-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 02 12

„Biplan“ įrašė pirmąją animuotą lietuviškos abėcėlės dainą „ABĖČĖLĖ“

Lietuvoje dienos šviesą išvydo pirmoji vaikams skirta profesionaliai animuota gimtosios kalbos abėcėlė. Projekto iniciatorius ir filmuko režisierius Gediminas Šiaulys teigia, kad mintis imtis tokio kūrinio kilo pamačius, kaip greitai vaikai įsimena angliškas „ABC“ daineles. Į pagalbą pasitelkęs grupės „Biplan“ narius Maksą Melmaną ir Olegą Aleksejevą bei savo žmoną, žinomą iliustratorę Eleną Dvoretskają-Maya, dizaineris paskatino sukurti ne tik patrauklią dainelę apie lietuviškas raides, bet ir knygą pavadinimu „ABĖČĖLĖ“.
Grupė „Biplan“
Grupė „Biplan“ / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Augindami savo dukrą norėjome, kad lietuvišką abėcėlę ji įsimintų taip pat lengvai, kaip išmoksta angliškas „ABC“ daineles. Tačiau niekaip negalėjome rasti patrauklių, jaukių ir smagių variantų, todėl nusprendėme patys sukurti tai, ką vaikai norėtų žiūrėti ir niūniuoti. Taip ir atsirado „ABĖČĖLĖ“, – teigia G. Šiaulys. 

Dizaineris teigia, kad pirmiausiai jo galvoje atsirado idėja apie dainelę, vėliau – apie klipą ir filmuką, o tada – apie paprastą, tačiau išmaniai sudėliotą knygą. Pastaroji išsiskiria iš kitų lietuviškų abėcėlių tuo, kad joje rasime autorines E. Dvoretskajos-Maya Iliustracijas. 

„Tai – pirma profesionaliai animuota lietuvių kalbos abėcėlė. Todėl pavadinime specialiai panaudojome raidę „Č“ kaip simbolį, kad tai vietinis projektas“, – sako dizaineris. 

VIDEO: ABĖČĖLĖ

G. Šiaulys tvirtina, kad į „Biplan“ kreipėsi, nes ši grupė kuria dainas, kurias niūniuoja visa Lietuva. „Mes norėjome, kad ši dainelė būtų lengvai įsimenama, o Makso balso tembras – švelnus, puikiai tam tinkantis. Be to, tiek Maksas, tiek Olegas yra mano vaikystės draugai, tad prašyti jų pagalbos atrodė tiesiog natūralu“, – teigia G. Šiaulys.

M. Melmanas teigia, jog šis projektas jam labai smagus ir kelia vien geriausias emocijas. Jis pažymi, kad žodžiai dainai atsirado labai greitai – vos per valandą – tačiau daugiau problemų kilo su pačios dainos įrašymu.

„Esu tikras vilnietis ir turiu tam tikrą vilnietišką akcentą, todėl man reikėjo šiek tiek pagalbos, norint kad visi žodžiai būtų ištarti itin taisyklingai. Kreipėmės į aktorių ir kompozitorių Vytautą Leistrumą, kuris prižiūrėjo, kad visi žodžiai „ABĖČĖLĖJE“ skambėtų kaip reikia“, – juokiasi M. Melmanas.

Dainos ir knygos „ABĖČĖLĖ“ idėjai pritarė ir įgyvendinti padėjo Lietuvos kultūros taryba, kūrybos darbai truko 7 mėnesius. Visi norintys susipažinti su „ABĖČĖLE“ galės Vilniaus knygų mugėje vasario 19 - 22 d., leidybos namų „Tikra Knyga“ stende. Knygų mugės metu vasario 19 d. pirmą kartą vyksiančioje „Muzikos salėje“ „Biplan“ pristatys ir savo naujausią albumą „Visi keliai veda prie jūros“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius