-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 01 19

J.Didžiulis: už pažeidimus turi atsakyti organizatoriai

Dėl praėjusį mėnesį Lietuvoje rodytos roko operos „Jėzus Kristus superžvaigždė“ skandalo gali nukentėti šios operos atlikėjai. Andrew Lloydo Webberio įkurta ir vadovaujama agentūra „The Really Useful Group“ (RUG) svarsto galimybę į teismą paduoti ne tik operos kūrėjus, bet ir jos dalyvius. Šią mintį nelogiška vadina ir operos dalyviai, ir pats režisierius.
Jurgis Didžiulis
Jurgis Didžiulis (centre) / Martyno Siruso/Adfoto.lt nuotr.

RUG agentūra anksčiau kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą ir reikalavo sustabdyti Lietuvoje suplanuotus renginius, nes leidimas lietuviams statyti operą pagal A.Lloydo Webberio muziką nėra suteiktas, tačiau pasirodymai įvyko.

Atsidūrė beviltiškoje situacijoje

Roko operoje Judo vaidmenį atlikęs dainininkas Jurgis Didžiulis kilus skandalui dėl autorių teisių pažeidimo teigė atsidūręs tokioje situacijoje, kurioje pats nieko negalėjo pakeisti.

„Kai sutikome pasirodyti roko operoje, nieko apie tą dalyką nežinojome. Įpusėjus repeticijoms, pasirašius visas sutartis kilo skandalas. Mūsų organizatoriai tikino, kad viskas gerai. Atsidūrę tokioje situacijoje negalėjome sprukti – buvome įsipareigoję ne tik organizatoriams, bet ir visiems ten dalyvaujantiems atlikėjams. Visi buvome viename laive ir, jei vienas sprunka, tas laivas vis tiek skęsta“, – savo nuomonę išsakė atlikėjas.

Atsidūrę tokioje situacijoje mes negalėjome sprukti – buvome įsipareigoję ne tik organizatoriams, bet ir visiems ten dalyvaujantiems atlikėjams. Visi buvome viename laive ir, jei vienas sprunka, tas laivas vis tiek skęsta.

J.Didžiulio manymu, visa atsakomybė šioje situacijoje turi tekti organizatoriams, o ne roko operos atlikėjams: „Jeigu ta agentūra mus paduotų į teismą, būtų žiauriai gaila, nes mes neturėtume prisiimti tos atsakomybės. Bausti organizatorius per pačius atlikėjus man atrodo nelogiška – nemanau, kad tas dalykas turi atkapsėti iki atlikėjų. Jeigu buvo pažeidimas iš organizatorių pusės, kas nors iš jų turi už tai atsakyti.“

Nė menkiausio įtarimo neturėjęs, kad opera statoma negavus leidimo, J.Didžiulis išaiškėjus visoms aplinkybėms nusprendė pats kreiptis į RUG advokatą.

„Aš tiesiog ėjau atlikti darbo – dainuoti savo partijos ir nesidomėjau teisiniais dalykais, tai ne mano kompetencija, be to, organizatoriai nedavė nė menkiausios užuominos, kad daroma kas nors negero. Kai įtariau, kad kažkas gali būti blogai, pats rašiau tai agentūrai, rašiau ir advokatui Andriui Iškauskui, asmeniškai atsiprašiau ir pasakiau, kad mes patys esame atsidūrę tokioje situacijoje ir kad jie galbūt galės ją sėkmingai išspręsti“, – teigė J.Didžiulis.

Trijuose Lietuvos miestuose parodytoje operoje pasirodė būrys žinomų šalies atlikėjų: pagrindinį Jėzaus vaidmenį atlikęs Jeronimas Milius, Poncijaus Piloto vaidmenį gavęs Vytautas Juozapaitis, Mariją Magdaleną įkūnijusi Asmik Grigorian, Judu tapęs J.Didžiulis, Egidijus Sipavičius, Darius Auželis, Ignas Misiūra.

Nepaisė teismo sprendimo

Po agentūros RUG pasamdyto advokato A.Iškausko kreipimosi į teismą prieš paskutinę roko operą, kuri turėjo būti rodoma Šiauliuose, buvo priimtas sprendimas uždrausti rodyti renginį ir nutraukti prekybą bilietais. Šiaulių arenoje roko opera vis tiek nuskambėjo, nes, viešosios įstaigos „Centrinė kūrybos studija“ direktoriaus ir Lietuvoje pastatytos roko operos režisieriaus Ramūno Marcinkaus   teigimu, apie teismo sprendimą, priimtą likus dviem dienoms iki koncerto Šiaulių arenoje, niekas neinformavo.

„Teismas nurodė tą dieną, kai manęs nebuvo Lietuvoje, – tai galima labai lengvai patikrinti, nes aš buvau kito miuziklo premjeroje Varšuvoje. Iš kur galėjau apie tai žinoti?“ – klausė R.Marcinkus.

Operos režisierius teigė gerbiantis teismo sprendimą, todėl jei būtų apie jį žinojęs, paskutinė roko opera nebūtų buvusi parodyta. R.Marcinkus taip pat piktinosi RUG agentūros atstovų svarstymais apie galimybę reikalauti atsakomybės ne tik iš operos organizatorių, bet ir iš atlikėjų.

„O kuo čia dėti atlikėjai? Atlikėjai turėjo sutartis su rengėjais. Jie tiesiog profesionaliai atliko savo darbą ir už tai gavo atlygį. Darbuotojai nekalti, jei vadovas padarė ką nors neteisingai. Jeigu bus ta atsakomybė, aš ją visą prisiimu. Sumokėsime tą tūkstantį litų už teismo negerbimą“, – užtikrino R.Marcinkus.

R.Marcinkus teigia besikonsultuojantis su teisininkais ir tikisi, kad šį klausimą pavyks išspręsti sėkmingai.

Neprisimena agentūros pavadinimo

R.Marcinkus tvirtina, kad leidimas statyti šią operą gautas iš kitos agentūros, tačiau konkretaus jos pavadinimo negalėjo nurodyti. „Aš prie savęs neturiu to rašto... Pavadinimo nepamenu“, – tvirtino R.Marcinkus.

R.Marcinkus neatskleidė, kiek iš viso bilietų buvo parduota į roko operą „Jėzus Kristus superžvaigždė“. „Nėra tokios statistikos, tai pakankamai konfidencialu“, – teigė jis.

Anksčiau R.Marcinkus teigė, kad į Šiauliuose ir Kaune vykusius renginius buvo išpirkti beveik visi bilietai, o Vilniuje – kiek mažiau nei 70 procentų (apie 2,7 tūkst.) bilietų. Bilietai į šiuos renginius kainavo nuo 50 iki 130 litų. „Po publikacijų bilietų pardavimas sustojo“, – skundėsi R.Marcinkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius