2012 10 23 /15:27

Oficialu: „Depeche Mode“ vieninteliam koncertui trijose Baltijos šalyse pasirinko Lietuvą

Kitąmet į Lietuvą pagaliau grįžta „Depeche Mode“. Antradienį Paryžiuje vykstančioje spaudos konferencijoje trijulė pristatė po jų naujojo – jau trylikto – albumo išleidimo prasidėsiantį turą, kuriame numatytas ir koncertas Vilniaus Vingio parke liepos 27 dieną.
„Depeche Mode“
„Depeche Mode“ spaudos konferencija / „Scanpix“ nuotr.

Kaip pirmadienį rašė Žmonės.lt, išvakarėse gerbėjai jau puse lūpų kalbėjo, kad elektronikos dievai į Vilnių atvyks liepos pabaigoje.

Dideliam gerbėjų džiaugsmui, konferencija prasidėjo naujos dainos pristatymu

Scanpix nuotr./Dave'as Gahanas
„Scanpix“ nuotr./Dave'as Gahanas

Papildyta 14:59. Spaudos konferencijos pradžioje jaukiai fotelyje ant scenos įsitaisęs Martinas L.Gore'as juokavo, kad sendami grupės nariai pažino vienas kito stiprybes ir silpnybes, todėl jie visi sutaria gerai. Jo teigimu, prie dainų žodžių rašymo prisijungęs Dave'as Gahanas nuėmė dalį streso, kurį jautė jis, anksčiau būdamas vieninteliu grupės dainų žodžių autoriumi.

Geros nuotaikos kupini grupės nariai juokavo ir apie koncertus tuometinėje Sovietų Sąjungoje, ir apie koncertinius drabužius, ir apie dainų įrašinėjimo procesą.

Vokalistas D.Gahanas prisipažino, kad kaip ir kiekvienuose santykiuose, kurie trunka daugiau kaip tris dešimtmečius – daugiau kaip pusę jų gyvenimo – akivaizdu, kad jų bendravime būta nuosmukių ir pakilimų, tačiau grupės stiprybė slypi muzikoje – jie dievina tai, ką daro.

Geros nuotaikos kupini depešai juokavo ir apie įrašinėjimo sesiją studijoje. Anot D.Gahano, jis įrašinėdamas mėgsta įsivaizduoti, kad yra ant scenos – tai jam padeda geriau įsijausti. M.L.Gore'as pasijuokė, kad tuomet kiti grupės nariai elgiasi kaip gerbėjai ir jam ploja.

Kalbėdamas apie kūrybos procesą, M.L.Gore'as teigė manantis, kad jis kuria pozityvią muziką, nors dažnai aplinkiniai sako ir priešingai. „Tai netiesa“, – nusijuokė pagrindinis dainų žodžių ir muzikos kūrėjas.

Paklausti apie potyrius koncertuojant tuometinėje Sovietų Sąjungoje, Andy Fletcheris teigė, kad kai pirmą kartą „Depeche Mode“ nusprendė koncertuoti už „geležinės uždangos“, jiems tai buvo labai svarbu. Nors grupė ir prarado pinigus dėl tokio savo pasirinkimo, ir jie žino, kaip svarbu tai buvo jų laukiantiems gerbėjams. 

Scanpix nuotr./Depeche Mode
„Scanpix“ nuotr./„Depeche Mode“

„Manau, kad mes buvom šokiruoti dėl reakcijos, kurios sulaukėme“, – prisiminimais dalijosi D.Gahanas. Jis sakė žinantis, kad ne visose Sovietų Sąjungoje buvusiose valstybėse buvo galima įsigyti jų įrašų, tačiau gerbėjai gaudavo juos slapčia ir rengdavo pogrindinius pasiklausymo vakarėlius. A.Fletcheris juokėsi, kad kartą jiems priešpiečiaujant Budapešte restorano langus užstojo tiek daug juodai apsirengusių gerbėjų, kad patalpoje teko uždegti šviesas dienos metu.

Papildyta 15:16. Grupės nariai toliau krizendami kalbėjo ir apie būsimus koncertinius drabužius. „Tikrai bus blizgučių“, – prisimindami praėjusio turo blizgančius M.L.Gore'o apdarus juokėsi grupės nariai. Surimtėję jie prisipažino, kad dar nespėjo pagalvoti apie gastrolių detales – grupė baigė įrašinėti albumą vos prieš keletą dienų, todėl dabar tikisi šiek tiek atsikvėpti.

M.L.Gore'as teigė manantis, kad naujame albume yra bent dvi trys dainos, kurios yra vienos geriausios „Depeche Mode“ dainų per visą jų istoriją.

M.L.Gore'as nesikuklino kalbėdamas apie naująjį albumą. Jis teigė manantis, kad yra bent dvi trys dainos, kurios yra vienos geriausios „Depeche Mode“ dainų per visą jų istoriją. D.Gahanas irgi negailėjo komplimentų grupės draugui – jis sakė, kad tryliktajame depešų albume yra keletas dainų, kurios jam tapo labai artimos ir jas dainuodamas jis labai susijaudina emociškai.

Deja, daugiau informacijos apie būsimą albumą nepavyko išpešti nei žurnalistams, nei grupės gerbėjams, kuriems irgi buvo suteiktas šansas užduoti klausimus. Depešai sakė dar nežinantys nei albumo išleidimo datos, nei būsimų singlų pasirodymo laiko, nei leidybinės įmonės, nei albumo pavadinimo. Ką gi – ilgai laukus teks dar luktelti.

Papildyta 15:27. Pirmieji pigiausi bilietai į „Depeche Mode“ pasirodymą Vingio parke kainuoja 154 litus. Šių bilietų skaičius – griežtai ribotas. Jam pasibaigus, bilietai kainuos 174 litus.

Ištikimiausi grupės gerbėjai galės įsigyti dviejų kategorijų bilietus, suteiksiančius galimybę koncertą stebėti iš itin arti. Bilietai į gerbėjų zoną kainuoja 224 litus, o į ypatingą „Premium“ gerbėjų zoną – 304 litus. 

Scanpix nuotr./Dave'as Gahanas
„Scanpix“ nuotr./Dave'as Gahanas

Bilietus į „Depeche Mode“ koncertą pirmieji interneto svetainėje www.ticketpro.lt galės įsigyti „BDG klubo“ nariai. Jais tapti galima užsiregistravus interneto svetainėje www.bdg.lt . Bilietų prekyba „BDG klubo“ nariams bus pradėta spalio 26 d. 10 val.

„BDG klubui“ nepriklausantys pirkėjai bilietus galės įsigyti nuo spalio 29 d. 10 val. Visose „Ticketpro“ kasose ir interneto svetainėje www.ticketpro.lt.

34 koncertai mažiau nei per tris mėnesius

Prieš pat konferencijos pradžią „Depeche Mode“ gerbėjų svetainė „community.depmode.com“ paskelbė nuotrauką, kurioje matyti žurnalistams išdalintas turo grafikas

Depeche Mode turo grafikas
„Depeche Mode“ turo grafikas. http://community.depmode.com nuotr.

Synthpop pionieriai, sugebantys į savo koncertus surinkti pilnus stadionus, jau du kartus tūkstančius Lietuvos gerbėjų vertė unisonu mojuoti rankomis per „Never Let Me Down“. 2001 metais jie surengė pasirodymą Vingio parke, 2006-aisiais – „Siemens“ arenoje. 2009 metais turėjusiai dar kartą į Lietuvą atvykti grupei teko atšaukti planus dėl vokalisto Dave‘o Gahano ligos.

Turas startuos gegužės 7 dieną Izraelyje ir beveik per tris mėnesius D.Gahanas, Martinas L.Gore‘as ir Andrew Fletcheris, kartu su pagalbiniais muzikantais Peteriu Gordeno ir Christianu Eigneriu, kurie jau kone tapę grupės nariais, aplankys 25 šalis ir surengs 34 koncertus. Po gastrolių Senajame žemyne grupės turo maršrutas nusidrieks į JAV.

Depeche Mode
„Depeche Mode“

„Depeche Mode“ susikūrė daugiau nei prieš tris dešimtmečius ir per tą laiką užsitarnavo kultinės grupės statusą. Pardavusi daugiau nei 100 milijonų įrašų kopijų visame pasaulyje, ji yra tapusi viena sėkmingiausių elektroninės muzikos grupių, o D.Gahanas nuolat minimas geriausių „frontmenų“ sąrašuose.

Britai jau per pirmąjį grupės gyvavimo dešimtmetį sugebėjo suburti ištikimų gerbėjų būrį, kuris laikui bėgant tik gausėjo. „Depeche mode“ supantis kultas sukūrė „Black swarm“ (liet. Juodasis būrys, Juodoji masė), kurie ne tik pirko visus iki vieno depešų įrašus, leido tūkstančius atributikai, sekiojo juos į koncertus, bet ir stengėsi būti kiek galima panašesni į juos. Net ir per pastarąjį turą, apsidairius jų koncertuose, buvo sunku suskaičiuoti visus Dave‘us ir Martinus.  Vienodos ne tik šukuosenos ar apranga, bet net ir tatuiruotės, kurių dauguma – visiškai tikros. Gali susipažinti ir su pora, kurią suvedė „Depeche Mode“ gerbėjų forumas internete, ir su pamišusiais škotais, sekiojančiais paskui grupę visoje Europoje, ir šeima, kuri į koncertą atsiveda mažąsias Dave‘o ir Martino kopijas.

Nors depešai džiaugiasi pasauline šlove, tradiciškai jie labiau mylimi Rytų Europoje nei gimtojoje Jungtinėje Karalystėje. Basildono miesto, iš kurio kilusi trijulė, valdžia iki šiol dar niekaip nesugebėjo oficialiai pažymėti miesto ryšių su grupe, o Taline, pavyzdžiui, veikia baras, skirtas „Depeche Mode“, Maskvoje kasmet tūkstančiai „depešistų“ žygiuoja miesto gatvėmis minėdami D.Gahano gimtadienį. 

Scanpix nuotr./Martinas L. Gore'as
„Scanpix“ nuotr./Martinas L. Gore'as

Devintojo dešimtmečio pradžioje muzikinę karjerą pradėję kaip lengvas synthpop dainas dainuojanti grupė, po vieno iš grupės įkūrėjų Vince‘o Clarke‘o pasitraukimo, „Depeche Mode“ palaipsniui atsikratė paaugliškos elektroninės muzikos atlikėjų įvaizdžio ir šimtų tūkstančių gerbėjų širdis užkariavo su niūresnėmis dainomis apie emocinį skausmą.

Grupė „Depeche Mode“, buvusi pragare ir grįžusi, yra stipri kaip niekad.

Devintojo dešimtmečio pabaigoje grupei susilaukus milžiniškos šlovės, jos nariams teko susidurti ir su begale problemų, kurios vos neprivedė iki išsiskirstymo. Gastrolių, vykusių 1993 metais išleidus albumą „Songs of Faith and Devotion“, kurios vadinamos vienomis skandalingiausių gastrolių muzikos istorijoje, metu visiems – tuomet keturiems – grupės nariams teko kovoti su savais demonais. Po turo grupę paliko vienas iš muzikos autorių Alanas Wilderis, klavišininkas Andrew Fletcheris net nebaigė gastrolių, nes jį ištiko nervinė krizė, Martinas Gore‘as pasinėrė į alkoholį, o Dave‘as Gahanas atsidavė narkotikams, bandė žudytis, o kartą, po perdozavimo, patyrė ir klinikinę mirtį. Dave‘as sako iki šiol kas rytą atsikeliantis kupinas liūdesio ir nevilties, su kuriais jam tenka kovoti kasdien, kaip ir kiekvienam buvusiam narkomanui.

Tačiau Dave‘o narkotikų, alkoholio ir ištvirkavimų dienos – jau praeityje. Visą savo energiją jis sako skiriantis šeimai ir muzikai. Anksčiau tik „Depeche Mode“ vokalistu buvęs D.Gahanas 2003 metais pasauliui prisistatė ir kaip solo atlikėjas. Kai Dave‘as išleido pirmąjį solinį albumą, „Depeche Mode“ žodžių kūrėjui Martinui teko nuryti ambicijas ir kelias dainas albume atiduoti grupės draugui. Nors spaudoje mėgstama spekuliuoti, kad tai į grupę grąžino nesutarimus, kaip sako pati trijulė, grupė „Depeche Mode“, buvusi pragare ir grįžusi, dabar yra stipri kaip niekad.

VIDEO: Depeche Mode - Enjoy The Silence - live @ Vilnius 2006

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius