-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 18

Didžiausias festivalis Baltijos šalyse „Positivus“ jau šį savaitgalį laukia muzikos mylėtojų

Tykus žvejų miestelis Salacgryva, įsikūręs pačiame Estijos ir Latvijos pasienyje, yra žymus ne vien čia gaminamais šprotais ar įkvepiančiais kraštovaizdžiais. Kartą per metus jis tampa keliasdešimties tūkstančių muzikos mylėtojų traukos vieta, per vieną savaitgalį siūlydamas išvysti aibę intriguojančių pasirodymų. Festivalyje anksčiau jau yra koncertavę „Muse“, „Moby“, „Travis“, „Keane“ ar „Manic Street Preachers“, o šiemet, liepos19-21 dienomis, organizatoriai siūlo bene stipriausią savo istorijoje sąstatą atlikėjų, užpildysiančių tris dienas vyksiančio renginio programą penkiose scenose. Septintą kartą vykstantis renginys šiemet pirmą kartą tęsis tris dienas.
Grupė „Sigur Ros“
Grupė „Sigur Ros“ / „Scanpix“ nuotr.

Kiek vangi penktadienio įžanga – puiki galimybė palaikyti mūsų tėvynainius. Jų pirmą festivalio dieną net trys: pavakarę ant scenos lips svaigus lietuviškas/norvegiškas kolektyvas „Rasabasa“ ir vilniečiai „Deeper Upper“, netoli vidurnakčio – nepriklausomo roko propaguotojai iš Šiaulių „Colours Of  Bubbles“. Alternatyva girdėjusiems šias grupes namie – austrų elektronikų „Electro Guzzi“, trankių reperių „Twenty One Pilots“ ar ne pirmą kartą festivalyje viešinčios ir su „Björk“ dažnai lyginamos estės „Iiris“ pasirodymai. Visgi svarbiausios vakaro personos – tai jaunieji britų rokeriai „Palma Violets“, kurių debiutinį singlą „Best of Friends“ prestižinis žurnalas NME pernai išrinko metų daina; kritikų liaupsinamas psichodelinės elektronikos duetas iš Kanados „Crystal Castles“ ir indie-folk grupė „Noah and the Whale“, pažįstama iš savo hito „5 Years Time“ bei specifinio romaus ir nostalgiško savo skambesio. Latviams itin aktualus ir atsikūrusios legendinės jų aštuntojo dešimtmečio disko grupės „Zodiaks“ koncertas. Pirmasis grupės albumas tuometinėje Sovietų Sąjungoje buvo parduotas net 20 milijonų tiražu.

Organizatorių nuotr./Festivalis Positivus Latvijoje
Organizatorių nuotr./Festivalis „Positivus“ Latvijoje

Šeštadienį pagrindinę festivalio „Tele2“ sceną atidarys retro rokenrolo dainius iš Naujosios Zelandijos Willy Moon. Dėmesio vertas ir ilgametis grupės „The Czars“ vokalistas ir kūrėjas John Grant, šiuo metu koncertuojantis kaip solo atlikėjas. Pirmąjį jo albumą „Queen of Denmark“ svarbus leidinys „Mojo“ išrinko metų įrašu. Lietuvai tądien atstovaus vienintelis Markas Palubenka, jo koncertas „I Love You“ scenoje prasidės šeštą valandą. Vakaras tęsis su jaunos amerikietės Charli XCX dainomis.

Beje, ši atlikėja savo balsu prisidėjo ir prie šiuo metu visose šokių aikštelėse skambančiu hitu „I Love It“, sukirptu kartu su švede „Icona Pop“. Kitos vakaro žvaigždės – pastaruoju metu itin sėkmingi Las Vegaso rokeriai „Imagine Dragons“. Pasirodymas „Positivus“ festivalyje yra dalis jų šiuo metu vykstančio pasaulinio turo, kuriuo metu amerikiečiai pristato savo debiutinį albumą „Night Visions“, pažymėtą viena skambiausių pernykščių dainų „Radioactive“. Dešimtą prie antros festivalio scenos „Nordea“ pultų stos vieni svarbiausių Prancūzijos elektronikos  scenoje  – grupė „C2C”.

 Sigur Ros vokalistas Jonsi Thoras Birgissonas
„Sigur Ros“ vokalistas Jonsi Thoras Birgissonas

Na, o vakarą pabaigs daugelio laukiamiausia šių metų festivalio grupė „Sigur Ros“. Po kiek silpnesnio albumo „Valtari“, islandų post-rokeriai išgyveno sudėties pokyčius ir jau netrukus sugrįžo su sėkmingu įrašu „Kveikur”, kurio melodijas festivalyje jie greičiausiai ir pristatys.

Sekmadienio popietė – gera galimybė gerėtis mažiau žinomo, tačiau nepriklausomo, subtilesnio ir alternatyvesnio roko gerbėjams: ant scenų lips intriguojantys kolektyvai „No Ceremony///“, „Team Ghost“ ir „Suuns“. Išsiilgusiems labiau atpalaiduojančių ir švelnių melodijų vertėtų nepraleisti Tomo Odell‘o pianino ir balso harmonijos. Dėmesio verti ir Niu Jorko kolektyvo „Darwin Deez“ skleidžiami elektroninio roko garsai. Vienas iš festivalio organizatorių pasididžiavimų – bliuzo, džiazo ir soul meistro, jau dabar lyginamo su Ottis Reeding ar Van Morrison, Michael Kiwanuka koncertas.

Festivalio lankytojams sekmadienį savo kūrybą taip pat pristatys intelektualios ir specialios pajautos reikalaujančios muzikos kūrėjai iš Danijos „Efterklang“. Vakarą pratęs Latvijoje prieš ketverius metus jau svečiavęsi „Two Doors Cinema Club“. Tuomet dar vos pirmus žingsnius žengianti jaunuolių grupė dabar jau spėjo tapti vienu svarbiausių šiuolaikinių britiško roko vardų. O paskutinius akordus sudėlios milžiniško populiarumo sulaukęs melancholiško post-punk duetas „The XX“. Beje, paskutinę festivalio dieną renginyje taip pat koncertuos ir lietuviai „Kurak“ bei „Without Letters“.

Informacija lankytojams

Greta muzikinės programos, renginio svečiai galės dalyvauti ir įvairiuose meninėse ir kūrybinėse veiklose, kurios ankstesniais metais įtraukė modernius šokius, improvizacinio teatro pasirodymus, graffiti parodomuosius šou, cirko pasirodymus, o taip pat stebėti kiną po atviru dangumi. Mažuosius festivalio svečius priims specialus vaikų darželis. Lankytojai iki dešimties metų yra įleidžiami nemokamai. Renginio vietoje veikia ir bankomatai, už daugelį paslaugų galima atsiskaityti banko kortelėmis. Atvykstantiems iš Lietuvos automobiliais reikia laikytis Talino krypties, o privažiavus Salacgryva sekti nuorodas.

DĖMESIO! Rekomenduojama vengti kelio remonto darbų, juos galima atrasti Latvijos kelių departamento puslapyje. Kol kas orų prognozės savaitgaliui žada lietingą ir vidutiniškai šiltą orą.

Išsamias renginio taisykles ir bilietus (juos galima įsigyti ir renginio vietoje) rasite paspaudę čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius