžiulį gerbėjų ratą visame pasaulyje, juos visus traukia unikalus Gesaffelstein garsas – aršus, bet neginčytinai gražus, neretai brutalus tačiau visuomet delikačiai struktūruotas.

Įkvėpimo šaltinis – vizualus menas

M. Levy nežiūri televizijos ar filmų, nes, jo teigimu, kitų menininkų kūryba jį blaško. Tačiau vizualieji menai, pavyzdžiui, abstraktūs Pierre Soulages darbai atlikėją įkvepia. Taip pat M.Levy žavisi Jacques-Louis David kūryba.

Kūryboje – Gesamtkunstwerk

Mike Levy išpildo savo ambicingo vardo prasmę pasirodymuose derindamas industrinę, sunkią techno muziką su tamsiomis vizualizacijomis. Net albumo „Aleph“ viršelis atlikėjo teigimu yra bene toks pats svarbus kaip ir pati muzika. Taip pat milijonus peržiūrų youtube svetainėje renkantys muzikiniai klipai „Pursuit“ ar „Hate or Glory“ yra neatsiejama M.Levy meno dalis.

Neapykanta EDM šokių muzikai

Mike Levy neretai pasisako prieš elektroninės muzikos sutapatinimą su populiariaja elektronine šokių muzika, kitaip EDM. Pats atlikėjas nevertina tokios muzikos, jo teigimu ji nėra „elektroninė“, tai – tik šokių muzika „blogiausia to prasme“. Interviu huffingtonpost M.Levy išpeikė EDM stilių sakydamas „Ten nėra jokios elektronikos, jokios techno, jokios house muzikos. Tai tiesiog ne tokia pati muzika.“

Sunki techno muzika, kuri neatspindi atlikėjo temperamento

Dažnam klausytojui agresyvi, neretai brutali Gesaffelstein elektronika sukelia įspūdį, kad toks ‘tamsus‘ yra ir pats kūrėjas. M.Levy klausiamas apie savo muziką ir jos šaknis visuomet neigia sunkaus techno stiliaus tapatumą su savo charakteriu. Atlikėjas į muzikos kūrybą žiūri kaip į betkurį kitą meną ir lygina savo situaciją su vaidyba: „Pažvelkite į kiną – sakykime „Volstryto vilkas“. Kai bendrauji su Leonardo DiCaprio jis nėra toks kaip jo personažas kino filme. Tai tik žaidimas, kurį jis žaidžia. Jis vaidina. Man muzika yra taip pat. <...> Tai esu aš, bet nesu aš kaip Mike Levy“

Šiais metais vienintelis urbanistinis muzikos ir menų festivalis Lietuvoje „Loftas Fest“ vyks rugsėjo 2-3 d., menų fabrike „Loftas“, Vilniuje.

„Loftas Fest 2016“ nuotr. /Gesaffelstein
„Loftas Fest 2016“ nuotr. /Gesaffelstein

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius