-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 08 07

Saulius Urbonavičius-Samas: „Vinilinė plokštelė – ne saulėgrąžų gliaudytojams“

Prieš kelis dešimtmečius tobulėjant technologijoms ir augant vartotojiškai kultūrai skaitmeniniai muzikos įrašai išstūmė vinilines plokšteles iš populiariausių laikmenų viršūnės. Vis dėlto, skaitmeninio įrašo laikais vinilo populiarumas didėja ir patefonai sugrįžta į žmonių namus.
Saulius Urbonavičius-Samas
Saulius Urbonavičius-Samas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Legendinės lietuvių grupės BIX dainų autorius, vokalistas ir gitaristas Saulius Urbonavičius-Samas su nostalgija prisimena 1990 metais išleistą vienintelį BIX albumą „Akli kariai“ ir džiaugiasi, kad vinilinės plokštelės vėl atranda savo vietą žmonių namuose.

„Matau, kad žmonės sugrįžta prie ištakų, kai muzika buvo įrašyta ne skaitmeniniu būdu. Vinilinėje plokštelėje įrašyta muzika skamba tikrai kitaip. Su BIX grupe pirmiausia išleidome plokštelę – 1990 metais atsirado albumas „Akli kariai“. Ir tai tikrai man kelia šiltus ir mielus prisiminimus, o tą plokštelę dar turiu iki dabar. Iš pradžių buvo vinilas, tuomet kasetė, o paskui buvo svarbu išleisti kompaktinį diską, nes tai buvo nauja ir kieta.

Plokštelės dabar yra atgimusios ir kiekvienas atlikėjas ar muzikos grupė svajoja išleisti vinilą. Džiaugiuosi, kad žmonės nežiūri į muziką visiškai vartotojiškai, ir smagu, kad jie ieško geresnio šilto muzikos skambesio. Galiu drąsiai teigti, kad dabar tai tampa mados dalyku,“ – teigia vienas žinomiausių Lietuvos muzikantų Saulius Urbonavičius-Samas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Saulius Urbonavičius-Samas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Saulius Urbonavičius-Samas

Jo teigimu, anksčiau buvo vienas aiškus pasirinkimas – vinilinė plokštelė, o dabar žmogus gali klausytis muzikos kompiuteryje, telefone, klausytis kompaktinių plokštelių ir daugelis kitų pasirinkimų. „Vinilinė plokštelė turi didelę išliekamąją vertę, priešingai nei skaitmeninis, pavyzdžiui, mp3 formatas. Todėl ji ir yra vertinama. Įrašas kompiuteryje neturi nei viršelio, nei vaizdo, o vinilo viršelis buvo meninis aktas, kuriuos kurdavo įvairūs dailininkai. 

Dabar naudojami skaitmeniniai formatai yra kuriami greitam vartojimui. Jeigu muziką vartoji kaip reikšmingą malonumą arba kaip svarbų dalyką namuose, tai tada žmogui reikalingos plokštelės, gera garso įranga. O jei muzika yra vartojama kaip saulėgrąžos, sūreliai ar ledai, tai tuomet žmogus renkasi skaitmeninį įrašą,“ – vinilo išliekamąją vertę iliustruoja S.Urbonavičius-Samas.

BIX lyderis taip pat užsimena, kad kažkada ateityje dar gali būti išleista nauja BIX‘ų vinilinė plokštelė. 

Pirmą kartą Lietuvoje – Tarptautinė vinilo diena

Šį savaitgalį Lietuvoje vyks renginiai, skirti paminėti „Tarptautinę vinilo dieną“. Visame pasaulyje vinilo diena (ang. „Vinyl Record Day“) yra minima rugjūčio 12-ą dieną, tačiau dėl įtempto muzikos festivalių Lietuvoje kalendoriaus ji bus švenčiama rugpjūčio 8-9 dienomis. Portalo Garsiau.lt iniciatyva pirmaisiais metais „Tarptautinė vinilo diena“ Lietuvoje bus minima Vilniuje ir Ukmergėje.

Rugpjūčio 8-ąją „Tarptautinės vinilo dienos“ renginys vyks Ukmergėje esančios kavinės „RockCafe“ erdvėje, o didįjį vinilo sekmadienį visi vilniečiai kviečiami apsilankyti Užupyje įsikūrusiame „Downtown Forest Hostel & Camping“, kuriame malonią sekmadienio popietę užtikrins gyva muzika, bus pristatomi naujausi nešiojami patefonai, prekiaujama naujomis ir antrą gyvenimą gyvenančiomis vinilinėmis plokštelėmis. 

Prekinio ženklo Garsiau.lt vadovas ir ilgametis grupės „ARBATA“ narys Sigitas Lobė tikina, kad susidomėjimas renginiu yra didžiulis. „Sulaukiame labai daug atsiliepimų apie gerą vinilinėms plokštelėms paminėti skirto renginio idėją. Tikiu, kad visi puikiai praleisime laiką, o kviečiame visus – tiek vinilinės plokštelės gerbėjus, tiek juos išbandyti norinčius žmones. Iš pramogų pasaulio atstovų ir senųjų muzikos vilkų sulaukiame didelio palaikymo, tad mums tai dar didesnis akstinas sukurti „Tarptautinės vinilo dienos“ minėjimo tradiciją,“ – teigia Sigitas Lobė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius