-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 07 12

Dainininkė Jurga pristato patriotinį vaizdo klipą (video)

Tarp dviejų valstybinių švenčių – Mindaugo karūnavimo ir Žalgirio mūšio 600 metų sukakties – dainininkė Jurga pristato Lietuvai skirtą savo kūrinio „Seniai toli“ vaizdo klipą. Nuo pirmadienio šį vaizdo klipą galima išvysti svetainėje „YouTube“ internete, netrukus jis bus parodytas ir per televiziją.
Jurga Šeduikytė
Jurga Šeduikytė / M.P.3. nuotr.
Temos: 1 Muzika

Vaizdo klipas „Seniai toli“ yra paremtas Lietuvos istorijos įvykiais ir skirtas mūsų šalies žmonėms bei mūsų valstybei. Šią savaitę Lietuva mini Žalgirio mūšio jubiliejų – 1410 metais šalia Griunvaldo (dar vadinamo Griunfeldu) tarp jungtinių Lietuvos ir Lenkijos pajėgų bei Kryžiuočių ordino įvykęs mūšis baigėsi kryžiuočių sutriuškinimu. Naujajame vaizdo klipe atspindimi įvykiai iš Lietuvos istorijos, tarp jų ir Žalgirio mūšis.

Pasak Jurgos, kūrinio „Seniai toli“ negalima pavadinti popstiliaus daina, o greičiau muzikiniu pasakojimu, kuriame kalbama apie tai, kaip žvelgiant iš amžių perspektyvos jaučiasi mūsų šalyje gyvenantis žmogus. Šią dainą ir vaizdo klipą sudaro dvi dalys, kuriose sujungiama senovė ir naujieji laikai.

Vaizdo klipą „Seniai toli“ režisavo ir animaciją sukūrė vaizdo menininkas Antanas Skučas, prieš kelerius metus dalyvavęs kuriant vaizdo projekcijas Jurgos koncertų turui „Instrukcija“.

„Seniai toli“ kūrybinio sumanymo įgyvendinimas iš viso užtruko beveik dvejus metus – dainos įrašai buvo pradėti 2008 metų vasarą. Pirmoji kūrinio dalis įrašyta Vilniuje, Katedros požemiuose, kur prasidėjo Lietuvos valstybė, buvo karūnuotas karalius Mindaugas, o dabar ilsisi kunigaikščio Aleksandro, Žygimanto Augusto žmonų Elžbietos ir Barboros Radvilaitės palaikai, urna su kunigaikščio Vladislovo Vazos širdimi.

Kad sėkmingai pavyktų atlikti įrašus, Katedros požemiuose kelioms valandoms buvo įrengta nedidelė įrašų studija, tad pirmoji kūrinio „Seniai toli“ dalis savo skambesiu yra autentiškai senovinė. Antroji dalis – išsiveržianti iš požemio, moderni ir tikinti ateitimi – įrašyta įrašų studijoje 2009 metais. Aranžuotę šiam kūriniui sukūrė Jurgos grupės klavišininkas Marius Leskauskas, kontrabosu grojo Arnoldas Gurinavičius, gitara – Jurgos grupės muzikantas Romas Rainys.

Muziką ir žodžius dainai „Seniai toli“ parašė Jurga. Dainininkė sakė jau kurį laiką svajojusi išreikšti savo patriotiškumą. Kai gimė šios dainos sumanymas, Lietuva ruošėsi artėjančiam savo vardo tūkstantmečiui, todėl patriotinės Jurgos mintys ir pavirto šia daina. Kelis kartus Jurga šį kūrinį yra atlikusi soliniuose koncertuose. Daina „Seniai toli“ kaip paslėptas kūrinys yra išleistas naujausiame jos albume „+37° (Goal of Science)“.

Režisieriaus Antano Skučo teigimu, vaizdo klipas, kaip ir daina, sudarytas iš dviejų skirtingų dalių: vienos miglotos ir paslaptingos, o kitos skaidrios ir pakilios.

„Pagrindinė kūrinio mintis yra dabarties ir praeities simbolinis sujungimas. Tai leidžia ne tik mums patiems pasijusti praeities įvykių dalimi, bet ir suprasti, kad šiandien kuriame savo ateitį“, – sakė menininkas.

Vaizdo klipe yra gausu simbolių, įvairių istorijos elementų, kai kurie jų gali būti sunkiai pastebimi, todėl, Antano Skučo nuomone, žiūrovui bus įdomu jų ieškoti ir juos atrasti.

Šis projektas įgyvendintas asmenine jo dalyvių iniciatyva ir lėšomis.

„Siekėme sukurti tokį kūrinį, kuris skatintų lietuvių pasididžiavimą savo šalimi ir istorija. Didelė padėka visiems prisidėjusiems prie šio sumanymo, – sakė vienas šio projekto įgyvendintojų kompanijos M.P.3 vadovas Vaidas Stackevičius. – Džiaugiamės galutiniu rezultatu ir su pasididžiavimu pristatome jį Lietuvos žmonėms.“

„Seniai toli“ yra septintasis Jurgos vaizdo klipas ir pirmasis per pastaruosius dvejus metus. Prieš kelerius metus už vaizdo klipus „Instrukcija“ ir „5th Season“ Jurga buvo apdovanota MTV geriausio Baltijos šalių atlikėjo prizu.

VIDEO: Jurga | Seniai toli (official video, based on Lithuanian history)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius