Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 26

Pernai dažniausiai grotos – SEL ir Marijono Mikutavičiaus dainos

Išanalizavus 24 Lietuvoje transliuojamų radijo stočių grojaraščius, paaiškėjo, kad 2010 m. jų eteryje dažniausiai skambėjo Marijono Mikutavičiaus daina „Ar mylit ją jūs (aš tikrai myliu Lietuvą)“, o dažniausiai radijuje grojama grupe tapo SEL.
Koncerto akimirka
Marijonas Mikutavičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasaulinės intelektinės nuosavybės dienos, kuri minima balandžio 26 d., proga populiariausius šalies atlikėjus ir grupes sveikina Lietuvos gretutinių teisių asociacija (AGATA).

Be SEL, pernai keturiomis dažniausiai grojamomis grupėmis taip pat tapo „Pikaso“, „69 Danguje“, „Biplan“ ir „Mango“. O tarp populiariausių dainų – „Nupiešiu“ (SEL), „Laivai nutols“ (Amberlife ir Lina Joy), „Eastern European Funk“ („Inculto“) bei „Running fast“ (Donatas Montvydas).

Ilgąjį savaitgalį gimtadienius šventę M.Mikutavičius ir SEL lyderis Egidijus Dragūnas džiaugėsi žinia, kad jų dainos tapo populiariausiomis, tačiau jos nesureikšmino. „Naujiena tikrai netikėta, bet maloni. Visada sakiau, kad kai kuri dainą, tai darai ne dėl to, kad ji taptų grojamiausia. Taip negalvoji, bet jeigu pavyksta – puiku“, – sakė M.Mikutavičius. Jam antrino E.Dragūnas: „Gera žinia, nesitikėjau, negalvojau. Ir puiki gimtadienio staigmena! Džiugu, kada dirbti sekasi.“

Kaip pagrindiniai atlikėjai pernai dažnai buvo grojami ir Alanas Chošnau, Violeta Tarasovienė, Andrius Mamontovas, Mantas Jankavičius. Grojamiausiais instrumentalistais tapo Alexander Ten, Marijus Adomaitis, Stanislovas Stavickis-Stano. Iš muzikos leidybos įmonių praėjusiais metais dažniausiai buvo grojami „Naujosios melodijos“, „Zuzi leidybos“ ir „Monako produkcijos“ išleisti kūriniai.

Pasaulinė intelektinės nuosavybės diena minima nuo 2000 m. O balandžio 26 diena pasirinkta dėl to, kad šią dieną 1970 m. įsteigta Tarptautinė intelektinės nuosavybės organizacija (World Intellectual Property Organization), kuriai priklauso ir Lietuva.

1999 m. įsteigta pelno nesiekianti organizacija AGATA vienija 3000 šalies atlikėjų ir fonogramų gamintojų. Asociacija administruoja narių gretutines teises, renka ir paskirsto atlyginimą už muzikos transliavimą, viešą atlikimą.

M.Mikutavičius dainuoja apie socialiai svarbius dalykus

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dėstytojas, kompozitorius ir dažnas nacionalinės atrankos į „Euroviziją“ komisijos narys Mindaugas Urbaitis teigia, kad šis grojamiausių dainų pasirinkimas jo nenustebino. Kompozitorius prisipažįsta neklausantis lietuviškų radijo stočių, tačiau su M.Mikutavičiaus kūryba dažnai susiduriantis įvairių muzikos konkursų metu.

„Mano manymu, jo dainos turi ir kabliuką, ir temą. Marijus dainuoja apie socialiai labai svarbius dalykus, jo dainose nėra abstrakčių tekstų, dainų apie nieką – tai yra jo kūrybos pliusas. M.Mikutavičiaus dainos vertingos ir turinio, ir muzikos prasme. Jis jaučia, kaip turi atrodyti daina ir kaip ją reikia pateikti, o Marijui, kaip scenos žmogui, yra sunku apsirikti. Jis – sėkmingas dainų kūrėjas ir aš visai norėčiau, kad jis kurtų ir daugiau“, – teigė M.Urbaitis.

Pasak kompozitoriaus, radijo stočių grojamiausiame kūrinyje „Ar mylit ją jūs (aš tikrai myliu Lietuvą)“, M.Mikutavičius apdainuoja tą žemės lopinėlį, kuris svarbus ne tik jam, bet ir visiems klausytojams, dėl to ši daina ir yra tokia aktuali.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius