-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 20

Pirmoji „Positivus“ festivalio diena: Estijos prezidento vizitas ir didingas „Noah and the Whale“ pasirodymas

Nepaisant nepalankių oro prognozių, Salacgryvos kurortas Latvijoje penktadienį lankytojus pasitiko saulėta ir vėjuota. Šiemet festivalio organizacija pranoko lūkesčius, kadangi, nepaisant rekordinio atvykusiųjų skaičiaus, lankytojams neteko laukti ilgose eilėse. Jau renginio išvakarėse pradėjusiems kurtis festivalio lankytojams penktadienio vakaras pateikė gausybę įsimintinų akimirkų. Septintą kartą vykstantis festivalis taip pat pritraukė ir gausybę muzikos mylėtojų iš Lietuvos.
Muzikos festivalio „Positivus“ akimirka
Muzikos festivalio „Positivus“ akimirka / Dovaido Pabiržio nuotr.

Estijos prezidento vizitas

Dovaido Pabiržio nuotr./Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas (deainėje) festivalyje Positivus
Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas (dešinėje)

Renginys prasidėjo Estijos prezidento Toomo Hendriko Ilveso vizitu. Jis festivalyje pristatė Talino muzikos savaitės kuruojamus savo šalies atlikėjus. Politikas neapsiribojo formaliomis procedūromis ir festivalio zonoje praleido visą vakarą. Estija pastaruoju metu deda dideles pastangas ne vien įtvirtinti savo autoritetą kompiuterinių technologijų srityje, tačiau ir populiarinti kultūrinius šalies pasiekimus.

Vienas svarbiausių muzikinių renginių Baltijos šalyse – Talino muzikos savaitė, entuziastingai palaikoma ir Estijos prezidento, yra viena iš šio tikslo įgyvendinimo priemonių.

Penktadienio vakarą ant pagrindinės festivalio „Tele2“ scenos lipo ir viena iš jaunųjų šiaurinių kaimynų talentų – su „Björk“ dažnai lyginama nepaprasto balso savininkė atlikėja „Iiris“.

Svarbiausi vakaro pasirodymai

Jaunų, tačiau sparčiai karjeros laiptais lipančių britų rokerių „Palma Violets“ koncertas pradėjo reikšmingiausių penktadienio koncertų sąrašą. Festivalio organizatoriai jau seniai garsėja savo polinkiu kviesti koncertuoti britiško roko pažibas – čia jau yra groję Pete‘as Dohertis, „The Vaccines“ ar „Manic Street Preachers“. Šiųmetinė „Palma Violets“ būtent ir atstovauja šių kolektyvų mokyklai ir mina jų pėdomis.  Patraukliausi grupės skambesio aspektai – harmoningai derinami dviejų vokalistų balsai ir gana paprastoms kolektyvo melodijoms turtingumo pridedantys klavišiniai. Grupė sugrojo praktiškai visą savo debiutinio albumo „180“ grojaraštį, tame tarpe ir didžiausią savo hitą „Best of Friends“, pernai prestižinio britų žurnalo „NME“ išrinktą metų kūriniu.

Vėliau pagrindinės scenos erdvę užėmė „Crystal Castles“ – devyniasdešimtųjų „Nintento“ žaidimų ir agresyvios elektronikos įkvėptas kanadiečių duetas. Nepaisant kritikų išliaupsintų grupės studijinių įrašų, kolektyvo gyvas pasirodymas nebuvo itin kokybiškas – vietoj gana subtilių savo sąskambių, grupė pasirinko labiau šokių aikštelėms tinkamą grojaraštį, kurį išpildyti dueto vokalistei ne itin sekėsi: jos balsas dažnai paskęsdavo minioje ir buvo užgožtas itin stiprios grupės instrumentinės pusės.

Dovaido Pabiržio nuotr./Muzikos festivalio Positivus akimirka
Dovaido Pabiržio nuotr./Muzikos festivalio „Positivus“ akimirka

Legendinės latvių disko grupės „Zodiaks“ koncertas labiausiai buvo aktualus vyresnės kartos klausytojams, užaugusiems su instrumentinėmis kolektyvo kompozicijomis, panašiomis į kultinį to meto vokiečių ansamblį „Kraftwerk“. Visgi, modernesnių vėjų nešami šiuolaikiniai muzikos mylėtojai galėjo pasigesti polėkio ir gyvybės.

Neabejotinai svarbiausias ir pribloškiantis vakaro epizodas – Londono indie-folk grupės „Noah and the Whale“ koncertas, užėmęs pagrindinę sceną geriausiu laiku. Itin melodingas, smuiko vedamas grupės skambesys užkariavo gausiai susirinkusių klausytojų simpatijas. Kolektyvas keliavo per savo keturių albumų diskografijos hitus ir mažiau žymias naujojo įrašo melodijas. Savo koncertą grupė pabaigė šiuo metu pasaulyje dominuojančios šokių muzikos grupės „Daft Punk“ koveriu ir žymiausiu savo kūriniu „5 Years Time”. Bisui „Noah and the Whale“ pasiliko didingą savo antrojo albumo įžangą „The First Days of the Spring“.

Dovaido Pabiržio nuotr./Muzikos festivalio Positivus akimirka
Dovaido Pabiržio nuotr./Muzikos festivalio „Positivus“ akimirka

Kaip visada, vakarėlis iki paryčių tęsėsi su baltiška draugyste kempinge arba šokių muzikos ritmais festivalio zonoje. Šiomis oro sąlygomis, kiek nepasiteisinęs buvo organizatorių sprendimas perkelti „Red Bull“ sceną į pajūrį, kurio siauras smėlio ruožas ir ūžaujantys vėjai nesugebėjo sutalpinti ir užtikrinti techninių sąlygų visiems norintiems.
„Positivus“ festivalis šiemet tęsiasi tris dienas.

Šeštadienį Salacgryvoje koncertuos „Imagine Dragons“, John Grant, „C2C”, „Charli XCX“, „Willy Moon“ ir bene svarbiausia renginio grupė – islandų post-roko kolektyvas „Sigur Ros“.

Dovaido Pabiržio nuotr./Muzikos festivalio Positivus akimirka
Dovaido Pabiržio nuotr./Muzikos festivalio „Positivus“ akimirka

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius