-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Algirdą Brazauską oficialiuose vizituose lydėdavusi Laima Mertinienė: „Karalių priėmimuose jaučiausi kaip Pelenė“

1993-aisiais Lietuvos prezidentu tapus Algirdui Brazauskui, vietoj pirmosios ponios oficialiuose vizituose šalies vadovą lydėdavo dukterys – Audronė Usonienė arba Laima Mertinienė. „Mama sirgo, ir pati vengdavo viešumos , ir tada buvo pasirinktas tas variantas, kad mes turim atlikti ta pareigą“, – LRT televizijos laidoje „Mūsų laisvės metai“ šį sekmadienį prisimins A.Usonienė.
Laima Mertinienė
Laima Mertinienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kuri iš dvynių lydės Prezidentą kelionėje, moterys rinkdavosi ne pačios – pasakydavo tėvas. „Patekom iš visai kitokio gyvenimo į tokias situacijas, kurias dabar matome tik filmuose. Man teko būti ir Vatikane pas Popiežių su tėvu, tai buvo viena iš pirmųjų kelionių“, – pasakoja Prezidento duktė.

Paklaustos, kas kėlė didžiausią stresą, abi seserys atsako vienbalsiai – apsirengimas: „Lakstydavom, ieškodavo skrybėlių, kai pasakydavo, kad reikia, lakstydavom kaip išprotėjusios, iškodavom kažkokių batų, kaip pablūdę ieškodovom kaip apsirengti... – juokiasi Laima Mertinienė. – Man labai įstrigo vizitas pas Danijos karalienę. Gyvenom karališkuose rūmuose, ir buvo vakarinis priėmimas, visos prieina, pritupia, paduoda ranką ir pasisveikina, žmonių  – koks penkiasdešimt, šimtas, moterys vis ateina su tokios sukniom, tikrai princesiškom, tokiais plačiais sijonais pūstais gražiais, tai jaučiausi kaip Pelenė...“

E. Paukštės nuotr./Audronė Usonienė
Audronė Usonienė

Išsamių konsultacijų protokolo klausimais Algirdo Brazausko dukros, nei apsirengimo, nei kitais klausimais, sako negaudavusios, tekdavo suktis iš situacijų pačioms, kalbėti apie nieką, netgi patekti į nemalonias situacijas.

A.Usonienė prisimena vizitą į Švediją, kur pirmąsyk išgirdo apie internetą: „Sėdime mes prie tokio gražaus stalo, pati iškilmingiausia vakarienė, aš sėdžiu prie paties karaliaus, jis į mane atsisuka ir sako: ką Jūs galvojate apie internetą? – tai buvo prieš 20  metų... Aš  taip pasimečiau , galvoju, kad net nesuprantu, kas tai yra...“

Jautrūs ir juoką keliantys prisiminimai – LRT televizijos laidoje „Mūsų laisvės metai. 1993“ jau šį sekmadienį 21.15 val. Vedėjai Edita Mildažytė ir Audrius Siaurusevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius