Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 06

Džiazo gitaros dievas Patas Metheny gastrolių po Europą startą paskelbs Vilniuje

Balandžio 25-oji – diena, kurią visi Lietuvos džiazo klausytojai savo kalendoriuose turėtų pasižymėti ryškiai. Vilniaus Pramogų arenoje tą dieną koncertuos žymiausias pasaulyje šių dienų džiazo gitaristas – Patas Metheny su savo grupe „Unity Group“. Festivalio „Kaunas Jazz“ programoje pasirodysiantis muzikantas šią savaitę išleido naują albumą ir pradėjo pasaulinį koncertų turą, kurio programoje pirmą kartą gros Lietuvoje.
Patas Metheny
Patas Metheny / Atlikėjo archyvo nuotr.

Keturis dešimtmečius garsėjančio gitaristo nenustebinsi komplimentais. Praėjusių metų pabaigoje Patas buvo įšventintas į simbolinę svarbiausiu pasaulyje džiazo leidinio „Downbeat“ Šlovės salę. Nuo 1952-ųjų, kai šis žurnalas pradėjo rengti savo skaitytojų apklausas, tokios garbės nusipelnė tik keturi gitaristai – Charlie Christianas, Django Reinhardtas, Wesas Montgomery ir Patas Metheny. Be to, Patas jau septintus metus iš eilės šio žurnalo paskelbtas geriausiu gitaristu pasaulyje.

Tačiau net ir daug pripažinimo ženklų gavusį gitaristą maloniai nustebino reakcija į užvakar parduotuvėse pasirodžiusį naująjį jo grupės „Unity Group“ albumą „Kin (←→)“.

Naujausias albumas sulaukė liaupsių

„Dar viena pergalė“, – lakoniškai naująją Pato Metheny muziką apibūdino leidinys „Hi-Fi News“. Kiti kritikai nebuvo tokie santūrūs.

„Aranžuotės ir įrašas – nepriekaištingi. Šiuolaikiško džiazo meistriškumo pamoka“, – rašo didžiausias britų muzikos žurnalas „Q“. „Albumas perkelia gitaros improvizaciją į naują estetinį lygį“, – pritaria žurnalas „Mojo“.

„Gitaristams kiekvienas naujas Pato Metheny albumas – didžiulis įvykis. Bet šį kartą amerikietis sutaršytais plaukais pranoko pats save“, – skelbia britų dienraštis „Evening Standard“.

Tikrų melomanų mėgstamas žurnalas „Record Collector“ albumą vadina „pritrenkiančiu opusu, sukurtu naujus kelius randančio muzikanto, kurio talentui neegzistuoja jokios ribos“.

Britų transliuotojo BBC recenzijoje akcentuojamas Pato suburtos muzikantų grupės meistriškumas ir derėjimas: „Tai lyg šlovinga telepatija. Tiems, kurie galbūt tik dabar susipažįsta su įvairia ir spalvinga Metheny kūryba, „Unity Group“ yra puiki vieta pradėti“.

Tašką padeda žurnalas „Jazzwise“, skelbiantis, kad naujoji kūryba yra artima ne avangardiniams Pato eksperimentams, o romantiškam, melodingam muzikalumui, kuriuo pasižymėjo jo legendinė grupė „Pat Metheny Group“. „Jo muzikinis smalsumas neblėsta“, – reziumuoja žurnalas, kaip ir daugelis kitų leidinių, albumui skyręs aukščiausią įvertinimą.

VIDEO: Patas Metheny „Last Train Home“

„Apsupk save muzikantais, kurie yra geresni už tave patį“

Albumą pristatančiose gastrolėse Patas Metheny groja su tais pačiais muzikantais, su kuriais ir įrašė šią puikių įvertinimų sulaukusią programą – saksofonininku Chrisu Potteriu, bosistu Benu Williamsu, būgnininku Antonio Sanchezu ir pianistu Guilio Carmassi.

„Geriausias patarimas, kurį gyvenime esu girdėjęs – apsupk save muzikantais, kurie yra geresni už tave patį. Tik taip gali tobulėti.

Su šia grupe yra būtent taip. Jos nariai – neįtikėtinai aukšto lygio muzikantai. Pavyzdžiui, Chrisas Potteris, mano nuomone, šiuo metu yra svarbiausių pasaulyje saksofonininkų trejetuke. Antonio Sanchezas – didis savo kartos būgnininkas. Ar žavimės vieni kitais? Kai autobuse trečią valandą eilės stovi eilėje prie tualeto, sunku labai žavėtis.

Tačiau ši grupė turi ypatingą bruožą. Lengva rasti muzikantų, su kuriais smagu groti dešimt ar dvidešimt koncertų. Bet kai kartu sugrojome 150 koncertų ir pajutau, kad vieni kitus vis dar sugebame stebinti, tai – ženklas, kad radau tokius muzikantus, kokių ieškojau.

Siekis suvienyti visas muzikines kalbas

Grupės pavadinimas – simbolinis. „Unity“ – „vienybė“. Su šia grupe siekiu po vienu skėčiu suvienyti visas muzikines kalbas, kurias esu išbandęs. Tai viena geriausių grupės sudėčių, su kokiomis esu grojęs. O aš esu grojęs su daug kuo“, – sako Patas Metheny.

2012-aisiais debiutavusi grupė jau įrodė savo sugebėjimus. Jos diskas „Unity Band“ pernai pelnė „Grammy“ apdovanojimą – buvo pripažintas geriausiu instrumentiniu džiazo albumu.

Šią savaitę koncertu Džeksono mieste Pato Metheny grupė pradėjo 45 pasirodymų gastroles JAV – jos truks iki kovo pabaigos. Po mėnesio pertraukos grupė persikels per Atlantą ir pradės gastroles Europoje – į jų grafiką įrašyti net 50 koncertų.

VIDEO: Patas Metheny „And I Love Her“

Lietuviai „Unity Group“ programą išgirs pirmieji

Ypatinga dovana Lietuvos melomanams – jie naująją Pato Metheny „Unity Group“ programą išgirs pirmieji. Būtent Vilniuje prasidės gitaristo ir bendražygių turas per Europą, kurio metu jie koncertuos aštuoniolikoje valstybių. Į Lietuvą muzikantai atvyks kupini energijos ir jau pasiilgę pasirodymų, todėl džiazo gerbėjų tikrai laukia įspūdingas vakaras.

Pirmą kartą Lietuvoje grosiantis Patas Metheny – vienas labiausiai gerbiamų džiazo muzikantų pasaulyje. Gitaristo kolekcijoje – net dvidešimt „Grammy“ statulėlių, šiuo pasiekimu jam prilygsta tik vienas džiazo muzikantas – pianistas Chickas Corea.

Iš viso Patas yra išleidęs 38 albumus, kurių parduota daugiau nei 20 milijonų egzempliorių. Rekordai Patą Metheny lydi kiekviename žingsnyje. Net septyni iš eilės Pato įrašyti albumai laimėjo „Grammy“ apdovanojimus – tai vienintelis toks atvejis muzikos istorijoje. Dvidešimt Pato sukauptų „Grammy“ statulėlių jam buvo skirtos dešimtyje skirtingų kategorijų – nuo geriausios roko instrumentinės kompozicijos iki geriausio šiuolaikinio džiazo įrašo. To taip pat nėra pavykę pasiekti nė vienam kitam atlikėjui.

„Grammy“ ceremonijoje Patas Metheny nominuotas net 35 kartus

Pagal laimėtų „Grammy“ skaičių Patas patenka į labiausiai tituluotų pasaulio atlikėjų dešimtuką, pralenkdamas tokius legendinius muzikantus kaip Ray Charlesas ir Ericas Claptonas. Iš viso „Grammy“ ceremonijoje Patas Metheny nominuotas net 35 kartus.

Daugiau nei trisdešimt metų džiazo muzikos elite praleidęs Patas Metheny nė neketina lėtinti tempo. Muzikantas kasmet surengia nuo 120 iki 240 koncertų, grodamas didžiosiose pasaulio arenose ir festivaliuose.

Bilietai į kiekvienam tikram džiazo gerbėjui privalomą Pato Metheny koncertą Vilniuje platinami visose „Ticketpro“ kasose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius