Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 29

Pirmoji pasaulyje elektroninės muzikos kūrėja Clara Rockmore – gimusi Lietuvoje

Šiuo metu elektroninė muzika išgyvena savo aukso amžių – jaunimas linksminasi pašėlusiuose festivaliuose ir naktiniuose klubuose, tačiau retas kuris susimąsto, kokios buvo šio muzikos žanro ištakos. Netikėta, tačiau jos siekia Lietuvą – čia 1911-aisiais gimė pirmoji pasaulyje elektroninės muzikos kūrėja moteris Clara Rockmore.

Clara Rockmore gimė 1911-ųjų kovo 9-ąją Vilniuje, litvakų Reisenbergų šeimoje. Neeilinių gebėjimų mergaitė būdama vos ketverių metų buvo priimta į Sankt Peterburgo konservatoriją, kur tobulino savo grojimo smuiku įgūdžius.​ Iki šiol ji tebėra jauniausia mokinė, priimta į šią mokymo įstaigą. 

Po Spalio revoliucijos Claros šeima nutarė bėgti iš šalies ir 1921-aisiais Reisenbergai atvyko į JAV. Čia būdama paauglė Clara atrado kitą instrumentą – tereminą, pirmąjį pasaulyje elektroninį muzikos instrumentą (jį 1919 m. sukūrė rusas Levas Tereminas), ir pradėjo savo kaip muzikantės karjerą.

Stop kadras/Clarai Rockmore skirtas „Google“ logotipas
Stop kadras/Clarai Rockmore skirtas „Google“ logotipas

Nors Clara kurį laiką palaikė romantiškus ryšius su teremino kūrėju Levu Tereminu, kuris jai kelis kartus piršosi, ir net padėjo jam patobulinti šį instrumentą, ji būdama 22-ejų ištekėjo už kito vyro – amerikiečių advokato Roberto Rockmore'o. Būtent su jo pavarde Clara ir išgarsėjo muzikos pasaulyje.

Lietuvoje gimusi Clara Rockmore mirė 1998-ųjų gegužės 10 d. Niujorke, būdama 87-erių metų. Jos sesuo pianistė Nadia Reisenberg taip pat gerai žinoma muzikos pasaulyje.

Šiemet minint 105-ąjį Claros gimtadienį „Google“ interaktyvus logotipas pagrindiniame puslapyje buvo paskirtas jai. Šį logotipą matė „Google“ vartotojai Šiaurės Amerikoje, Kolumbijoje, Meksikoje, Japonijoje, Naujoje Zelandijoje, Rusijoje, Kazachstane ir, žinoma, Lietuvoje. Clarai Rockmore skirtą „Google“ logotipą galite pažiūrėti ČIA.​

VIDEO: Clara Rockmore - Nocturne In C# Minor
VIDEO: Clara Rockmore - Summertime

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius